Звягель дякує! Звягель шанує! Відбулися урочисті заходи до Дня захисників і захисниць України

Звягель дякує! Звягель шанує! Відбулися урочисті заходи до Дня захисників і захисниць України

У цьому році Україна вперше відзначала День захисників і захисниць 1 жовтня. На державному рівні це свято встановлене від 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, задля збереження військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.




Із цього року День захисників і захисниць перенесено з 14 на 1 жовтня, у зв’язку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. Адже це свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці, що не випадково. Пресвяту Богородицю дуже шанували козаки, а Покрова для них була одним із найвеличніших свят, за що й отримала другу назву — Козацька Покрова.

У Звягелі з нагоди Дня захисників і захисниць України в пам’ять про загиблих воїнів поклали квіти до Арки пам’яті Героям Небесної Сотні та загиблим учасникам АТО, Меморіалу загиблим учасникам АТО/ООС, пам’ятника Борцям за волю України. Напередодні у громаді відбувся Звягельський молитовний сніданок, де молилися за Мир і Перемогу України.

У Православній церкві України святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла відбувся молебень за захисників і захисниць України та панахида за полеглих Героїв.

Після богослужіння міський голова Микола Боровець за виявлені мужність і відвагу при захисті Вітчизни, державного суверенітету та територіальної цілісності України вручив військовим нашої громади почесні нагороди — ордени «Звягельська доблесть». Частину нагород військовослужбовці отримали на місці дислокації військових частин. Також військовослужбовців нагородили Почесними грамотами Звягельської міської ради за особистий внесок щодо зміцнення обороноздатності нашої Батьківщини під час воєнного стану, зразкове виконання професійних обов’язків.

\"Звягель

Із нагоди Дня територіальної оборони, який також відзначається 1 жовтня, за особливу мужність і самовіддані дії, виявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Почесними грамотами був відзначений і особовий склад добровольчих формувань Звягельської МТГ.

У Сквері пам’яті пройшов патріотичний реквієм «Янголи пам’яті». Було відкрито нові світлини загиблих захисників України, які стали небесним військом та увійшли в історію як Герої, Захисники, Миротворці…

Поміж світлинами загиблих Героїв щемливо звертали увагу роботи учнів Школи мистецтв на тему «Сила духу — шлях до перемоги!»

На Алеї пам’яті відбулася урочиста церемонія вручення членам сімей загиблих захисників нагородних документів щодо присвоєння посмертно звання «Почесний громадянин Звягеля» загиблим воїнам.

Почесну місію виконав міський голова Микола Боровець.

За мужність і відвагу при захисті Вітчизни, відповідно до рішення Звягельської міської ради від 27.09.2023 р. №1006, звання «Почесний громадянин Звягеля» посмертно присвоєно чотирьом воїнам:

ЛАВРИНОВИЧУ Ігорю Валерійовичу;

МЕЛЬНИЧЕНКУ Сергію Володимировичу;

РОМАНЧУКУ Роману Володимировичу;

ЧЕРНЯШУКУ Юрію Олександровичу.

Окрім цього, у громаді відбулися символічні заходи, приурочені Дню захисників і захисниць України.

Зокрема, у бібліопросторах громади для читачів провели тематичні активності: історичний хроноскоп «Моя Україна — колиска козацької волі», історичний колаж «Мужність і відвага крізь віки», відеогодину «Слава Україні! Героям Слава!», історико-літературну композицію «Лине слава козацька з глибини віків», патріотичну годину «Слава незламним захисникам України», інформаційно-патріотичні подорожі «Славетні лицарі козацької звитяги» та «Мужність на варті миру і свободи», патріотичну арт-мозаїку «Ми, українці — сильні та вільні», вечір вшанування «Спасибі героям за мужність».

У закладах освіти громади проходили благодійні акції «Разом до перемоги», відбувалися інформаційно-просвітницькі заходи: лекції, бесіди, години спілкування, уроки пам’яті, уроки мужності, квести, виставки малюнків, фотоколажів, тематичні виставки у шкільних бібліотеках.

Пройшли також і конкурсно-розважальні програми «Юні козачата», «Ігри маленьких патріотів», «Нащадки героїчного козацтва». Відбувся концерт учнів відділу народних інструментів «Козацькому роду нема переводу»

Діти виготовляли обереги для українських воїнів, писали листи батькам-захисникам «Мій любий тато, мій герой, я чекаю тебе вдома…», підготували відеовітання для захисників та захисниць України «Дякуємо за Вашу мужність».

\"Звягель

У закладах дошкільної освіти 2 жовтня було організовано тематичний день «Дякуємо, захисникам і захисницям України!»

Центр позашкільної освіти з 18 вересня по 1 жовтня провів челендж вдячності захисникам України «Жовто-блакитні серця».

До заходів долучилися й спортсмени громади: відбувся благодійний турнір із міні-футболу на підтримку ЗСУ, турнір із пейнтболу на честь Героя Сергія Костюченка, відкрита першість із баскетболу «Перемагаємо у спорті — мріємо про Перемогу України», спортивні перегони для сімей військовослужбовців «Ми — сильні: тато — на фронті, я і мама — у спорті!», відкрите показове тренування з карате для дітей із сімей військовослужбовців «Дякуємо ЗСУ за віру в Перемогу!»

Відбувся також військово-патріотичний вишкіл для молоді «Повстанець» ім. Івана Трейка, а у КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня» відкрили соціальний проєкт «Книга, що лікує».

День захисників і захисниць — передусім свято тих, завдяки кому ми втримали незалежність. Тих, завдяки кому маємо змогу жити своїм щоденним життям — працювати, творити, виховувати дітей. Наша подяка — не щось абстрактне і безособове, адже в кожного з нас є рідні, друзі, колеги, котрі служать у Силах оборони. І наш обов’язок: пам’ятати це і забезпечувати нашій армії міцний тил. Кожен у свій спосіб, але з максимальною самовіддачею. Так, щоб це посилювало наших оборонців і наближало Перемогу.

Своїм героїзмом, відвагою та самовідданістю нинішні захисники і захисниці завоювали найвищий рівень довіри в українців. Сильні та рішучі, непереможні та єдині, незламні та нескорені, вони непохитно стоять на захисті свого народу і своєї землі. Вони ведуть запеклу смертельну битву між добром та злом, між світлом та темрявою, між демократією та диктатурою.

Щиро дякуємо нашим славним Захисникам і Захисницям за мужність, звитягу, силу духу та непохитне бажання перемогти, які вони проявляють щодня. Низький уклін кожному та кожній із них за волю, cміливість та відчайдушну боротьбу за вільне майбутнє України. Міцного здоров’я, сил та витримки їм і їхнім близьким! Нехай Пресвята Богородиця оберігає їх своїм святим Покровом!

Слава Україні!

Слава її Героям!

Відділ інформації міської ради