«Лесині джерела-2023» — у Звягелі

«Лесині джерела-2023» — у Звягелі

27-30 липня у Звягельській громаді відбулися «Лесині джерела-2023». З цієї нагоди проводилися літературні, мистецькі та культурні заходи, приурочені творчості видатної землячки — Лесі Українки.




Керівництво громади, представники управління культури і туризму Житомирської ОВА, творчої інтелігенції, молодь та громадськість вшанували пам’ять Лесі, поклавши квіти до її пам’ятника на центральній площі міста та до погруддя на території Літературно-меморіального музею Лесі Українки.

Пам’ятник Лесі Українці в ці дні був символічно одягнений у вишиванку — одяг сильних, незламних та нескорених. Символічну акцію «Одягнемо Лесю у вишиванку» ініціювали та провели педагогічний та учнівський колективи вищого професійного училища.

У місті відбувалися різноманітні виставки.

\"«Лесині

На площі Лесі Українки працювала великоформатна виставка «Місцями натхнення Лесі». У колекцію підібрали меморіальні світлини щасливої та натхненної на нові звершення Лесі Українки під час її перебування у різних країнах світу, а також містах України.

У Музеї родини Косачів-Драгоманових презентували виставку старовинних килимів та доріжок «Від Палажки до Малєвича» з приватної колекції Володимира Іванюка. Відомий звягельський колекціонер зазначає, що ця виставка — особлива, адже кожен виріб є авторським та неповторним. Виставка старовинних килимів та доріжок у музеї діятиме ще протягом місяця.

\"«Лесині

У Краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки художниць із гурту «Палітра» та лялькарок із гурту «Леля» з міста Кременець, на якій було представлено авторські картини та ляльки. Вироби піднімають український дух, утверджують нас як незламну націю.

У Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки діяв виставковий проєкт «Музей 6.0», приурочений 60-річчю від дня створення музею, а також відбулося відкриття персональної виставки картин Павла Гусєва «Україна незламна». Павло Гусєв — художник з Іршанської громади Коростенського району, відомий створенням масштабних барельєфних композицій на стінах приміщень та осель, а також створенням стінописів у Іршанську, зокрема — «Леся Українка з джавеліном».

\"«Лесині

За результатами відкритого конкурсу малюнків «Палітра Лесиного краю» пройшла виставка робіт образотворчого відділення Школи мистецтв та урочисте відзначення переможців. Участь у конкурсі малюнків цього року взяли 25 здобувачів освіти громади, серед яких — учні Гімназії №3, Гімназії №9 та Школи мистецтв. Всі учасники разом зі своїми наставниками-педагогами у творчих роботах показали життя та літературну спадщину Лесі Українки, Олени Пчілки, родини Косачів, вшанували традиції українського народу, підкреслили цінності національної української культури, відобразили історію рідного краю.

\"«Лесині

У Музеї родини Косачів-Драгоманових відбувся XVIII Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки, а на великій сцені Палацу культури провели ХХІІ Всеукраїнський конкурс автентичної пісні «Животоки».

Видавництвом «Ранок» у Палаці культури імені Лесі Українки представлено новинки видавництва та презентовано серію книг «Мавка. Лісова пісня», також діяв ярмарок українських книжок.

\"«Лесині

У першій Лесиній домівці провели імпрезу за участю творчої інтелігенції «Твоя оселя кличе на розмову…». У ході імпрези звучали вірші Лесі Українки, музичні твори, пісні, згадували Віру Римську, яка майже шість десятиліть завідувала Літературно-меморіальним музеєм, була берегинею Лесиної оселі та творчості.

Відбувалися екскурсії та прогулянки містом. Зокрема, у Краєзнавчому музеї проводилася екскурсія «Лесина спадщина», гості та мешканці громади могли долучитися до екскурсійної прогулянки «Леся. Життя у Звягелі», а також до театралізованої екскурсії «Лесиними стежками» вулицями міста, яку провели фахівці Туристичного центру. У Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулась авторська екскурсія «Я — Леся», яку провели учениці Звягельської Гімназії №10.

\"«Лесині

Поціновувачі театру могли відвідати прем’єру вистави «Камінний господар» за твором Лесі Українки у виконанні народного аматорського театру, режисер — Тетяна Покраса. Аматори театру вкотре довели, що вони — справжні професіонали.

Цікаво було й наймолодшим жителям громади: в межах «Лесиних джерел-2023» відбулася дитяча театралізована розважально-ігрова програма «На свято до Мавки». Діти бавилися в ігри, малювали магічні руни та зустрілися з героями українського мультфільму «Мавка. Лісова пісня», прем’єрний показ якого нині проходить у Великобританії, Польщі та США.

\"«Лесині

Організаційний комітет Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» дякує Збройним Силам України за мирне небо над Звягелем та за можливість тримати культурний стрій, аби не міліли джерела творчості та пам’яті Лесі Українки.

\"«Лесині

Відділ інформації міської ради