На пів року — значить назавжди: доленосний суд для міського голови

На пів року — значить назавжди: доленосний суд для міського голови


Як відомо, Новоград-Волинський міськрайонний суд визнав винним Миколу Боровця у вчиненні адміністративних корупційних правопорушень та наклав на нього стягнення у вигляді штрафів у розмірі 5100 грн, із позбавленням права обіймати посади, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування на строк 6 (шість) місяців.






Тобто, ключовим у цьому рішенні є не стільки штраф, як позбавлення права обіймати певні посади.






У відповідності до п. 3-1 ч. 1 ст. 79 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження сільського, селищного, міського голови вважаються достроково припиненими, у разі, зокрема, набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.






Таким чином, чинне законодавство регламентує дострокове припинення повноважень міського голови за сам факт відсторонення від посади, незалежно від терміну.






Отже, якщо завтра рішення суду першої інстанції залишить у силі апеляційний суд, то цим самим повноваження Миколи Боровця, як міського голови, будуть достроково припинені.






Причому, рішення суду апеляційної інстанції у справах про адмінправопорушення є остаточним і оскарженню не підлягає.






У разі припинення повноважень міського голови, його обов’язки виконуватиме секретар міської ради Оксана Гвозденко до нових виборів. При цьому вибори не можуть бути проведені під час воєнного стану.





Олег БРЮХАНОВ