Відзначили звитягу сміливців, які служать у добровольчих формуваннях Звягельщини

Відзначили звитягу сміливців, які служать у добровольчих формуваннях Звягельщини

14 березня в Україні вшановують добровольців — людей, які не були військовими за професією, але в критичний для держави момент без повісток чи примусу, добровільно «поставили на паузу» своє попереднє життя й узяли до рук зброю, щоб захистити країну.

 

День українського добровольця встановлено Постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року №1822-VII на вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Дата на пошанування українських добровольців — 14 березня — обрана не випадково. Саме в цей день у 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях із Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Чоловіки й жінки самоорганізувалися та вирушили на схід України — на захист нашої держави та її суверенітету.

24 лютого 2022 року росія розпочала широкомасштабне військове вторгнення на територію України. Країна-агресор із перших днів завдає ударів по цивільному населенню та інфраструктурі.

Відповіддю на вторгнення став, зокрема, масштабний добровольчий рух. Із перших годин вторгнення сотні тисяч українців добровільно стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Десятки тисяч для цього повернулися з-за кордону. Серед тих, хто добровільно взяв у руки зброю, — відомі спортсмени, зірки, люди різних професій.

Не стала винятком і наша громада. Із початком повномасштабного вторгнення у Звягельській громаді було організовано добровольчі формування, до яких увійшли майже 1300 жителів громади. Наразі у Звягелі функціонує 4 добробати, які виконують завдання із збереження та захисту територіальної цілісності України, здійснюють патрулювання, забезпечують громадський порядок під час комендантської години, беруть участь у захисті неба над Звягелем під час повітряних тривог. Сьогодні більшість добровольців вже у формі української армії продовжують захищати рідний край від загарбників.

Звягельська міська рада активно підтримує тих, хто добровільно став на службу захисту рідної землі.

Відтак, за 2 роки повномасштабного вторгнення управління соціального захисту населення здійснило виплат на суму понад 10 млн грн, а також за кошти місцевого бюджету закуплено матеріалів на майже 4 млн 311 тис. грн.

У День українського добровольця в нашому місті відзначили звитягу сміливців, які служать у добровольчих формуваннях Звягельщини. Міський голова Микола Боровець, начальник районної військової адміністрації Іван Туровський, голова районної ради Артур Загривий привітали добровольців із їхнім святом, вручили відзнаки та пам’ятні подарунки.

Україна переживає найбільше випробування у своїй новітній історії — повномасштабну збройну боротьбу з російським агресором за власну незалежність і територіальну цілісність. Завжди, у найважчі часи нашої історії, знаходилися відважні, які добровільно брали зброю до рук і ставали на захист Батьківщини.

Нині добровольцем став увесь Український народ: ті, хто прийшов до центрів комплектування та поповнив ряди Збройних Сил України; ті, хто став до лав територіальної оборони; ті, хто всіляко допомагає захисникам і готовий стати до їхніх лав завтра. Наша готовність добровільно стати на захист України є вирішальною запорукою нашої перемоги.

Щира подяка добровольцям, які сьогодні виконують завдання із захисту територіальної цілісності нашої Батьківщини.

Дякуємо вам за мужність і віримо в перемогу України!

Відділ інформації міської ради