Усувають проблему  «з-під машзаводу»

Усувають проблему «з-під машзаводу»

Це — одна із вигід, яку дасть Звягельській громаді будівництво нового каналізаційного колектора по вулиці Гоголя. Друга — нова каналізаційно-насосна станція дозволить у перспективі під’єднувати до централізованого водовідведення нові забудови в районі «Морського». Таку інформацію «Звягелю» надали в управлінні житлово-комунального господарства та екології міської ради. Роботи над реалізацією проєкту розпочалися.




Діючий каналізаційний колектор — старий і аварійний. Водночас він забезпечує централізоване відведення для чималого мікрорайону «Супутник», Гімназії №9 та навколишньої забудови й навіть охоплює частину вулиці Глухова.

Головна проблема полягає в тому, що його ділянка йде територією машзаводу — під забудовою. Каналізаційно-насосна станція також знаходиться на території машзаводу, під’їзд до неї відсутній. Тому при аварійних ситуаціях немає можливості оперативно й ефективно реагувати, — пояснюють у КП ЗМР «Звягельводоканал». Цьому не раз ставали свідками водії, котрі проїздили вулицею Гоголя. Тимчасове рішення проблеми, в разі аварій, — рукав, яким вимушено перекачували стоки внаслідок виходу з ладу КНС, виходив на проїжджу частину, де розташований колодязь, що, вочевидь, утруднювало рух і могло спричинити ДТП.

\"Усувають

Технічно новий проєкт реалізують так, щоб «обвести» машзавод. Для цього буде встановлена нова КНС. Вона необхідна, оскільки рельєф місцевості вимагає перекачування стоків на деякій ділянці колектора. Майданчик під неї вже готують на розі вулиць Гоголя й Чернявського. Як пояснили в управлінні ЖКГ міської ради, КНС — нового типу і не псуватиме загальний вигляд мікрорайону. До того ж, навколо планується невеличка парковка.

Новий колектор двотрубною «ниткою» проляже вздовж тротуару (саме тому там і не робили ремонт тротуару, хоча він його давно потребує). Поліетиленові труби діамет-
ром 225 мм прокладуть методом горизонтально-направленого буріння на довжині 210 метрів. Далі за проєктом будівництва передбачено влаштування самопливної каналізації діаметром 400 мм із розробкою грунту на ділянці 204 метри. Будівництво також передбачає повітряну лінію електропередач довжиною 373 метри, установку чавунної засувки, облаштування трьох колодязів діаметром 1000 мм та чотирьох — діаметром 1500 мм; улаштування камери гасіння напору.

Нині в Звягелі реалізовано, на стадії реалізації чи проходження проєктних процедур перебуває 14 крупних об’єктів, що належать до господарства КП ЗМР «Звягельводоканал».
Серед них — роботи, що стосуються водозабору, водопровід і каналізація по вулиці Михайлівській, водогони по вулицях Анни Ярославни і Волі, магістральний колектор по
вул. Лесі Українки. У перспективі все це дасть змогу покращити якість послуг КП ЗМР «Звягельводоканал», чого роками вимагали від органів місцевого самоврядування звягеляни.

Олег БРЮХАНОВ
Фото автора