Нове меню в садках і школах — спроба змінити харчові звички та покращити здоров’я
- Актуально
- 113
- коментар(і)
- 21-01-2022 12:26
Нове меню в українських школах та садочках викликало хвилю протилежних емоцій. Розробили його в межах ініціативи ВООЗ із метою запобігання неінфекційним захворюванням, зокрема, серцево-судинним та ожирінню. Нові норми покликані покращити здоров’я населення України і є обов’язковими при розробці меню в закладах шкільної та дошкільної освіти.
Батьки в цьому питанні розділилися на два табори: одні захейтили популярного шеф-кухаря Євгена Клопотенка, який розробив шкільне меню на основі нових держстандартів, інші підтримали розробку переможця п’ятого сезону проєкту «Майстер-шеф». Днями в Facebook кулінарний експерт вступив у суперечку з підписницею, яка запевнила, що її дитина приходить додому зі школи голодною.
Кулінар повідомив, що шкільне меню відповідає нормам, встановленим спеціалістами МОЗ України. Якщо є якісь скарги чи пропозиції, то краще звертатися не до нього, а прямо в МОЗ або ж до чат-боту Держпродспоживслужби. Користувачі соцмережі захистили шеф-кухаря, вважаючи, що «розбірки» потрібно проводити не з ним, а з працівниками їдалень. «У нашій школі як готували смачно, так і готують», — один із коментарів.
Поки тривають дебати, «Звягель» поцікавився: а як сприйняли в нашій громаді нововведення і чи готові діти в шкільних їдальнях їсти корисні страви з ресторанними назвами? Із цим запитанням ми звернулися до начальника управління освіти і науки міської ради Тетяни Ващук.
— 24 березня 2021 року вийшла постанова Кабміну №305, що затвердила новий порядок і норми харчування в школах і садках, — розповіла Тетяна Володимирівна. — Це була ініціатива дружини Президента України Олени Зеленської — реформувати харчування дітей. У новому переліку — 160 пропозицій страв. З огляду на різні смакові вподобання, регіонам дозволили з цього переліку створити власні меню. Раніше воно повторювалося кожні два тижні, тепер повтори забороняються, тож кожен тиждень має власний раціон. Попереднє меню було двох сезонів, тепер — усіх чотирьох. Проте, хоч реформу запроваджено з 1 січня, ми ще зимового меню не отримали.
Нові стандарти харчування спонукають переорієнтуватися і виробників, і підприємців, які беруть участь у тендерах. Наприклад, нашому хлібозаводу довелося змінити рецептуру, щоб виробляти цільнозерновий хліб, відповідно до оновлених вимог. Молоко та сметана мають бути з вітаміном Д, що спонукає виробників молочних продуктів теж оновлювати рецептури.
У раціон дитсадків додали свіжоморожені ягоди, збільшилася кількість фруктів. За задумом Клопотенка, в новому меню має бути багато спецій. На регіональних форумах шеф-кухар розповідав освітянам про корисне харчування та готував для них страви з нового переліку.
У ньому багато нових, цікавих назв: суп мінестроне, картопля по-італійські, гратен, ромштекс, шніцель. Утім, не всі діти та батьки сприйняли зміни радісно.
Зменшилося споживання картоплі, збільшилося споживання різноманітних каш. Якщо вміст солі у стравах скорочуватимуть поступово, то цукор у чай та какао вже не додають ані в школах, ані в садочках.
Трапляється, наприклад, що з незвичного нового плову із родзинками діти виколупують родзинки. Як виявилося, багато хто раніше їх і зі звичних
сирників часто виколупував.
У корисному меню зовсім відмовилися від ковбасних виробів. Діти, як відомо, сосиски люблять, але їх якість, зрозуміло, нічого спільного зі здоровим харчуванням не має.
Як розповіла Тетяна Ващук, у буфетах зараз продають набагато менше найменувань продуктів, бо далеко не всі виробники переорієнтувалися. Булочки є в продажу, якщо вони відповідають нормам: має бути не більше 10 грам цукру на 100 грам випічки. У соках — також не більше 10 грам цукру, інакше — порушення. Якщо піца — то без кетчупу і майонезу, а замість ковбаси тепер — куряче м’ясо.
— Щодо страв — триває процес адаптації, минуло лише два тижні, — розповіла начальник управління освіти Тетяна Ващук. — Потрібен час, щоб сформувати нові смакові звички. По-різному ставляться: десь із захопленням діти їдять, а десь — не їдять узагалі. Зрозуміло, що важко споживати дітям у садочку чай чи какао без цукру. Як це пояснити маленькій дитині? Іноді батьки дають дітям із собою цукор, бо вони просять у кухарів. Батькам треба зрозуміти, що нормам корисного харчування потрібно навчати. Пояснювати, щоб дитина не бігла купувати чіпси і колу, бо не хоче їсти в їдальні. На жаль, біля шкіл є багато торгових точок, де можна це придбати.
Серед змін — збільшення кількості споживання м’ясних страв. Найбільший відсоток становить курятина, потім — телятина (раніше була тільки яловичина), свинини практично немає. Для об’єктивної оцінки потрібно аналізувати меню впродовж тижня. Не в усі дні передбачене м’ясо, але його більше, ніж раніше.
Рішенням виконкому цьогоріч на 30% підняли вартість харчування в закладах загальної середньої освіти громади, адже змінилися норми харчування. Також за два роки зросли ціни, й підприємці відмовляються працювати собі у збиток.
І хоч багато батьків незадоволені подорожчанням харчування, в управлінні освіти запевняють, що врахували багато чинників і вийшли на оптимальну ціну: 26,90 грн (1-4 кл.), 30,18 грн (5-8 кл.), 32, 30 грн (9-11 кл.).
Врахували також кількість пільговиків, адже таких — кожен четвертий. Зі 1920 пільговиків 1325 дітей (учасників бойових дій) користуються пільгою на безкоштовне харчування, а це — понад 14 млн грн із міського бюджету. Влітку влада збирається переглянути кількість учнів-пільговиків, щоб ті, хто не хоче харчуватися, мали змогу відмовитися від пільги.
У різних школах міста — однакове меню. Зараз триває процес адаптації, раціон проходить оцінку споживачів. Якщо якусь страву діти категорично не захочуть їсти, — її обіцяють замінити. Цими днями представники міського управління освіти відвідали житомирську школу, яка декілька місяців впроваджує новий перелік страв і поділилася цікавим досвідом.
Пройшло лише два тижні, як змінився раціон дітей. Ще не все чотирьохтижневе меню опрацьовано, тож немає повної картини вражень. Безумовно, перелік страв — незвичний для багатьох, але в тому й полягає реформа — формувати смаки до здорового харчування.
Батьки в цьому питанні розділилися на два табори: одні захейтили популярного шеф-кухаря Євгена Клопотенка, який розробив шкільне меню на основі нових держстандартів, інші підтримали розробку переможця п’ятого сезону проєкту «Майстер-шеф». Днями в Facebook кулінарний експерт вступив у суперечку з підписницею, яка запевнила, що її дитина приходить додому зі школи голодною.
Кулінар повідомив, що шкільне меню відповідає нормам, встановленим спеціалістами МОЗ України. Якщо є якісь скарги чи пропозиції, то краще звертатися не до нього, а прямо в МОЗ або ж до чат-боту Держпродспоживслужби. Користувачі соцмережі захистили шеф-кухаря, вважаючи, що «розбірки» потрібно проводити не з ним, а з працівниками їдалень. «У нашій школі як готували смачно, так і готують», — один із коментарів.
Поки тривають дебати, «Звягель» поцікавився: а як сприйняли в нашій громаді нововведення і чи готові діти в шкільних їдальнях їсти корисні страви з ресторанними назвами? Із цим запитанням ми звернулися до начальника управління освіти і науки міської ради Тетяни Ващук.— 24 березня 2021 року вийшла постанова Кабміну №305, що затвердила новий порядок і норми харчування в школах і садках, — розповіла Тетяна Володимирівна. — Це була ініціатива дружини Президента України Олени Зеленської — реформувати харчування дітей. У новому переліку — 160 пропозицій страв. З огляду на різні смакові вподобання, регіонам дозволили з цього переліку створити власні меню. Раніше воно повторювалося кожні два тижні, тепер повтори забороняються, тож кожен тиждень має власний раціон. Попереднє меню було двох сезонів, тепер — усіх чотирьох. Проте, хоч реформу запроваджено з 1 січня, ми ще зимового меню не отримали.
Нові стандарти харчування спонукають переорієнтуватися і виробників, і підприємців, які беруть участь у тендерах. Наприклад, нашому хлібозаводу довелося змінити рецептуру, щоб виробляти цільнозерновий хліб, відповідно до оновлених вимог. Молоко та сметана мають бути з вітаміном Д, що спонукає виробників молочних продуктів теж оновлювати рецептури.У раціон дитсадків додали свіжоморожені ягоди, збільшилася кількість фруктів. За задумом Клопотенка, в новому меню має бути багато спецій. На регіональних форумах шеф-кухар розповідав освітянам про корисне харчування та готував для них страви з нового переліку.
У ньому багато нових, цікавих назв: суп мінестроне, картопля по-італійські, гратен, ромштекс, шніцель. Утім, не всі діти та батьки сприйняли зміни радісно.
Зменшилося споживання картоплі, збільшилося споживання різноманітних каш. Якщо вміст солі у стравах скорочуватимуть поступово, то цукор у чай та какао вже не додають ані в школах, ані в садочках.
Трапляється, наприклад, що з незвичного нового плову із родзинками діти виколупують родзинки. Як виявилося, багато хто раніше їх і зі звичних
сирників часто виколупував.У корисному меню зовсім відмовилися від ковбасних виробів. Діти, як відомо, сосиски люблять, але їх якість, зрозуміло, нічого спільного зі здоровим харчуванням не має.
Як розповіла Тетяна Ващук, у буфетах зараз продають набагато менше найменувань продуктів, бо далеко не всі виробники переорієнтувалися. Булочки є в продажу, якщо вони відповідають нормам: має бути не більше 10 грам цукру на 100 грам випічки. У соках — також не більше 10 грам цукру, інакше — порушення. Якщо піца — то без кетчупу і майонезу, а замість ковбаси тепер — куряче м’ясо.
— Щодо страв — триває процес адаптації, минуло лише два тижні, — розповіла начальник управління освіти Тетяна Ващук. — Потрібен час, щоб сформувати нові смакові звички. По-різному ставляться: десь із захопленням діти їдять, а десь — не їдять узагалі. Зрозуміло, що важко споживати дітям у садочку чай чи какао без цукру. Як це пояснити маленькій дитині? Іноді батьки дають дітям із собою цукор, бо вони просять у кухарів. Батькам треба зрозуміти, що нормам корисного харчування потрібно навчати. Пояснювати, щоб дитина не бігла купувати чіпси і колу, бо не хоче їсти в їдальні. На жаль, біля шкіл є багато торгових точок, де можна це придбати.
Серед змін — збільшення кількості споживання м’ясних страв. Найбільший відсоток становить курятина, потім — телятина (раніше була тільки яловичина), свинини практично немає. Для об’єктивної оцінки потрібно аналізувати меню впродовж тижня. Не в усі дні передбачене м’ясо, але його більше, ніж раніше.
Рішенням виконкому цьогоріч на 30% підняли вартість харчування в закладах загальної середньої освіти громади, адже змінилися норми харчування. Також за два роки зросли ціни, й підприємці відмовляються працювати собі у збиток.
І хоч багато батьків незадоволені подорожчанням харчування, в управлінні освіти запевняють, що врахували багато чинників і вийшли на оптимальну ціну: 26,90 грн (1-4 кл.), 30,18 грн (5-8 кл.), 32, 30 грн (9-11 кл.).
Врахували також кількість пільговиків, адже таких — кожен четвертий. Зі 1920 пільговиків 1325 дітей (учасників бойових дій) користуються пільгою на безкоштовне харчування, а це — понад 14 млн грн із міського бюджету. Влітку влада збирається переглянути кількість учнів-пільговиків, щоб ті, хто не хоче харчуватися, мали змогу відмовитися від пільги.
У різних школах міста — однакове меню. Зараз триває процес адаптації, раціон проходить оцінку споживачів. Якщо якусь страву діти категорично не захочуть їсти, — її обіцяють замінити. Цими днями представники міського управління освіти відвідали житомирську школу, яка декілька місяців впроваджує новий перелік страв і поділилася цікавим досвідом.
Пройшло лише два тижні, як змінився раціон дітей. Ще не все чотирьохтижневе меню опрацьовано, тож немає повної картини вражень. Безумовно, перелік страв — незвичний для багатьох, але в тому й полягає реформа — формувати смаки до здорового харчування.
Юлія КЛИМЧУК

Коментарі відсутні