У Звягелі планують розробити програму реабілітації ветеранів

У Звягелі планують розробити програму реабілітації ветеранів

У Звягельській громаді нині налічується понад три тисячі ветеранів російсько-української війни. Таку інформацію «Звягелю» надали у відділі по роботі з ветеранами, що був створений восени минулого року при управлінні соціального захисту населення. Поряд із матеріальним забезпеченням, вирішенням житлового питання, надзвичайно гостро постає необхідність відновлення ментального здоров’я учасників бойових дій. Саме це, погоджуються фахівці різних галузей, є навіть більш вагомим, аніж, наприклад, наявність пільг зі сплати за комунальні послуги.




Попри те, що російсько-українська війна триває вже десять років, окремі важливі питання, пов’язані з цим, на державному рівні не вирішуються, як кажуть, від слова «зовсім». Серед таких — фахова психологічна реабілітація учасників бойових дій. Ви, можливо, здивуєтеся, але факт: українські медичні навчальні заклади на десятому році війни … не готують професійних психологів для військових. Така інформація, зокрема, неодноразово звучала під час нарад у міській раді. Люди, котрі відчули всі кола пекла, повернувшись до цивільного життя, не мають можливості обговорити свої думки й переживання із професійно для цього підготовленим фахівцем. А це, своєю чергою, провокує нерозуміння, конфлікти в сім’ї та суспільстві, порушення закону.

Саме темі ментального здоров’я захисників і захисниць планують приділити максимальну увагу. Із цією метою у Звягельській громаді мають намір створити ветеранський хаб — простір, де учасники бойових дій матимуть можливість не лише для фізичної реабілітації, а й для спілкування, зокрема, з професійно підготовленими психологами. Як повідомив Василь Борис, директор КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня», місцевий медичний заклад уклав угоду зі столичним медичним університетом щодо підготовки двох відповідних фахівців. Вони зможуть приступити до роботи вже у травні цього року. Щоправда, два військові психологи — це надто мало в сучасних реаліях для такої громади, як Звягельська. Адже, як підкреслюють медики, через нетривалий термін уже самим психологам буде потрібна фахова… реабілітація.

Утім, перші кроки є. На грудневій сесії Звягельська міська рада звернулася до Житомирської обласної ради з ініціативою передати в комунальну власність Звягельської міської ради приміщення колишнього Будинку дитини, що по вулиці Героїв Майдану. Наразі цей комплекс будівель розглядається, як один із можливих варіантів створення на його базі ветеранського хабу.

Важливо врахувати досвід інших міст — як позитивний, так і не дуже. Приміром, у Львові створено сучасний центр реабілітації військовослужбовців, причому, без фінансової участі місцевого бюджету. Всі витрати на будівництво та забезпечення обладнанням покрили меценати та міжнародні агенції, які підтримують Україну. З іншого боку — приклад Бердичева, де також відкрили центр реабілітації для військових, проте він, за словами звягельських представників ОМС, не може повноцінно виконувати свої функції, оскільки не має в штаті належних фахівців.

Словом, Звягельській громаді потрібно максимально врахувати досвід колег з інших міст, насамперед, дослухатися до пропозицій і потреб місцевих ветеранів та членів їх родин. Із цією метою, за ініціативи газети «Звягель» та при підтримці органів місцевого самоврядування, відбудеться громадське обговорення озвучених проблем та спільний пошук максимально ефективних шляхів їх вирішення у Звягельській громаді. Поряд із цим планується порушити проблему безбар’єрності, яка є максимально дотичною при адаптації ветеранів до умов цивільного життя.

Нагадаємо, що створення центру психологічної реабілітації та вирішення проблеми безбар’єрності — це найактуальніші проблеми, які потребують вирішення і які можна вирішити без значних фінансових затрат, на думку звягелян, які взяли участь в опитуванні у нашій Фейсбук-спільноті «Звягель» (тижневик).

Місяць тому редакція газети «Звягель» звернулася до громади із запитанням: «Яка, на Вашу думку, місцева проблема є найбільш актуальною та потребує вирішення?» При цьому, визначаючи коло проблем, ми керувалися тим, щоб її розв’язання не потребувало значних бюджетних капіталовкладень та могло бути реалізовано навіть в умовах воєнного стану і обмеженого міського бюджету 2024 року.

В опитування ми включили п’ять проблем, які відповідають вищезазначеним критеріям.

55% респондентів вважають, що нагальним питанням є створення в місті Звягель центру психологічної реабілітації для військовослужбовців, насамперед, для тих, хто зазнав поранень і каліцтва. Друга за пріоритетністю проблема — забезпечення максимальної безбар’єрності для осіб з обмеженими можливостями на території Звягельської громади. Цей проєкт підтримали 22% респондентів. Очевидно, що обидва питання — тісно пов’язані, і громадське обговорення, до якого плануємо залучити працівників органів місцевого самоврядування, представників ветеранських організацій, лікарів, правоохоронців, психологів та всіх зацікавлених, повинно стати одним із перших кроків на тривалому шляху до вирішення озвучених проблем.

Громадське обговорення щодо напрацювання у Звягелі комплексної програми реабілітації ветеранів відбудеться 18 січня, в «Idea Hub» (другий поверх Палацу культури імені Лесі Українки), початок — о 16:00. Запрошуємо всіх зацікавлених.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ТОВ «Звягель Медіа Груп» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Олег БРЮХАНОВ