КВАРТИРНІ АФЕРИСТИ

Протягом четвертого кварталу 2008 року до Новоград-Волинської міжрайпрокуратури масово почали звертатися мешканці міста по фактах незаконного відчуження житла. Так, у коло підозрюваних потрапила група осіб циганської національності.
Схема махінацій була досить проста: за дорученнями приватних нотаріусів шахраї, в подальшому, збирали довідки в ОСББ і МБТІ. В останній інстанції бралися витяги на право власності та відчуження чужого майна. Таким чином, щоб «замести» сліди, аферисти, серед яких були особи циганської національності, — здебільшого заїжджі гастролери із сусідніх областей — будинок перепродували кілька разів.
Зазвичай потерпілими ставали одинокі літні люди, любителі спиртного тощо. І в результаті останні опинялися на вулиці або в сусідів. У декотрих з бідолах викрадалися документи на право володіння житлом. Тому в даний час міжрайонною прокуратурою та міським відділом УМВС України в Житомирській області порушено ряд кримінальних справ, проводиться досудове слідство щодо встановлення фігурантів незаконних оборудок. На декотрі продані приватні будинки чи квартири накладено арешт. Разом з тим, Новоград-Волинська міжрайпрокуратура застерігає всіх мешканців міста та району, які потрапляють у подібну ситуацію, негайно звертатися до них. І особливу увагу мають звернути на доручення подібного характеру ОСББ І МБТІ, і в разі виявлення якихось «підтасовок» надавати, в першу чергу, запит до прокуратури або до відділення міліції. І було б дуже добре, коли, при оформленні доручення, застосовувалася відеозйомка, яка б, у випадку якихось непорозумінь, стала б прямим доказом у суді. Гадаємо, що таке нововведення набагато полегшило роботу не тільки правоохоронних органів, а й спонукало б людей бути обережнішими в питанні куплі-продажу свого майна.
До речі, коли готувався цей матеріал, до нашої редакції завітав Г.Хмельов, 1936 року народження. Цей чоловік мав проблеми із серцем. Лежав у лікарні, а коли повернувся додому, то його внук продав (а потім перепродав) його будинок, підробивши підписи. І так само приватним нотаріусом (незважаючи, що у домовій книзі прописана була дочка) було проведено нотаріальні дії, які призвели до подальшого відчуження майна. Тепер пенсіонер живе у сусіда, який надав йому притулок. Усі речі, що лишилися в його будинку, забрати не може. Інваліда просто не пускають до власного порогу. Гадаємо, що правоохоронні органи також візьмуть до уваги даний випадок і допоможуть цьому чоловікові.
Підготовлено за інформацією, наданою Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою