ПФК «Звягель» продовжив  безпрограшну серію.  Але що далі — невідомо…

ПФК «Звягель» продовжив безпрограшну серію. Але що далі — невідомо…

У межах 17-го туру, 21 травня, ПФК «Звягель» на виїзді грав проти «Хуста» — амбітної команди із Закарпаття. Матч першого кола завершився з рахунком 1:1. Причому, закарпатці врятувалися від поразки за хвилину до завершення основного часу. Перед звітним матчем обидва футбольні колективи перебували у верхній частині турнірної таблиці й мали шанси поборотися за друге місце в Другій лізі чемпіонату України. Бойова нічия 2:2, враховуючи результати інших матчів туру, не залишила ПФК «Звягель» таких шансів. Проте звягеляни продовжили безпрограшну серію, що досягла шістьох матчів — жодного разу у весняній частині чемпіонату ПФК «Звягель» не програв.




Усі гольові події відбулися в першій половині першого тайму. ПФК «Звягель» двічі вів у рахунку, двічі господарі відігралися. На дубль Максима Авер’янова (який у підсумку потрапив до символічної збірної 17-го туру) «Хуст» відповів дублем Борисенка.

«Футбольна доля складається по-різному: сьогодні ми можемо бути незадоволені бойовою нічиєю на полі сильного конкурента, однак гордимося хлопцями, які віддали всі сили для позитивного результату!» — прокоментували результат на офіційній сторінці клубу в Фейсбуці.

Президент клубу Дмитро Костюк, підводячи підсумок гри і сезону в цілому, насамперед привітав житомирське «Полісся» із виходом до Прем’єр-ліги. Житомирщина вперше з наступного сезону буде представлена в елітному дивізіоні українського футболу. До слова, така подія в історії «Полісся» сталася вперше за 64 роки існування клубу.

Щодо ПФК «Звягель», Дмитро Костюк відзначив як успішний дебютний сезон звягельського футболу на професійному рівні, так і окреслив перспективи. Щоправда, перспективи на сьогодні, м’яко кажучи, не чіткі.

«Нічия 2:2, і ми залишилися за два кроки від виходу в Першу лігу. Це був наш шанс не лише на неймовірне досягнення, але й на існування клубу (на довгоочікуване залучення інвесторів).

Клуб ми фактично створили «з нуля», працюючи в турборежимі, за один місяць, без належної інфраструктури і без необхідного фінансування. Перед стартом сезону експерти нам прогнозували розгромні поразки й останні місця в турнірній таблиці.

Продовжуючи грати без генерального партнера пів року, після успішного першого кола нашим надзавданням стало дограти чемпіонат.

І ми намагалися його не просто дограти, а зробити більше, ніж могли, залучити всі ресурси, які мали, щоб порадувати наших уболівальників і якісною грою, і результатом. 5 перемог при 2 виїзних нічиїх проти лідерів і 0 поразок — результат титанічної роботи гравців, тренерів та всього персоналу. Я також безмежно дякую (думаю, що й від імені всіх уболівальників місцевого футболу також) тим декільком ентузіастам-меценатам зі Звягельщини та Київщини, хто разом зі мною підтримував команду протягом цього важкого та незабутнього сезону, першого в історії сезону «Звягеля» у професійній лізі.

На сто коментарів «сержантів» фейсбучно-диванних військ на мою адресу про те, що не місце футболу під час війни, знаходилися десятки військових на передовій, котрі ділилися враженнями від наших матчів, давали мені мотивацію, і я продовжував далі шукати можливості для існування і розвитку клубу. Навесні ми зуміли скоротити відставання від другого місця з 9 до 1 очка і мали більш, ніж реальний шанс пробитися до Першої ліги і врешті знайти тих чи того, хто б допоміг утримувати команду надалі.

Не секрет, що футбол в Україні — річ надзвичайно збиткова, що більшість команд нижчих ліг фінансується за рахунок місцевих бюджетів.

Здивую багатьох: ПФК «Звягель» за час свого існування отримав 0 грн із бюджету. Щоправда, я і не звертався за такою допомогою, вважаючи, що всі бюджетні ресурси мають йти на ЗСУ, на безпеку й оборону, а не на професійний футбол. Ба більше: клуб сам весь сезон сплачував кошти до місцевого бюджету за те, щоб мати можливість грати. Так вийшло, що шанс для того, щоб «Звягель» визнали професійним клубом і заявили в Другу лігу з’явився лише під час повномасштабної війни. Лише після того, як два десятки інших клубів припинили існування. Був єдиний шанс і ми ним скористалися, щоб у ці темні часи дарувати трохи світла.

28 травня вдома, у Звягелі, на стадіоні «Авангард» ми граємо останній матч сезону і, можливо, останній матч «Звягеля» в Другій лізі.

Сподіваюсь, що далі буде…» — написав Дмитро Костюк у Фейсбуці.

Наразі ПФК «Звягель» посідає 5-те місце, маючи 28 очок (8 перемог, 4 нічиї, 4 поразки). Від третього місця клуб відділяє три очки.




Відбулися два тури чемпіонату та першості Житомирщини з футболу. У стартовому турі «Одіссей» (Звягель) на виїзді переміг ФК «Пулини» — 2:0, а ФК «Звягель» поступився «Уборть» (Ємільчине) — 0:2. У другому турі «Уборть» завдала домашньої поразки «Одіссею» — 4:2, а «Звягель» розгромив у гостях ДЮСШ Бердичів — 4:0.




У чемпіонаті області серед ветеранів (40+) двох поразок зазнав ФК «Ярунь»: удома — від козятинського «Моноліта» — 1:2, у гостях — від черняхівського «Граніта» — 1:3.

У чемпіонаті Звягельської суперліги після п’яти турів лідирує «Спорт-Лідер» (Повчине) — 12 очок. У трійці — «Смолка» (11 очок) і «Авангард» (Горбаша) — 9 очок. Ще чотири команди мають по 7 залікових балів.

Олег БРЮХАНОВ
Фото ПФК «Звягель»