Як уберегтися від кліщів?

Як уберегтися від кліщів?

Триває сезон кліщів. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників вірусних і бактеріальних захворювань. Вони — найбільш активні у квітні-червні та серпні-жовтні. Зустріти кліща можна в лісі, парку чи сквері, на газоні. Найчастіше вони сидять у траві на висоті 20-60 см і лише зрідка потрапляють на невисокі кущі.




Кліщі є переносниками безлічі небезпечних інфекцій. Найпоширеніша з них — кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), рідше трапляється кліщовий енцефаліт. Клініка цих захворювань досить серйозна. Кліщовий бореліоз супроводжується підвищенням температури тіла. У місці укусу кліща спочатку з’являється почервоніння, а якщо пацієнт не отримує лікування і захворювання переходить на наступний етап, то відбувається ураження внутрішніх органів, суглобів, нервової системи людини.

За п’ять місяців 2023 року на Житомирщині зафіксовано вже 45 випадків хвороби Лайма — це у 5 разів більше, ніж за відповідний період 2022 року (9 випадків).

Що робити, якщо виявили кліщів на шкірі?


◄ Негайно зверніться до найближчого травмпункту.

У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

За можливості, постарайтеся видалити кліща самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.

◄ Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, то його видаляють стерильною голкою.

Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон чи пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

◄ Ретельно вимийте руки з милом.

◄ Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а, в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі, — зверніться до лікаря.

Важливо! Три «НЕ» при видаленні кліща

◄ Не тиснути.

◄ Не заливати олією або спиртом.

◄ Не виривати.

Щороку близько 20000 людей в Україні звертаються за допомогою через укуси кліщів до закладів охорони здоров’я. Тому будьте уважні на природі.

6 порад, як уберегтися від кліщів


◄ Подбайте про відповідний одяг. Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла — так легше буде помітити кліщів, що зменшить ризик укусів.

◄ Кожні дві години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, вкриті волоссям.

◄ Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

◄ При поверненні додому одразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу, тому можуть присмоктуватися не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши з одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.

◄ Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

◄ Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це — аерозолі, які відлякують кліщів. Застосовуйте їх перед прогулянкою.

Відділ комунікації, організаційної
та інформаційно-роз’яснювальної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролю
та профілактики хвороб МОЗ України»