Міні-ГЕС на Случі дозволять нам стати енергонезалежними

Міні-ГЕС на Случі дозволять нам стати енергонезалежними

Пишу при світлі безперебійника, бо емоції — через край. Дуже Москва хоче бути третім Римом, поставивши усі навколишні держави на коліна, винищивши населення цих країн.

Декілька років тому в місцевих та обласних газетах, зокрема у «Звягелі», я порушував питання гідроенергетики нашої області. Маю стаж роботи, пов’язаної з енергетикою, — 55 років. Маю відповідний досвід.

Писав, що наше місто в рік втрачає 70-75 млн гривень через відсутність гідроенергетичних споруд. У 1929 році була побудована електростанція на місці нинішнього РЕМу, і місто отримало, як кажуть у народі, світло.

Почалася війна, і на початку 1941 року російські війська підірвали греблю електростанції і світло погасло. Після війни залізницею привезли в район каменедробильного заводу дизель-генераторну електростанцію, протягнули повітряну лінію до РЕМу, і світло в місті з’явилося.

Вважаю, що потрібно встановити на греблі коло млина на «Лубчиці» турбіну з генератором для подачі напруги на 1-й і 2-й підйом Водоканалу.

Встановити на відремонтованій греблі в районі РЕМ гідроелектростанцію для подачі напруги в мережу міста.

Згідно з існуючим проєктом, побудувати греблю і ГЕС в районі колишнього пивзаводу.

У селі Олександрівка відремонтувати греблю колишнього млина, яку теж підірвали російські війська в липні 1941 року, позбавивши населення міста хліба, та встановити на греблі ГЕС.

Аналогічно на річці в районі села Курчиця та селища Городниця — підірвані греблі. Там теж доцільний ремонт та встановлення ГЕС.

Зрештою, треба дати дозвіл на будівництво ГЕС у селі Гульськ. Попередній керівник Водоканалу та колишній міський голова писали Президенту України, щоб заборонив будівництво ГЕС, бо води в місті не буде. Мусив зустрітися з пані Левицькою і сказати їй, що йдеться про турбіну не парову, а водяну: скільки води прийде на турбіну, стільки і витече з неї. А вона розповідала всім, що треба тягнути водогони з Гульська, а це — мільйони доларів.

На сесії міської ради порушувалося питання щодо ГЕС у Гульську. Я виступав, але, як кажуть у народі: у стіну горохом... А в той же час на Случі працюють у Баранівці, Любарі, Мирополі досить потужні ГЕС.

Для прикладу, у країнах Балтії на малих і, навіть, малесеньких річках стоять міні-ГЕС, бо це — безкоштовна електроенергія, будь-яка ГЕС окупить себе за 1,5-2 роки.
Підприємства в Європі, що займаються деревообробкою, мають свої електростанції. Їм потрібна електроенергія тільки для того, щоб запуститися: пішли відходи деревообробки в топку, закрутився генератор, і електроенергії вистачає для усіх двигунів, для освітлення, для обігріву приміщень та продажу енергосистемі цієї країни. Невже ми дурніші за них? Та в кожному лісгоспі — свій цех деревообробки. А є ще меблеві фабрики, МДФ-підприємства з виготовлення фанери тощо.

Наш поліський край має величезні запаси торфу, які залишилися без боліт — їх знищили «професори» та «вчені», понаривали на полях у два рази більше за площею канав, назвавши їх «каналами», аніж площа знищених боліт, а болото — то був резервуар природних чистот — цілющої питної води.

На всіх торфопідприємствах Полісся повинні бути змонтовані теплоелектростанції. Звісно, не такої потужності, як Бурштинська, але за кількістю — в декілька разів більше.

Все, що я згадав, дасть можливість забезпечити промисловість та населення стабільним постачанням електроенергії.

А наша машинобудівна та енергетична промисловість нині простоює. Тисячі інженерно-технічних працівників стоять на базарах по 8 годин щодня, продаючи всіляке барахло, щоб заробити на життя. А коли промисловість отримає замовлення на виготовлення міні-ГЕС, теплових електростанцій, їх монтаж, налагодження роботи, повернуться десятки, тисячі ФОПів, бо буде можливість заробити на життя солідною працею на благо нашої рідної України, підняти економіку на рівень Європи.

М. МУЗИЧКО