Громадська асамблея у Звягельській громаді-2024. Питання та відповіді

Громадська асамблея у Звягельській громаді-2024. Питання та відповіді

Ця інформація публікується для тих 4000 домогосподарств Звягельської громади, які отримають/отримали в свої поштові скриньки запрошення до участі в Громадській асамблеї-2024.

 
  1. Чому я отримав (-ла) це запрошення?

Цим листом Звягельський міський голова та Звягельська міська рада запрошують вас взяти участь у першій Громадській асамблеї. Міська рада надіслала 4000 таких запрошень до випадково обраних домогосподарств у громаді, і ваша адреса — одна з таких.

  1. Що таке Громадська асамблея?

Громадська асамблея (ГА) — це інноваційний спосіб залучення мешканців до вирішення справ у громаді. Громадська асамблея складається з випадково відібраних громадян і громадянок, які збираються для обговорення важливих питань — у нашому випадку — СТВОРЕННЯ УРБАНІСТИЧНИХ ПРОСТОРІВ ЯК ГРОМАДСЬКИХ ЛОКАЦІЙ СОЦІАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ТА ВІДНОВЛЕННЯ. Під час асамблеї члени ГА дізнаються про тему, поділяться думками та врешті нададуть рекомендації Звягельській міській раді щодо необхідних заходів для покращення ситуації. Громадські асамблеї використовуються в усьому світі, включаючи Польщу, Ірландію, Бельгію, Німеччину та Данію. І тепер це вперше відбувається в Україні!

  1. Про що буде Громадська асамблея у Звягелі?

Комфортні громадські простори для взаємодії, відпочинку та відновлення важливі для всіх. Наразі ми стикаємося з багатьма викликами щодо того, як зробити нашу громаду більш приємною та зручною для життя. Потрібні зміни в питаннях розбудови урбаністичних просторів як громадських локацій соціальної взаємодії та відновлення. Зміни, які відбудуться у Звягелі, залежать від того, які пріоритети окреслить громада. Громадська асамблея обговорить ці питання та надасть рекомендації місцевій владі.

  1. Хто буде членами Громадської асамблеї?

Громадська асамблея складатиметься з 45 випадково відібраних мешканців і мешканок Звягельської громади, і ви можете бути одним/однією з них. Якщо ваше домогосподарство отримало цей лист-запрошення, будь-які двоє людей, які проживають за вашою адресою, можуть зареєструватися для участі в Громадській асамблеї. Ви можете зареєструватися до 23:59 15 вересня, використовуючи вказані нижче методи. Після завершення реєстрації члени Громадської асамблеї будуть обрані випадковим чином за допомогою програмного забезпечення, розробленого експертами Ради Європи спеціально для відбору членів Громадської асамблеї. Відбір членів Громадської асамблеї буде випадковим, але забезпечить зріз демографічної картини Звягельської громади за деякими основними критеріями: вік, стать, рівень освіти та райони міста. Іншими словами, серед членів Громадської асамблеї будуть молодь та люди старшого віку, чоловіки та жінки з різним рівнем освіти та життєвим досвідом.

  1. Чи можуть люди, які не отримали запрошення, також зареєструватися?

Так. Якщо ви не отримали лист-запрошення, але хочете взяти участь у Громадській асамблеї, то ви також можете зареєструватися. Однак буде обрано лише 15 людей, які зареєструвалися, не отримавши паперовий лист-запрошення; інші 30 членів Громадської асамблеї будуть обрані з тих, чиї домогосподарства отримали запрошення.

  1. Чому не можна просто запросити всіх бажаючих?

Існує низка форматів взаємодії з громадою, де будь-який мешканець або мешканка можуть висловити свої думки щодо важливих питань. За допомогою ж Громадської асамблеї ми випробовуємо нову методику. Ми хочемо дати кожному рівний шанс взяти участь у цьому досвіді, і випадковий відбір учасників та учасниць є найбільш справедливим способом забезпечити це.

  1. Що означає, що Громадська асамблея забезпечить зріз демографічної ситуації в громаді?

У Звягельській громаді проживає близько 62 тисяч людей. Ми всі різні: хтось молодший, хтось старший. Є чоловіки і жінки. Ми маємо різні роботи, знання та освіту. Дехто з нас живе у Звягелі все життя, а дехто переїхав сюди пізніше. Ми всі живемо в одній громаді, і жити в місті з розвинутими урбаністичними просторами для соціальної взаємодії та відновлення — в інтересах кожного. Але через наше різне походження та життєві ситуації ми всі маємо різні точки зору. Ця різноманітність робить нас сильнішими як спільноту. Щоб знайти оптимальні рішення для майбутнього нашого міста, нам потрібні підходи, які враховують потреби всіх: як молодшого покоління, так і старшого, як чоловіків, так і жінок. Громадська асамблея відображатиме наше різне походження, і щоб краще це врахувати, ми створимо таку собі «міні-Звягельську громаду», сформувавши Громадську асамблею, де будуть представлені всі соціальні групи.

  1. Чому 45 людей? Чому не більше або менше?

Під час Громадської асамблеї учасники та учасниці працюватимуть разом, щоб визначити потенційні рішення для розбудови урбаністичних просторів для соціальної взаємодії та відновлення. Вони робитимуть це, консультуючись із експертами, взаємодіючи з зацікавленими сторонами та обговорюючи різні ідеї. Міжнародний досвід показує, що це — достатньо комфортна група для ефективної роботи разом, але і досить велика, щоб відобразити в собі дійсно різних людей.

  1. Що передбачає участь? Я не є експертом. Чи потрібно мені знати тему заздалегідь?

Якщо вас оберуть членом Громадської асамблеї, ви зустрінетеся з 44 іншими мешканцями та мешканками Звягельської громади і обговорюватимете тему з ними. Не проблема, якщо ви не є експертами в цій темі — ми не шукаємо експертів. Проте, ви будете працювати з експертами. Вони будуть підтримувати вашу роботу і допомагати вам на всьому шляху. Ви також зустрінетеся з іншими зацікавленими сторонами і почуєте різні точки зору та ідеї щодо того, як зробити Звягельську громаду більш приємною для життя. Участь в асамблеї не вимагає попередніх знань про тему. Ви отримаєте всю необхідну інформацію у зрозумілій формі. Ми просимо вас врахувати все, що ви почуєте під час асамблеї, та співпрацювати з іншими учасниками, щоб сформулювати рекомендації для Звягельської міської ради. Громадська асамблея — це спільна робота та захоплива можливість працювати з іншими людьми і впливати на майбутнє громади!

  1. Що відбуватиметься з рекомендаціями Громадської асамблеї?

Під час асамблеї ідеї та рекомендації будуть записані анонімно, тому не буде видно, хто що сказав. Ця анонімна інформація буде використана для створення звіту, що підсумовує рекомендації Громадської асамблеї. Звіт буде представлений громадськості, міський голова його отримає, і міська влада публічно відповість на рекомендації.

  1. Де і коли відбудеться Громадська асамблея?

Громадська асамблея відбудеться у Звягелі. З міркувань безпеки остаточне місце проведення буде повідомлено відібраним учасникам. Вона триватиме протягом трьох повних вікендів (субота і неділя), загалом шість днів, і всі учасники та учасниці повинні взяти на себе зобов’язання відвідати всі дні асамблеї. У всі вихідні сесії розпочинатимуться о 9:00 і закінчуватимуться о 17:00.

Дати:

— 5-6 жовтня 2024 року;

— 19-20 жовтня 2024 року;

— 2-3 листопада 2024 року.

  1. Чи буде забезпечено харчування? Чи буде місце проведення доступним?

Так, у дні проведення асамблеї буде забезпечено обід і кава-перерви. Місце проведення буде доступним для всіх. Якщо вам потрібен сурдоперекладач або будь-яка інша допомога, ми докладемо всіх зусиль, щоб надати її. Будь ласка, повідомте нам про ваші потреби!

  1. Хто може взяти участь?

Усі мешканці та мешканки Звягельської громади можуть подати заявку на участь.

  1. Як мене обрали для отримання запрошення?

Ваша адреса була випадково обрана за допомогою статистичних методів, які регулярно використовуються для громадських опитувань. Те, що ваше домогосподарство отримало цей лист, є випадковістю.

  1. Як я можу подати заявку на участь у Громадській асамблеї?

Ви можете подати заявку на сайті Звягельської міської ради. Для цього скануйте QR-код. Також, щоб зареєструватися, ви можете зателефонувати за номером: 0-800-30-09-97, 38 067 410-01-05 або звернутися у каб. №24 Звягельської міської ради (другий поверх, вул. Шевченка, 16, в будні, з 9:00 до 17:15).

  1. Що відбувається після того, як я подам заявку?

Після завершення періоду подання заявок (15 вересня) 45 осіб будуть випадково обрані з числа заявників та заявниць для участі в Громадській асамблеї. Випадковий відбір буде здійснено у репрезентативний спосіб, щоб упевнитися, що асамблея відображає демографічний склад населення 18 років Звягельської громади за віковими групами, статтю, рівнем освіти та районом проживання в громаді. Якщо вас оберуть, ми зв’яжемося з вами телефоном та/або електронною поштою не пізніше 25 вересня, щоб повідомити вас про це. Потім ми надамо вам усю необхідну інформацію для участі в заході та обговоримо ваші побажання щодо участі.

  1. Що відбудеться з моїми даними?

Реєстрація заявників і заявниць та пов’язані з ними особисті дані будуть оброблені командою та експертами Ради Європи, а також Звягельською міською радою.

  1. Де я можу знайти більше інформації?

Якщо ви хочете дізнатися більше про захід до подання заявки, будь ласка, відвідайте сайт Звягельської міської ради, розділ «Громадянам», вкладка «Громадські асамблеї»: https://info.nvrada.gov.ua/gromadskosti/pidtrymka-gromadskyh-inicziatyv/gromadski-asambleyi/

Хто організовує Громадську асамблею?

Громадську асамблею організовує Звягельська міська рада в співпраці та за підтримки проєкту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період».

Відділ інформації міської ради