28 БЕРЕЗНЯ — ВСЕЛЕНСЬКА БАТЬКІВСЬКА ПОМИНАЛЬНА СУБОТА

Три суботи Великого Посту — суботи другого, третього та четвертого тижнів Великого посту — установлені тому, що під час наперед освяченої літургії не буває такого поминання, яке відбувається у будь-яку іншу пору року. Щоб не позбавити померлих рятівної турботи Церкви, і встановлені ці батьківські суботи. Церква під час Великого посту клопоче про покійних, щоб і їм Господь простив гріхи й воскресив їх у життя вічне.
Церковне поминання відбувається тільки за тих, хто був хрещений у православній вірі. Свята Церква підносить безперестанні молитви про батьків і братів наших, котрі відійшли від нас, при всякому богослужінні й, особливо, літургії.
Але, крім цього, Свята Церква творить у певні часи особливе поминання всіх від віків преставллених отців і братів по вірі, що сподобилися християнської кончини, рівно й тих, хто був захоплений раптовою смертю, не були проведені в загробне життя молитвами Церкви. Чинені при цьому панахиди називаються вселенськими.
Обов’язково треба поминати покійного в день його смерті, народження й іменин.
Дні поминання треба проводити чинно, благоговійно, у молитві, благотворності злиденним і близьким, у міркуванні й про нашу смерть і майбутнє життя.