Проєкт «Жива»: свої картини  учасниці планують виставити на аукціон для допомоги ЗСУ

Проєкт «Жива»: свої картини учасниці планують виставити на аукціон для допомоги ЗСУ

Тут була справді особлива атмосфера. Як кажуть, не для «галочки», а для душі. З одного боку — зранені душі дружин загиблих захисників, з іншого — творчі люди, котрі тонко відчувають всі емоції світу і намагаються підтримати тих, кому особливо важко. Йдеться про всеукраїнський проєкт «Жива. Справжні історії кохання», у межах якого в різних куточках країни проходять майстер-класи з живопису, що допомагають зцілювати душі під час війни, створюючи надзвичайні картини. 

Проєкт «Жива»: свої картини  учасниці планують виставити на аукціон для допомоги ЗСУ

 

Реалізовує проєкт благодійний фонд «Сучасна Україна» — у кожній українській громаді, де є спільнота жінок, які втратили чоловіків і синів на війні. Мета проєкту — соціально-психологічна реабілітація, допомога родинам пережити втрати.

У Звягелі майстер-клас відбувся 25-26 травня, на запрошення голови громадської організації «Родина Героїв» Ірини Малої. Активно підтримали захід викладачі образотворчого відділення Звягельської школи мистецтв: Олена Бондаренко, Олена Осадчук та заступник директора Школи мистецтв із навчально-виховної роботи Світлана Легензова.

Проєкт «Жива»: свої картини  учасниці планують виставити на аукціон для допомоги ЗСУ

Художники змогли професійно створити атмосферу, де в учасниць проєкту зникли страхи перед живописом, невпевненість, спроби втекти від жорстокої реальності. Викладачі Школи мистецтв допомогли дружинам Героїв обрати сюжети для своїх майбутніх картин, поринути з головою в розмаїття фарб, поділитися з холстом важкими думками та переживаннями, наповнити картини власними емоціями, індивідуальністю. 

— Це — незвичайний майстер-клас, — прокоментувала захід заступник директора Звягельської школи мистецтв з навчально-виховної роботи Світлана Легензова. — Повірити в себе, підвищити самооцінку, відновити життєву енергію, зацікавити родини знайти в собі сили і натхнення в нових відчуттях, розкрити себе з іншого, прекрасного боку мистецтва і рухатися далі — це і є та мета, яку ставить перед собою та учасницями проєкт «Жива». Ми раді співпраці й чудовим результатам, які надихнули нас усіх. Слава Україні!

Проєкт «Жива»: свої картини  учасниці планують виставити на аукціон для допомоги ЗСУ

Сюжети жінки обирали по-різному. Хтось зобразив місця, де бували удвох із коханим, хтось обрав намалювати краєвиди, де мріяли побувати. Хтось малював найкращі спільні спогади, інші — нереалізовані мрії. 

Без перебільшення, усім учасникам майстер-класу було емоційно комфортно. Попри те, що на початку здавалося, ніби намалювати картину — це для них зі сфери фантастики. Але ні, вдалося. І вдалося чудово. Картини стали символом незламності українських родин та України в цілому, незламності жінки-берегині українського роду. 

Багато дружин залишаються в цьому проєкті надовго, не обмеживши себе однією роботою. До вподоби учасницям те, що в живописі не потрібно діяти за шаблонами, можна без обмежень виражати свою індивідуальність. 

Звісно, у всіх виникають певні страхи. Мовляв, не вмію малювати і таке інше. Проте, художники допомагають подолати невпевненість, заряджаються самі та заряджають учасниць проєкту. Це дійсно потужна арт-терапія в роботі з моральними травмами, і можливості мистецтва в цьому невичерпні. 

Проєкт «Жива»: свої картини  учасниці планують виставити на аукціон для допомоги ЗСУ

Свідченням цьому стали картини учасниць. Мало хто одразу усвідомлює, дивлячись на результати, що роботи — індивідуальні, хоч і під керівництвом досвідчених професіоналів. Найважливішим у цьому процесі є головний акцент сюжету — емоції, біль, трансформація почуттів, прагнення рухатися далі. Хтось відкриває в собі прихований талант, а комусь достатньо відчути полегшення, лікуючись мистецтвом.

— Ми це дуже-дуже цінуємо, нам це зараз дуже потрібно, — каже Катерина Кармазіна-Абубакарова, дружина загиблого захисника України. — Дякуємо, що ви погодилися на участь у проєкті, що ви нас підтримуєте. Ми вас цінуємо, поважаємо і любимо. 

— Я навіть не мріяла взяти участь у такому проєкті, але коли побачила результат нашої спільної роботи, то на душі виникли незабутні, приємні відчуття, — поділилася викладач Олена Осадчук.

Проєкт «Жива»: свої картини  учасниці планують виставити на аукціон для допомоги ЗСУ

— Ми усі задоволені й отримали позитивні емоції, — розповіла Олена Бондаренко. — Навчилися чомусь новому, щось нове дізналися, відчули. Від згадки про творчий процес і його результат — лише надихаючі емоції.

— Я щаслива бачити дівчат у цьому моменті емоційно наповненими, з надією на завтра, з вірою в нашу Перемогу, — сказала голова ГО «Родини Героїв» Ірина Мала.

Учасниці вдячні наставникам, які підказували, як змішувати фарби, використовувати різні техніки малювання, як розуміти роль мистецтва в житті тих, хто пише картини, і тих, хто шукає в них сенси. 

 

Кожного дня ми малюємо картини нашого життя. Якими будуть вони — залежить від фарб, якими ми наповнюємо наші сюжети. 

Проєкт «Жива»: свої картини  учасниці планують виставити на аукціон для допомоги ЗСУ

Свої картини учасниці проєкту планують невдовзі виставити на аукціон для підтримки ЗСУ.

Юлія КЛИМЧУК
Фото автора