У НОВОГРАДІ — «ЧОРНОБИЛЬ №2»

У НОВОГРАДІ — «ЧОРНОБИЛЬ №2»

Саме такими гучними словами — «Чорнобиль номер два» — називають нині діюче міське сміттєзвалище окремі жителі західних околиць міста. А особливо — ті мешканці, чиї будинки розташовані у безпосередній близькості до цього об’єкту. І якщо взимку від сміттєзвалища ще півбіди, щойно починається тепла пора року — сміття починає масово тліти, горіти і стає джерелом смороду, котрий перетворює умови життя громади цього мікрорайону на нестерпні.
Влітку минулого року вже мали місце події, коли декілька десятків громадян перекривали єдину дорогу, що веде до сміттєзвалища, блокуючи таким чином рух сміттєвозів. Тоді пікет тривав декілька днів і призвів до того, що міський голова дав слово збудувати й відкрити до 20 грудня 2008 року новий полігон для твердих побутових відходів.
Дійсно, невдовзі за північними околицями Новограда-Волинського розпочалися роботи з будівництва нового полігону. Газета неодноразово повідомляла про хід робіт та про проблеми, пов’язані із затримкою в надходженні коштів із державного бюджету. Тим не менше, влада зберігала в цьому питанні оптимізм. Хоча 20 грудня обіцяного відкриття полігону для відходів так і не відбулося.
Як не сталося цієї довгоочікуваної події ні в січні, ні протягом першого кварталу 2009-го, ні ще місяць потому…
Щойно пригріло сонце, як на діючому, перевантаженому відходами й застарілому у всіх відношеннях сміттєзвалищі, знову почалися локальні пожежі. І громада знову вдалася до перевірених і, певно, єдиних ефективних у даній ситуації дій — блокування дороги на смітник.
За три дні пікету, коли жоден сміттєвоз не мав можливості вивантажитися на сміттєзвалищі, по місту повсюди накопичилися побутові відходи. Ситуація знову наблизилася до критичної позначки. На перемовини до пікетників вирушила делегація від влади — міський голова Микола Боровець, його заступник Василь Лень, секретар міської ради Володимир Федорчук, начальник відділу благоустрою Володимир Мисін та начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Сергій Лавренюк.
Як з’ясувалося, пожежа на сміттєзвалищі — не єдина причина пікету. Виявляється, що комусь спала на думку «геніальна» ідея — гасити джерела загоряння… рідкими відходами з заводу «Церсаніт». Власне, це й стало останньою краплею, що переповнила чашу терпіння громади.
Протягом кількох годин Микола Боровець намагався домовитися з пікетниками, аби ті розблокували дорогу. До пори до часу його умовляння не мали жодного ефекту — люди вперто стояли на своєму. По-перше, вимагали, аби було припинено вивіз на сміттєзвалище сумнівного походження відходів. По-друге, наполягали на негайному закритті сміттєзвалища та початку робіт щодо його рекультивації.
У відповідь міський голова запевнив, що відтепер, незалежно від того, які висновки надасть санстанція, жодних відходів, окрім побутового сміття, на звалище не повезуть. До того ж, знову обіцяв Микола Боровець, у місячний термін, до 1 червня 2009 року, буде завершено комплекс робіт, що дозволить розпочати експлуатацію нового полігону для побутових відходів. А значить — з першого червня вивіз сміття на нинішнє сміттєзвалище припиниться, й буде розроблено план робіт щодо його рекультивації. Свої слова мер підкріпив відповідним розпорядженням, копію якого надав громадським активістам.
Зрештою влада таки умовила людей припинити акцію. Пікетники в черговий раз довірилися обіцянкам чиновників. Однак люди добре запам’ятали дату, після якої ніяких відходів на старе сміттєзвалище надходити не повинно. Це — 1 червня 2009 року.
Зважаючи на рішучість, з якою люди відстоювали своє право жити в прийнятних з точки зору екології умовах, є всі підстави висловити припущення — якщо міська влада недотримає свого слова й цього разу, навряд чи громада надалі буде налаштованою на компроміси. Втім, подивимося, як воно буде після 1 червня.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА