Портрети Залужного міняють на автівки. Професіоналізм допомагає виборювати Перемогу

Портрети Залужного міняють на автівки. Професіоналізм допомагає виборювати Перемогу

Із художницею Ганною Савиною ми познайомилися нещодавно. Тоді колектив фабрики «Мірт», на чолі з Олександром Ющенко, передавав пікапи Збройним Силам України. Поки подія відбувалася на території фабрики, в її стінах не припинявся виробничий процес.




Нагадаємо, «Мірт» — одне з найбільших меблевих виробництв, розташоване в нашому місті і відоме у багатьох країнах виготовленням елітних меблів. Вишукана продукція від «Мірту» прикрашає не лише заможні оселі від України до Об’єднаних Арабських Еміратів, а й зручно себе почуває в адміністраціях та резиденціях президентів.

Під час війни в роботі фабрики відбулися деякі зміни. Значно зріс попит на картини з дерева, виготовлені у техніці «маркетрі». Чому — читайте далі.

Ця технологія — різновид інкрустації по дереву, що використовується для створення вишуканого декору. Йдеться про спеціальну техніку виготовлення дерев’яних мозаїк, при якому мозаїчний набір виконують зі шматочків шпону різних порід деревини. Така техніка потребує надзвичайної майстерності і наполегливості.

Мозаїка зі шпону — чудовий оздоблювальний матеріал, за його допомогою можна створити оригінальні, вишукані меблеві фасади, міжкімнатні двері та стільниці, прикрасити скриньки, столики.

На «Мірті» цим напрямком виробничого процесу займається лазерний цех. І хоч працює тут лише двоє працівників, роботи завжди вистачає. А зараз — тим паче, бо під час війни особливим попитом користуються картини з портретом Головнокомандувача ЗСУ, генерала Валерія Залужного.

\"Портрети

— Лазерна машина вирізає пазли з натурального шпону, — розповіла «Звягелю» художник-конструктор Ганна Савина. — Ми їх підбираємо по кольору і викладаємо шматками. Портрет Залужного я макетувала особисто, бо комп’ютерна програма такими вміннями не володіє. Такого більше ніде не роблять, лише в нас.

Пані Ганна за освітою — художник, колись давно переїхала в наше місто з Норильська, на роботу в художню школу за направленням. На фабриці «Мірт» працює вісім років. Роботу свою любить, усе життя займається образотворчим мистецтвом.

\"Портрети

— Картини виготовляємо з різних порід дерев, які тільки існують в Україні, — розповідає художниця. — Використовуємо також екзотичну деревину тропічних дерев: палісандр, макасар, ебен та інші. Найбільш популярні сюжети картин: «Козаки пишуть листа турецькому султану», «Мисливці на привалі», «Піаністка».

Такі картини — престижний і дорогий подарунок. Ними прикрашають стіни у «високих» кабінетах, на кшталт закордонних посольств. Кажуть, що такий подарунок «відкриває багато дверей», а за кордоном портрети генерала Залужного в ексклюзивній техніці навіть міняють на автівки для ЗСУ.

\"Портрети

Отак високо цінується у світі професіоналізм спеціалістів меблевої фабрики «Мірт», який здобуто багаторічним досвідом і потужним авторитетом. Тепер це йде на користь зміцненню обороноздатності України, адже «Мірт» — один із найпотужніших меценатів ЗСУ.

Юлія КЛИМЧУК
Фото автора