КЕРІВНИКІВ ОСББ ВЧАТЬ ГОСПОДАРЮВАТИ

На сьогодні в Новограді-Волинському створено понад два десятки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. І хоча за своєю суттю ці об’єднання мають багато спільного, перед кожним із них у процесі діяльності постають свої труднощі. Набір проблем, що виникають перед тим чи іншим ОСББ, залежить від багатьох факторів. Головні з них — вік житлового фонду, місце розташування (центр чи околиця), стан прибудинкових територій, кількість жителів (а відтак — величина щомісячних грошових надходжень) тощо. Не все з цього переліку можна змінити. Тому доводиться працювати, виходячи з того, що є.
Як долати труднощі в умовах сьогодення, ефективно керувати ввіреним господарством, на достатньому рівні надавати послуги жителям будинків — допомогти розібратися у цих питаннях керівникам міських ОСББ зголосилися професійні тренери. У рамках співпраці міської ради Новограда-Волинського та муніципальної програми врядування й сталого розвитку Програми розвитку ООН 22-23 квітня відбувся семінар-тренінг, у якому взяли участь фахівці з питань місцевого самоврядування та житлово-комунального господарства.
Із лекціями виступили співробітник Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Верховної Ради України, заступник голови ВГО «Спілка власників житла України» Михайло Березовчук, голова Львівського Центру досліджень місцевого самоврядування Володимир Брігилевич, президент Асоціації енергозберігаючих міст Анатолій Копець, інші провідні вітчизняні фахівці.
У ході семінару, що відбувся у формі «круглого столу», місцеві керівники організацій зі сфери житлово-комунальних послуг уважно слухали поради спеціалістів, консультувалися з різних питань, жваво дискутували.
На жаль, на сьогодні не в кожному мікрорайоні міста можна почути від мешканців багатоповерхових будинків схвальні відгуки про рівень благоустрою на прибудинкових територіях та якість надання тих чи інших комунальних послуг. Як правило, високого рівня обслуговування досягли лише ті ОСББ, що діють вже понад 5 і більше років. У них вже все відпрацьовано, як кажуть, до дрібниць — і доріжки заасфальтовані, і клумби квітнуть, і урни для сміття біля кожного під’їзду встановлені.
Натомість «молоді» ОСББ — здебільшого ті, що утворилися на базі житлового фонду КЕЧі, — поки не можуть похвалитися тим, що забезпечують належний рівень благоустрою та створюють комфортні умови для життя громади. Звичайно, на це є об’єктивні причини, про які йшлося вище. Але поряд із цим багато чого залежить від професіоналізму керівників. Тож, можливо, саме такі семінари допоможуть керівникам ОСББ навчитися ефективніше господарювати?
Олег БРЮХАНОВ