Рік роботи ГО «ГОЛОС ОСББ»: спільно вирішуємо питання, щоб створити комфорт нашим мешканцям

Рік роботи ГО «ГОЛОС ОСББ»: спільно вирішуємо питання, щоб створити комфорт нашим мешканцям

Громадська організація «ГОЛОС ОСББ» створена рік тому. До неї увійшли голови правлінь двох Асоціацій ОСББ та дванадцяти ОСББ, які обслуговують понад 20 тисяч мешканців. Про досягнення та проблеми, що потребують нагального вирішення, — наша розмова з головою організації Наталією Кундельською. Зокрема, й про зміни, які настануть із 1 січня 2023 року — кожному власнику квартири треба буде укласти індивідуальний договір на вивіз сміття — та про особливості цієї ситуації.



— Пані Наталіє, розкажіть про мету створення громадської організації.

— Насамперед, задля згуртованості в роботі керівників ОСББ, адже від якісної роботи багато в чому залежать умови проживання понад двадцяти тисячі мешканців. Громадська організація зареєстрована в Міністерстві юстиції України, Єдиному державному реєстрі установ, підприємств та організацій України. Основним документом, яким підтверджується факт створення й діяльності «ГОЛОСУ ОСББ», є Статут.

Звітуючи перед співвласниками, нагадуємо, що організація створена з метою захисту прав та інтересів співвласників багатоквартирних будинків. На засіданнях організації вирішується багато спільних питань щодо забезпечення життєдіяльності та комфортних умов проживання наших мешканців.

— Наскільки позначилася така згуртованість на вирішенні питань, зокрема, з надавачами комунальних послуг?

— Особливу увагу звертаємо на те, що наші ОСББ знаходять підтримку, взаєморозуміння, допомогу у вирішенні проблемних питань із підприємствами нашого міста, а саме: КП НВМР «Теплокомуненерго» (директор — Людмила Тодорович, головний інженер — Віталій Діхтієвський), «Новоград-Волинськліфт» (директор — Єгор Цимбалюк), КП НВМР «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (директор — Олександр Тимофіїв). Також організація налагоджує співпрацю з міською радою і, зокрема, з управлінням житлово-комунального господарства та екології.

Громадська організація «Голос ОСББ» врегулювала питання земельних відносин.

— Які головні проблеми постають перед організацією?

— Нині нагальною проблемою є питання щодо поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ). Із травня 2020 року надання послуг щодо вивезення сміття є окремою послугою, тому вона не є складовою внеску на утримання будинку. Більше того, законодавством передбачено нарахування плати за таку послугу, залежно від фактично проживаючих мешканців.

На виконання законів України, ГО звернулася до директора ТОВ «Міськкомунсервіс» щодо переходу на індивідуальні договори між надавачем послуг і споживачем (мешканцем) із 1 січня 2023 року, про що додатково повідомили міську раду, як замовника послуг. Оскільки за підсумками проведеного конкурсу на «Визначення виконавця послуг із вивезення твердих побутових відходів на території Новоград-Волинської міської об’єднаної територіальної громади» міська рада уклала угоду з переможцем — ТОВ «Міськкомунсервіс», яке займає монопольне становище на ринку вивезення ТПВ.

Із метою вирішення цієї проблеми відбулося чимало зустрічей, слухань, нарад із представниками міської ради, ТОВ «Міськкомунсервіс». Згоди не дійшли, спільного рішення через незрозумілу для нас позицію ТОВ «Міськкомунсервіс» не прийняли. Питань щодо якості надання цієї послуги не було, залишилися невирішеними договірні відносини.

— Які вигоди отримають мешканці будинків, коли вдасться врегулювати озвучені вами питання?

— Виконавчий комітет міської ради тричі затверджував підвищення тарифу на послугу з вивезення та захоронення сміття без домовленості з ОСББ. Тому ми, члени ГО «ГОЛОС ОСББ», домагаємося виконання статей Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (зі змінами), де визначено, що договори на вивіз ТВП укладаються між надавачем послуг (тобто, ТОВ «Міськкомунсервіс») та споживачем. А це — кожен фактично проживаючий власник (співвласник) квартири. За аналогією, як відповідні договори укладені з Водоканалом, Теплокомуненерго, РЕМом.

ОСББ не є надавачем послуг із вивезення сміття, ми не можемо укладати такі договори. Тому, у межах законодавства, хочемо привести норми щодо вивезення ТПВ до логічного й законного висновку.

Перевагами індивідуального договору для співвласників є те, що, насамперед, зникне тягар колективної оплати за боржників. Мешканець, який відсутній більше 30 днів за місцем проживання (при наявності документів, що це підтверджують, наприклад, для військових, студентів, людей, які перебувають за кордоном), не буде зобов’язаний сплачувати за послуги з вивозу сміття. Тобто, людина сплачуватиме за своє сміття, а не за сміття сусіда-боржника та за відсутніх мешканців. Вивільнені кошти можна буде спрямувати на краще обслуговування будинків, поточні ремонти, благоустрій, закупівлю матеріалів.

Сподіваємось на підтримку законних вимог керівників ОСББ, розуміння проблем мешканців міською радою, а також інформування мешканців про вирішення проблеми з питання вивозу ТПВ.

Як підсумок, зазначу, що ГО «Голос ОСББ» і надалі відстоюватиме інтереси співвласників щодо утримання спільного майна, вирішуватиме врегулювання земельних питань, обслуговування газових мереж, договірні відносини з провайдерами та багато інших. У подальшому ми будемо розкривати і нормативні аспекти, що стосуються створення та діяльності ОСББ. Адже об’єднання співвласників багатоквартирних будинків — один із найефективніших інструментів управління спільним майном, прийняття та виконання спільних рішень.

Розмовляв Олег БРЮХАНОВ