На догляд за котами йде вся зарплата

На догляд за котами йде вся зарплата

Світлана Пахомова працює двірником в ОСББ. Мінімальна зарплата аж ніяк не заважає їй піклуватися про котиків, яких вона підбирає на вулиці. За декілька років у себе вдома містянка має уже понад 15 врятованих чотирилапих. 

 

Точну кількість називати не хоче, бо в любителів домашніх улюбленців є такий забобон: не рахувати, щоб не стало менше. 

Її знайди — тварини, яких господарі викинули на вулицю. Чимало з них народилися з патологіями і потребують лікування, тому виявилися непотрібними. Для жорстоких людей фізична недосконалість живих істот нерідко стає причиною позбутися зайвих проблем. Або інше — набавилися й викинули.

— Почалася ця історія з одного котика років п’ятнадцять тому, — розповіла пані Світлана. — Потім мені інших почали потихеньку підкидати. Або ж сама бачила на вулиці, що треба рятувати, бо загине. А потім зупинитися вже не могла.

Із майже двох десятків чотирилапих у домі  жінки, лише п’ятеро можуть похвалитися, що природа не пошкодувала для них здоров’я. Проте, на любов Світлани Володимирівни це жодного разу не вплинуло.

— Я ніколи не зверталася по допомогу, не просила коштів на догляд за котиками. І зараз не звернулася би, але три коти потребують медичної допомоги через хвороби очей. Мені це виявилося не під силу. Соромно просити, але нема виходу. 

Котика, про якого йде мова (на фото), Світлана Володимирівна підібрала пізньої осені, коли він був завбільшки з долоню. З оком уже була проблема, у чому вона — досі не вдалося з’ясувати. Бо котів у неї багато, усі хочуть їсти, і до ветеринара треба водити не одного, а коштів, зрозуміло, із зарплатою двірника не вистачає.

Місцеві ветеринари допомагають пані Світлані. Катерина Носарєва, наприклад, допомагає зі стерилізацією. Олександр Пивовар оперував котів, коли їм собаки повідкушували хвости. А ще постійно лікує і консультує з різних причин. 

У одного з улюбленців, розповіла жінка, проблеми з сечовипусканням, час від часу доводиться ставити йому катетер, який коштує 700 гривень. «А що поробиш — треба», — каже господиня. Трапляється ще блошиний дерматит, інші котячі хвороби. 

Зранку — каші з суповими наборами, в обід — курячі голови, шиї, легені, ввечері — котячий корм. Хворим — смаколики-желейки. На це у Світлани Володимирівни йде вся зарплата.

— Про себе найменше думаю, — махає рукою на свої потреби. — Хоч у мене і кредит є, і зарплата маленька. А хто їм допоможе? 

Тим не менше, люди радять їй не підбирати більше котиків. Запитують, навіщо так багато? А вона відповідає: «Бо не можу пройти повз, коли бачу нещасне створіння».

Коли жінка перераховує імена своїх улюбленців, у голосі відчувається тепло і ніжність. І жодного роздратування, що набридли чи заважають їй жити. Є в неї Семен і Сьома, є Персик і Кнопа, Балу, Аріша, Арчі… Імена підбирає, щоб не повторювалися.

У кожного підопічного — свій характер. Вони для неї, як діти. Можуть у лоток сходити, а можуть і поруч нашкодити. Коли є гроші — вона купує наповнювач для лотків, коли нема — бере тирсу: «Якось викручуюся. Треба вихід знаходити. Навіщо тоді брати, якщо потім викидати?»

На запитання, чи віддає вона знайд після того, як полікувала їх і привела в норму, вона категорично каже: «У жодному разі ні! Бо вони для мене, як діти. Живуть у мене багато років. Як їх віддати? Це як палець відрізати». 

Звісно, у неї є багато незручностей через велику кількість котів. Періодично вони линяють, тож удома багато шерсті, ще й кожен — зі своїм характером. «Але коли приходиш додому і вони тебе чекають, то цього словами не передати, — усміхається Світлана Володимирівна. — Я живу з чоловіком, діти у нас вже дорослі. Чим можуть — допомагають. Звісно, роблять зауваження, що всі гроші витрачаю на котів. Але зрештою усміхаються, дають гроші й кажуть: «Йди купи котам їсти».

Одна знайома, побачивши щоденні зусилля сусідки, написала в мережі:

«Люди з добрим серцем! Допоможіть цій жіночці, яка ніколи нічого ні в кого не просила, а зараз безвихідь. Хто скільки може, або кормом допоможіть, будь ласка. Не випиймо одну каву — і котиків полікуємо».

Допоможемо?

Карта «Ощадбанку»: 5167 8032 6717 4055,  С.В. Пахомова.

Юлія КЛИМЧУК