ЛОФАНТ. З ЧИМ ЙОГО «ЇДЯТЬ»

Жінка, яка дала мені насіння лофанта, за два тижні вилікувала пухлину під рукою. Знахарі в Україні цією рослиною лікують рак.
Лофант знижує тиск, температуру, має бактерицидні властивості. Пити: 1 ч. ложка листя на 1 склянку окропу (коли діти грипують, два дні попоїти лофантовим чаєм, і хвороба відійде).
У монгольській медицині надземну частину рослини використовують для регулювання обміну речовин, як загальнозміцнюючий засіб, що попереджує старіння.
Настій квіток застосовують всередину та зовні при паралічі (зокрема, лицьового нерва), порізах, тремтінні кінцівок.
Додають лофант до фруктових салатів, пудингів, варення, компотів, киселів, прохолодних напоїв та печива.
Зрізують лофант у період масового цвітіння (перший раз — на початку липня, а другий — у вересні). Сушать у затінку під навісом. На другий рік і наступні роки рослину підгодовують аміачною селітрою та суперфосфатом.
Цю диво-рослину потрібно вживати з вірою — вона обов язково допоможе.
Лофант тибетський часто плутають з лофантом ганусовим (агастахис кропиволистий), який є тільки пряністю (він — родом із Північної Америки).
Лофант же тибетський — не тільки чудовий медонос, але й цілюща рослина, яку здавна використовують у тибетській медицині. Народи Сходу вважають лофант сильним біостимулятором, який може змагатися навіть із женьшенем. Але, на відміну від женьшеню, його вплив на організм більш м’який і наростає поступово та продовжується більш тривалий час.
Препарати з лофанта сприяють зміцненню і підвищенню імунітету, відновлюють сили після нервових розладів, корисні при запальних процесах у шлунково-кишковому тракті, хворобах печінки і сечовивідних шляхів, при лікуванні ГРЗ, бронхітів, пневмонії і бронхіальної астми.
Позитивний вплив лофанта на організм легко перевірити: досить посидіти в грядці з рослинами 20-30 хвилин, і вся втома проходить, голова стає ясною, відчувається великий приплив сил. Усе це — завдяки виділяючим ефірним маслам, що тонізують і стимулюють імунну систему при перевтомі.
Гель з листків лофанта добре виліковує шкірні захворювання, викликані ураженням грибка, у домашніх умовах його готують так. Перетерти в ступці до однорідної маси 100 г молодих зелених листків лофанта, додати 2 ст.л. оливкової олії, 1/3 ч.л. оцтової есенції і ретельно перемішати. Зберігати у холодильнику. Наносити тонким шаром на хворі місця. Через годину протерти насухо.
Для лікування стопи у гель потрібно додати 50 мл ялицевої олії і 3-4 ст.л. подрібненої повареної солі великого помелу, розмішати. Наносити увечері перед сном на 1-2 години, після чого протерти ноги.
Водяний настій лофанта, як загальнозміцнюючий та імуностимулюючий засіб, готують у такий спосіб. Заварити у чайнику 1 ч.л. з гіркою сухих подрібнених листків, 0,8 л окропу, настояти 3-4 години, пити по 1 ст. 3 рази на день.
Дуже добре застосовувати лофант у зборах. Загальнозміцнюючий лофант тибетський, меліса лимонна — по 10 частин, оман (корені) — 2 частини, звіробій, материнка, бадан товстолистий — по 1 частині.
Шлунково-кишковий: лофант тибетський, меліса лимонна — по 10 частин, лепеха болотна, бадан товстолистий, оман, звіробій, материнка — по 1 частині.
Серцевий: лофант тибетський, меліса лимонна — по 10 частин, валеріана (корені), звіробій, материнка — по 1 частині. Присутність у зборах меліси пояснюється тим, що вона пом’якшуюче впливає на організм.
При астмі і бронхіті дуже гарний ефект дають інгаляції з лофантом, ромашкою аптечною і травневим березовим листям (кожного взяти по щіпці в рівних частках). Це ж поєднання лікарських трав можна використовувати для лікувально-оздоровчих ванн для людей поважного віку, жінок і дітей. А, на думку фахівців, вживання в їжу молодого листя лофанта підвищує потенцію у чоловіків і ефективно позначається на лікуванні простати.
Використовують лофант і в косметологічних цілях для лікувальних масок. Для цього придатний для шкіри (сухої, нормальної, жирної) досить рідкий крем, його ретельно змішують із розмеленими у порох сухим листям лофанта (на 10 частин крему —-1 частина порошку). За 2-3 години до сну наносять крем тонким рівним шаром на обличчя. Перед сном насухо витирають шкіру м’якою серветкою.
Г.БОЙЧУК, м.Новоград-Волинський