Впровадження механізму енергосервісних контрактів у громаді  та кредит від Європейського інвестиційного банку

Впровадження механізму енергосервісних контрактів у громаді та кредит від Європейського інвестиційного банку

Минулого тижня відбулася зустріч міського голови Миколи Боровця та секретаря міської ради Оксани Гвозденко з депутатським корпусом та головними розпорядниками коштів щодо впровадження механізму ЕСКО на об’єктах комунальної сфери та залучення кредитних коштів на енергоефективні заходи в громадських будівлях від Європейського інвестиційного банку.

 




Енергосервіс — це комплекс технічних та організаційних енергозберігаючих (енергоефективних) та інших заходів, спрямованих на скорочення замовником енергосервісу споживання та/або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів та/або житлово-комунальних послуг, порівняно із споживанням (витратами) за відсутності таких заходів. Суть концепції енергосервісу полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ (шкіл, дитячих садочків, лікарень, університетів тощо)
впроваджуються приватними інвесторами — енергосервісними компаніями (ЕСКО), а оплата здійснюється винятково за рахунок економії (скорочення витрат на споживання комунальних послуг та енергоносіїв), досягнутої в результаті здійснення енергоефективних заходів.

Присутні ознайомилися з потенційними об’єктами енергосервісу (чотири школи та два садочки). Експерти ПРООН напрацювали пропозиції щодо таких енергоефективних заходів, як встановлення індивідуальних теплових пунктів, балансування системи опалення, диспетчеризації та онлайн-моніторингу, заміна вікон, утеплення горища та утеплення фасаду.

У підсумку погодилися, що впровадження механізму ЕСКО в ЗДО №6 та Гімназії №9 буде найвигіднішим для громади, оскільки на цих об’єктах планується провести комплексну термомодернізацію. Це дасть змогу скоротити витрати з бюджету на енергоносії, покращити умови перебування учнів та поліпшити естетичний вид будівель.

Серед іншого розглянули також пропозиції ПРООН щодо встановлення сонячної станції на одному з об’єктів КП «Звягельводоканал».

Розглянули також можливість отримання кредитних коштів від Європейського інвестиційного банку в межах програми «Енергоефективність громадських будівель в Україні» для впровадження комплексних енергоефективних заходів у поліклінічному та лікувальному корпусах КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня» ЗМР та Гімназії №7.

Наступним кроком стане розробка і погодження відповідних рішень Звягельської міської ради щодо проведення енергосервісних закупівель та підготовка пакету документів на погодження від Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерства фінансів України щодо участі в програмі ЄІБ.
 

Відділ підтримки
громадських ініціатив
та енергоефективності