Центр психологічної реабілітації  та безбар’єрність — проблеми,  які можна вирішити без значних витрат

Центр психологічної реабілітації та безбар’єрність — проблеми, які можна вирішити без значних витрат

Так вважає більшість звягелян, які взяли участь в опитуванні в нашій Фейсбук-спільноті «Звягель» (тижневик). Редакція газети «Звягель» щороку виступає з соціальними ініціативами та, у міру можливостей, долучається до вирішення місцевих проблем. Цього разу ми звернулися до громади із запитанням: «Яка, на Вашу думку, місцева проблема є найбільш актуальною та потребує вирішення?» При цьому, визначаючи коло проблем, керувалися тим, щоб її розв’язання не потребувало значних бюджетних капіталовкладень та могло бути реалізовано навіть в умовах воєнного стану та обмеженого міського бюджету 2024 року.

В опитування ми включили п’ять проблем, які відповідають вищезазначеним критеріям.

55% респондентів (тобто, якщо порівнювати з виборами президента, то це була б перемога вже в першому турі) вважають, що нагальним питанням є створення в місті Звягель центру психологічної реабілітації для військовослужбовців, насамперед, для тих, хто зазнав поранень і каліцтва.

Друга за пріоритетністю проблема — забезпечення максимальної безбар’єрності для осіб з обмеженими можливостями на території Звягельської громади. Цей проєкт підтримали 22% респондентів.

Очевидно, що обидва питання — тісно пов’язані. Як зазначив у коментарях до опитування місцевий житель з особливими потребами: «Скажіть мені, як людині дістатися до психолога, якщо вона на милицях або у візку?» — не може бути нормальної психологічної реабілітації, коли захисник на візку на кожному кроці матиме перепони в пересуванні.

Сподіваємося, що органи місцевого самоврядування врахують громадську думку (зокрема, результати цього опитування) при затвердженні бюджету на 2024 рік. Бюджетна сесія запланована на 21 грудня. Водночас, укотре наголосимо, що вирішення озвучених вище проблем не потребує значних фінансових затрат, особливо — у порівнянні з новими дорогами чи тротуарами.

Додамо також, що серед варіантів, які обирали звягеляни до вирішення, ми запропонували й такі:

— вирішення проблеми безпеки на дорогах, особливо — серед учнів шкіл та мешканців сіл, що розташовані на міжнародній трасі «Київ-Чоп» — 9%;

— покращення залізничного сполучення по станції Звягель-1 — встановлення зупинки для міжнародних потягів та сполучення з іншими містами — 7%;

— вирішення проблем благоустрою природних джерел води та бюветів — 7%.

При реалізації цієї ініціативи газета «Звягель» виступить комунікативною платформою, де кожен охочий отримає можливість висловитися, запропонувати свої ідеї та бачення вирішення проблем. У підсумку звягеляни в тісній взаємодії з органами місцевого самоврядування напрацюють план, втілення якого дозволить покращити психоемоційний стан тих, хто цього потребує, та забезпечити максимальну безбар’єрність на території Звягельської громади.

Олег БРЮХАНОВ