Влада повинна організувати  притулок для тварин за кошти бюджету

Влада повинна організувати притулок для тварин за кошти бюджету

Такий підсумок опитування, проведеного газетою «Звягель» у нашій офіційній спільноті у Фейсбуці «Звягель» (тижневик). В опитуванні взяли участь близько 1400 осіб, що свідчить: проблема безпритульних собак надзвичайно актуальна у Звягельській громаді. 57% респондентів вважають, що міська влада повинна створити притулок для безпритульних тварин і фінансувати його з міського бюджету.




Проблема безпритульних тварин — одна з тих, що передаються «у спадщину» від однієї каденції до іншої. Вирішити її не вдалося ще жодному міському голові та депутатському скликанню. Чинне законодавство міцно захищає права тварин, проте не дає відповіді, як бути з вуличними псами, жертвами укусів яких регулярно стають містяни. Фото укусів та порваного одягу не переконують зоозахисників, проте наводять жах на тих, хто побоюється зустрічі зі зграєю бродячих собак.

За інформацією управління житлово-комунального господарства міської ради, на території Звягеля налічується близько 700 собак, яких вважають безпритульними. Притулок на 200 тварин, за оцінками міської ради, обійдеться в щонайменше 17 млн грн. Його утримання потягне ще 2 млн грн на рік. Попри такі колосальні видатки, проблему це не вирішує. Адже, як любив говорити один із попередніх начальників житлово-комунального управління: «Собаки бігали, бігають і будуть бігати…»

Наразі газета «Звягель» закликає громаду до активного обговорення й пошуку спільних шляхів вирішення проблеми. Одним із варіантів є створення притулку для безпритульних тварин коштом меценатів. Так вважають 7% респондентів.

11% опитаних переконані, що притулок нічого не вирішить, і собак треба умертвляти, знайшовши для цього законні способи.

Чекаємо на ваші відгуки стосовно пошуків варіантів вирішення проблеми з безпритульними тваринами (свої пропозиції надсилайте в редакцію газети). Ми, зі свого боку, плануємо вивчити досвід інших міст, і запропонувати ефективні, а головне — законні кроки до втілення в життя принципу: громада — безпечна для людей і дружня до тварин.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ТОВ «Газета «Звягель» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу».

Олег БРЮХАНОВ