КОЛИ ДОЗВОЛЕНО ТОРГУВАТИ АЛКОГОЛЕМ

Чи може підприємець-єдинник продавати «слабоалкоголь» і вино вроздріб і при цьому залишатися на спрощеній системі? Чи потрібна йому ліцензія?
Підприємцю законодавство дає «зелене світло» на торгівлю вроздріб вином за наявності ліцензії. А от на реалізацію «слабоалкоголю» накладено табу.
Відомо, що ст.7 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98, забороняє підприємцям-єдинникам торгувати оптом чи вроздріб, зокрема, лікеро-горілчаними виробами.
Під визначення таких виробів підпадає далеко не вся алкогольна продукція. Це наочно підтверджує пп.4.1.2 ДСТУ 4257:2003 «Напої лікеро-горілчані. Технічні умови». Саме в ньому наведено вичерпний перелік лікеро-горілчаних виробів: лікери, настоянки, бальзами, наливки, коктейлі, аперитиви, напої слабоалкогольні. Цими виробами підприємцям-єдинникам торгувати не дозволено.
Вино до лікеро-горілчаних виробів не належить. Це виноробна продукція.
Виноробна продукція — вина тихі, шампанські, ігристі та газовані, вермути, бренді, коньяки й алкогольні напої виноградного походження.
Тому фізособам-єдинникам виноробну продукцію вроздріб продавати можна. Але знадобиться ліцензія — задоволення не з дешевих. Вартість ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем становить 8 тис. грн. на рік за кожен визначений у ній реєстратор розрахункових операцій (РРО). Виняток — торгівля на території сіл і селищ (крім тих, що знаходяться в межах міста). Тут вартість ліцензії — 500 грн.
Сектор МРР та звернень громадян Новоград-Волинської ОДПІ