Що нового в міських музеях?

Що нового в міських музеях?

\"ЩоАктивна громадськість міста за першої слушної нагоди піддає критиці «туристичну привабливість Новограда-Волинського». Мовляв, нудно і не в ногу з часом. Відрадно, що є реакція: місцеві музеї почали активніше себе рекламувати в Інтернеті. На офіційних сторінках у Фейсбуці з’явилися переліки екскурсій, які пропонують музеї, та інші послуги-новинки, що можуть бути до вподоби спраглим до знайомства зі Звягельщиною туристам.
МУЗЕЙ ЛЕСІ УКРАЇНКИ
Одним із кращих куточків у місті Новограді-Волинському є музей Лесі Українки, що знаходиться в будинку, у якому вона народилася й прожила перші роки свого життя. Будинок музею — це пам’ятка історії національного значення. Тут усе ніби в Лесині часи. Навколо будинку — садок, улюблені квіти Лесі Українки — чорнобривці, мальви, вічнозелений барвінок.
\"ЩоУ 1971 році на честь 100-річчя від дня народження Лесі Українки перед фасадом будинку встановлено на гранітному постаменті бронзове погруддя Лесі Українки. Скульптура органічно вписується в навколишнє середовище, створює урочисту атмосферу перед входом до музею.
Неподалік Літературно-меморіального музею Лесі Українки знаходиться «Лесине джерело». Тут можна насолодитися справжньою чистою джерельною водою. Саме з нього утамовувала свою спрагу маленька Леся.
У музеї проводяться тематичні екскурсії для різних вікових категорій:

  • «Леся Українка — гордість Поліського краю»;

  • «Леся Українка — наша славетна землячка»;

  • «Стежками Лесі гуляють діти»;

  • «Леся Українка і музика»;

  • «Леся Українка і народна творчість»;

  • «Леся Українка і сучасність»;

  • «Стежками «Лісової пісні»;

  • «Новоград-Волинський — родинна пасіка Косачів».


Музей працює: вівторок-субота — з 9:00 до 18:00, вихідні — неділя, понеділок.
Адреса: вул.Соборності, 76/2. Тел.: (04141) 2-15-09.

МУЗЕЙ РОДИНИ КОСАЧІВ
Музей родини Косачів — єдиний у світі, присвячений цій славетній, неординарній сім’ї, у якій народилася Леся Українка. Тут народилася її молодша сестра Ольга Косач-Кривинюк — перший біограф Лесі Українки, зберігач архіву цієї видатної родини.
Експозиція музею розповідає про батьків Лесі Українки: літературну та видавничу діяльність Ольги Петрівни Драгоманової-Косач (Олени Пчілки), професійну й громадську діяльність
Петра Антоновича Косача. Тут послідовно розгортаються сторінки життя родини Косачів у Звягелі, висвітлюються взаємовідносини між членами родини та методи виховання дітей у сім’ї, які є прикладом для нащадків.
У музеї проводяться різні тематичні екскурсії:

  • оглядова екскурсія «Родина Косачів. Звягельський період»;

  • «Олена Пчілка і Петро Антонович — батьки і громадські діячі»;

  • інтерактивна екскурсія для старшого дошкільного та молодшого шкільного віку «Звягельське дитинство Лесі Українки»;

  • для старших класів і студентів «Олена Пчілка — мати і громадська діячка»;

  • «Михайло Косач — яскраве коротке життя»;

  • «Ольга Косач-Кривинюк» — сестра і хронограф Лесі Українки»;

  • «Я йду Шевченковими слідами».


\"ЩоТакож у музеї можна долучитися до мистецької акції «Рушник Олени Пчілки». Протягом року, у другу та останню середу кожного місяця, з 14:00 до 16:00, у музеї проходитиме майстер-клас із вишивання рушника за узорами, зібраними Оленою Пчілкою.
Нещодавно Музей родини Косачів розширив перелік платних послуг.
До інтерактивних екскурсій, що проводяться для старших груп дошкільних закладів та молодших школярів (1-4 кл.), додано квест-екскурсії для учнів 5-8 класів і для учнів 9-11 класів та студентської молоді.
Музей працює: вівторок-п’ятниця — з 8:00 до 17:15, субота — з 8:00 до 16:00, вихідні — неділя, понеділок.
Адреса: вул.Родини Косачів, 5А. Тел.: (04141) 2-02-12; (063) 016-13-00; (067) 908-17-99.

КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ
Однією з візитних карток міста Новограда-Волинського є краєзнавчий музей. Експозиція музею базується на матеріалах, зібраних краєзнавцями Житомирщини. Окремий розділ розповідає про історію древнього Звягеля (1257-1795 рр.).
\"ЩоУ музеї зберігається багата колекція фотодокументів, письмових документів, серед них — стародруки. Однією з цікавинок є нумізматична колекція римських монет, монети царського періоду, гроші доби козаччини та періоду німецької окупації.
Серед найбільш цінних предметів археології — артефакти з розкопок городища літописного міста Возвягля, матеріали періоду раннього слов’янства та Київської Русі. Гордістю експозиції є відреставрована глиняна посудина періоду «бронза-раннє залізо» кінець ІІ-початок І тисячоліття до н.е., яка відноситься до Білогрудівської культури. Окраса музею — комплект жіночих прикрас знатної містянки, який датується поч. Х ст.
Музей працює: вівторок-п’ятниця — з 8:00 до 17:15, субота — з 8:00 до 16:00, вихідні — неділя, понеділок.
Адреса: вул.Соборності, 24. Тел.: (063) 620-83-89.

За інформацією відділу культури та туризму міської ради і музеїв підготував Олег БРЮХАНОВ