«Чому на вулицях міста стоять з літературою російською мовою?»

«Чому на вулицях міста стоять з літературою російською мовою?»

У редакцію газети днями прийшла звягельчанка із зауваженням до представників Свідків Ієгови, які стоять на вулицях міста з російськомовною літературою.




«Пішла до влади — влада відправила мене в поліцію, — розповіла жінка. — Поліцейський патруль відповів, що в нас свобода віросповідання, вони на це не мають впливу. У мене запитання: якщо з українських бібліотек викидають книжки російською, то чи можна залишати без уваги таку літературу на вулицях міста?

За коментарем «Звягель» звернувся до правоохоронців. Вони пояснили, що Свідки Ієгови — це міжнародна організація, її засновник — американець. Література розрахована на розповсюдження в країнах СНД, тому видається російською мовою. Представники цієї релігії не є ворогами України, їхня релігія в нашій країні не заборонена.

Щодо російської мови — офіційної її заборони в Україні немає, а що не заборонено — дозволено, — кажуть правоохоронці.

Інша справа — підривна діяльність проти України. Такі випадки в умовах війни — на особливому рахунку. За матеріалами СБУ, перед судом постане митрополит Вінницької єпархії УПЦ (МП) у Вінницькій області, який публічно виправдовував російську збройну агресію проти України, поширював серед вірян пропагандистські листівки, закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України. Митрополиту загрожує термін покарання — до 8 років позбавлення волі.

Про можливі правопорушення у сфері державної безпеки, як і раніше, можна цілодобово повідомити за «телефоном довіри» Управління СБУ в Житомирській області (0412) 47-21-52. У Звягелі — за телефоном чергового: (098) 3975803. Громадська приймальня знаходиться за адресою: вул. Івана Франка, 3а. Працює щодня, окрім вихідних, з 9:00 до 18:00.

Юлія КЛИМЧУК