Відбудеться  громадське  обговорення послуги соціального таксі

Відбудеться громадське обговорення послуги соціального таксі

У четвер, 16 травня, о 16:00, відбудеться обговорення формату послуги соціального таксі. Її планують запровадити в межах створення безбар’єрного простору. Місце проведення — конференцзала Прозорого офісу (вул. Шевченка, 20). Будівля забезпечена інклюзією, зокрема, діє ліфт, пристосований для потреб «візочників».

 

Реакція на вимогу ГО «Звягель Без Бар’єрів»

Від людей з особливими потребами часто звучать докори на адресу органів місцевого самоврядування, що їх не чують і недостатньо уваги приділяють їхнім проблемам. Є нарікання на незручні пандуси (чи їх відсутність), високі бордюри, неадаптовані ліфти та громадські вбиральні, незручні зупинки громадського транспорту тощо.

Однією з пропозицій, зокрема, від ГО «Звягель Без Бар’єрів» є запровадження в місті послуги соціального таксі — спеціального адаптованого транспорту, який займається перевезенням маломобільних людей.

Щоб максимально врахувати думки й пропозиції всіх зацікавлених, газета «Звягель-інфо» спільно з органами місцевого самоврядування ініціює громадське обговорення щодо формату цієї послуги.

Питання потребує доопрацювання

Над вирішенням проблеми працювали ще до повномасштабного вторгнення. Було розроблено положення про соціальне таксі на базі Територіального центру соціального обслуговування. Діяла державна програма, і місто сподівалося в її межах отримати спецавтомобіль. Проте тоді держава надавала перевагу громадам із населенням менше 50 тисяч.

Нині, як стверджують в управлінні соціального захисту населення, положення потребує доопрацювання. На сьогодні, за інформацією профільного управління, цю послугу потребують понад 200 осіб — 167 дорослих, котрі пересуваються в інвалідних візках, та 40 дітей із ДЦП. Але у воєнних реаліях кількість людей з особливими потребами, на жаль, зростає. Тому потрібен чіткий алгоритм: як послуга діятиме, з розрахунку, що громада матиме на балансі один комунальний спецавтомобіль. Необхідно визначитися з кількістю поїздок, черговістю, відшкодуванням витрат тощо.

Досі також залишається відкритим питання щодо джерел фінансування на придбання такого автомобіля. Якщо його не вдасться отримати в межах грантової міжнародної підтримки, то витрати, певно, візьме на себе міський бюджет.

Наразі у Звягелі послугу планують реалізувати за допомогою автомобіля, що перебуватиме в комунальній власності на балансі Територіального центру. Проте не виключається формат, коли будуть залучені служби таксі, які матимуть 
спеціально обладнані автомобілі.

Ці та інші питання, що стосуються безбар’єрності, потребують узгодження, щоб максимально врахувати пропозиції людей з особливими потребами. Пропонуємо долучитися всім зацікавленим — як тим, для кого планується ця послуга, так і тим, хто її безпосередньо забезпечуватиме. Зокрема, запрошуємо до обговорення керівників служб таксі та перевізників, які обслуговують міські автобусні маршрути. Адже збільшення кількості автобусів, пристосованих для маломобільних груп населення (також і для батьків із маленькими дітьми) — це теж крок до вирішення проблеми безбар’єрності у Звягелі.

Відбудеться  громадське  обговорення послуги соціального таксі

Опираємося на думку громадськості

Нагадаємо, на початку квітня газета «Звягель-інфо», традиційно виступаючи комунікативною платформою, де кожен охочий має можливість висловитися й запропонувати свої ідеї та бачення, винесла це питання на громадське обговорення.

Понад половина респондентів (53%) висловилися за збільшення кількості адаптованих автобусів на міських маршрутах. Цей варіант — дотичний до вирішення проблеми, проте повністю послугу соціального таксі не замінить. Щодо реалізації саме цієї ініціативи, то формат із комунальним авто підтримали 24% респондентів, а угоду зі службою таксі (яка матиме адаптований для «візочників» транспорт) — 20%. Загалом в опитуванні взяли участь понад 350 респондентів.

Міська рада  затвердила програму  безбар’єрного простору

На квітневій сесії міської ради ухвалили міську програму створення безбар’єрного простору на 2024-2026 роки. Її розробники — управління соціального захисту та управління містобудування, архітектури і земельних відносин Звягельської міської ради. Програма передбачає заходи для створення безбар’єрного простору за напрямами: фізична безбар’єрність, інформаційна безбар’єрність, цифрова безбар’єрність, суспільна безбар’єрність, освітня безбар’єрність, економічна безбар’єрність.

Мета програми — спрямувати зусилля органів місцевого самоврядування та суспільства в цілому на створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечити рівні можливості кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими.

Матеріал підготовлений завдяки фінансовій підтримці Української Асоціації Медіа Бізнесу за гроші «Німецького Фонду Маршалла з США» та «Українського Медіа Фонду».

Олег БРЮХАНОВ, 
Єгор ЦИМБАЛЮК

Фото з офіційного сайту Житомирської ОДА