Діти не винні

Діти не винні

За виглядом подвір’їв місцевих ОСББ можна зрозуміти, наскільки ефективною є їхня діяльність, і де керівник — на своєму місці. На жаль, у Звягелі не так багато сучасних локацій біля багатоквартирних будинків. Виходить, господарів багато, а результат — різний. 

Повсякденна, але промовиста ситуація відбувається на території мікрорайону «Світанок». У декількох будинках, тут розташованих, господарюють двоє: ОСББ «Світанок» та ОСББ «ЖБК-1». Біля одного з будинків є такий-сякий майданчик, який взялися облаштовувати батьки. Виник конфлікт, у якому ми намагалися розібратися.

 

— Про район «Світанок» колись складалася погана слава, ніби там живуть наркомани, неблагополучні люди, — каже молода мама Світлана Трофимчук. Вона звернулася в редакцію, розповівши про проблему. — Нині тут живе багато нових сімей, у них народжуються дітки, але для дозвілля — жодних умов. Добре, що є скейт-парк для підлітків, але малечі там перебувати небезпечно. 

У нашому дворі — дуже багато дітей. Біля одного з будинків раніше був дитячий майданчик, тепер — пустка. Гойдалку зрізали, бо була аварійна, залишилися декілька опор. Взялися за інший майданчик, де хоч щось вціліло.

Діти не винні

Як розповіла Світлана, батьки вирішили допомогти. Зверталися до влади, депутатів, збирали підписи на проєкт майданчика в Бюджеті участі, мають бажання фінансово долучитися. 

Але то підписів не назбирали достатньої кількості, то виник конфлікт навколо того, чи взагалі потрібен тут дитячий майданчик. Як кажуть батьки, пенсіонери виявилися незадоволеними щоденним галасом на скейт-майданчику (тут справді гучно, бо молодь ганяє на скейтах і велосипедах, зазвичай такі локації розташовують подалі від багатоповерхівок, а в нас чомусь цього не врахували). Хтось молодим батькам відверто сказав: «Наші діти росли без майданчика, то хай і ваші так ростуть».

Батьки вирішили облаштувати майданчик біля одного з будинків — на вул. Волі, 9. Допомогли в цьому місцеві підприємці. Ігор Олейник посприяв із матеріалом для пісочниці, Максим Митюк її виготовив, інший підприємець надав канати для гойдалок-тарзанок. Щось батьки підфарбували, придбавши фарбу. «Велика вдячність тим, хто не лишився байдужим до дозвілля наших дітей», — дякує Світлана.

Діти не винні

Зараз питання постало в облаштуванні парканчика навколо гойдалок, пісочниці. «У нашому дворі живе жіночка, яка має психічну хворобу. Вона підгодовує великих собак, вони її завжди чекають, ходять за нею по місту, агресивно реагуючи на людей. Ми боїмося за безпеку наших дітей на «Світанку». Та й увечері на лавках люди розпивають алкогольні напої, зазіхають на майданчик, уже канати порвали на гойдалках, тому й вирішили загородити», — розповідають батьки.

А далі конфлікт набув загострення. З’явилися сусіди, які проти паркану на території їхнього будинку біля майданчику. «Хай облаштовують дозвілля біля свого будинку, а не біля нашого. Чому прийшли до нас? Бо в нас був майданчик, а в них не було. Тепер куди нам, пенсіонерам, подітися? Мешканці нашого будинку проти», — прокоментувала ситуацію старша будинку по вул. Волі, 9, Зінаїда Повторейко.

Позиція голів ОСББ, на території яких відбуваються події, досить різна. Чесно кажучи, вона й засвідчує стан справ та ефективність роботи.

Ось що каже голова ОСББ «Світанок» Володимир Олександрович Остапчук: «Майданчик знаходиться на територї ЖБК-1, його мешканці проти облаштування, як засвідчило голосування. Якщо реалізовувати проєкт в межах Бюджету участі, то потрібно 30% співфінансування мешканців, а вони не хочуть. У нашому ОСББ зайвих коштів немає, щоб облаштувати майданчик».

Діти не винні

Ми попросили прокоментувати ситуацію керуючого справами «ЖБК-1» Василя Миколайовича Левчука: «Ситуація двозначна, — розповів він. — Майданчик, який батьки взялися облаштовувати, знаходиться на території нашого будинку по вул. Волі, 9. Мешканці, особливо старшого віку, цим незадоволені. Я намагався переконати, що під кожним будинком має бути дитячий майданчик, що це — спільна територія, що діти мають право на комфортні умови на прибудинкових територіях, але люди в даному випадку не згодні. Бо мами, які активно виступають у цьому питанні, мешкають із дітьми на Волі, 7. Там була одна гойдалка, але працівники ОСББ її зрізали, більше нічого немає, тож мешканці прийшли до нас. 

Міг би виділити кошти, щоб підтримати батьків і дітей, але не можу розпоряджатися коштами співвласників квартир без їхньої згоди. Це можливо в екстрених випадках, коли, наприклад, трубу прорвало, а в конфліктній ситуації — ні».

Як розповів Василь Левчук, у декількох подвір’ях «ЖБК-1» на прохання мешканців встановили гойдалки, парканом загородили один із майданчиків. Тобто, проблеми в цьому керівництво не вбачає. «Телефонують мені мешканці з проханнями — зробив», — каже Василь Миколайович. І це, погодьтеся, приємніше чути, ніж «коштів немає».

Раніше господарем у мікрорайоні було об’єднання «Світанок», але згодом декілька будинків вийшли з його складу, перейшовши до ЖБК-1. Очевидно, що йдуть туди, де є результат. Не дивно, що батьки мусили йти зі своїми ідеями та прагненням бути корисними на сусідню територію. 

Місця для втілення ідей на «Світанку» — достатньо, справа за коштами і пошуком виходу від ОСББ. Батьки готові співпрацювати.

Юлія КЛИМЧУК
Фото автора