Працівників фабрики, яка забруднила річки Хомора та Случ, судитимуть за екоцид

Працівників фабрики, яка забруднила річки Хомора та Случ, судитимуть за екоцид

Про це 28 квітня повідомив Офіс Генерального прокурора України. «Уперше в Україні судитимуть за екоцид — двох службовців підприємства обвинувачують в отруєнні водних ресурсів промисловими скидами», — під таким заголовком опубліковано повідомлення.




Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора скерували до суду перший за часи історії незалежної України обвинувальний акт за фактом вчинення екоциду. Протиправні дії інкримінують двом відповідальним особам великого приватного підприємства на Хмельниччині, яке займається виготовленням картонно-паперової продукції. Працівників підприємства обвинувачують за ст. 441 КК України — масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу. За цією статтею їм загрожує від 8 до 15 років за гратами.

До правоохоронних органів надходили численні скарги громадськості щодо масової загибелі рослинного і тваринного світу в річці, яка є притокою р. Случ. Водний об’єкт розташовується у межах Хмельницької та Житомирської областей.

Слідством установлено, що начальник та майстер підрозділу тепловодопостачання госптовариства з жовтня 2017-го по січень 2021 року не забезпечили якісне та комплексне очищення промислових стоків підприємства від забруднювальних речовин.

\"Працівників

У процесі виробництва вони систематично умисно здійснювали скиди забруднених зворотних вод у річку, у тому числі — з перевищенням вмісту гранично допустимої концентрації забруднювальних токсичних речовин.

Унаслідок цих дій на ділянці близько 4 км від місця скиду зворотних вод фіксували повне знищення живих організмів донної фауни.

На момент проведення інженерно-екологічної експертизи стан вод у річці визначено як «дуже брудні». Через забруднення води хімічними речовинами зникла річкова флора і фауна. Зруйновано гідроекосистему, — інформує Офіс Генерального прокурора України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Головного слідчого управління СБУ за оперативного супроводу ГУ ДЗНД СБУ.

«Може повернутися віра в ефективність правоохоронної системи»


 

Новину на своїй сторінці у Фейсбуці прокоментував народний депутат від нашого округу Дмитро Костюк.

«З такими новинами від Генпрокуратури може навіть повернутися давно втрачена віра в ефективність правоохоронної системи», — написав Дмитро Костюк, доповнивши допис фотографією свого виступу на громадських слуханнях.

«Фото до цієї новини вибрав не випадково — це скрін із відео громадських слухань у Баранівці 2020 року — як нагадування для мене самого, як тоді мешканців Першотравенська (які найбільше постраждали від забруднення річки) члени моєї ж «команди», тобто, президентської, залишили наодинці боротися зі злом. Вибілювали фабрику, гальмували мої звернення до поліції.

\"Працівників Громадські слухання у Баранівці, 2020 рік.

Зрештою, як Понінківська картонно-паперова фабрика використала їх для того, щоб отримати новий дозвіл на скиди! І отримала його вже після того, як потруїла все живе та продовжила травити далі. І це вже — не лише мої заяви чи першотравенських активістів, це вже — висновок Спеціалізованої екологічної прокуратури! Де були голова Баранівської громади, РДА, ОДА, Держекоінспекція...? Всі були на цих громадських слуханнях, тільки виступали вони не на стороні постраждалих (жителів Баранівського та Новоград-Волинського районів), а на стороні злочинців і посприяли видачі фабриці нового дозволу труїти людей!» — пише Дмитро Костюк.




Разом із тим нагадаємо, що в питанні очищення русла річки Случ у межах Звягельської та суміжних громад досі не спостерігається практичних кроків. Попри те, що ця проблема неодноразово упродовж багатьох років порушувалася на усіх владних рівнях: від міських голів/голів громад — до народного депутата. Детальніше про це можна почитати у газеті «Звягель» №9 від 02.03.2023 року у статті: «Гарно розпочинали, а хто буде завершувати? У Звягелі виник ще один довгобуд — вулиця Замкова», де йшлося про незавершений на той момент капітальний ремонт дороги й тротуарів по вулиці Замковій у Звягелі, а також про перспективи очищення русла річки Случ. До речі, ремонт на вулиці Замковій —
у стадії завершення. Можливо, тепер чиновники поглянуть у бік Случі?

Олег БРЮХАНОВ
Фото Офісу Генерального прокурора України