СВИНЯЧИЙ ГРИП. ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО?

Останнім часом увага ЗМІ прикута до ситуації, яка склалася внаслідок поширення свинячого грипу у світі. Свинячий грип набирає обертів. Кількість випадків зараження недугою постійно зростає. Перший випадок зареєстровано у Мексиці. Там вперше було розпочато виявлення випадків грипоподібного захворювання. Стрімкий розвиток подій викликав занепокоєння та паніку в усьому світі. Станом на 12.05.2009 р. з 33 країн отримані повідомлення, лабораторно підтверджені 5500 випадків захворювання на грип А (Н1N1), з них 59 закінчились летально. Сьогодні всі гілки влади України вживають необхідних заходів для протидії ситуації, котра розглядається на міжнародному рівні, як подія надзвичайного характеру, недопущення її виникнення в Україні та забезпечення національної безпеки.
Питання про ускладнення епідемічної ситуації щодо захворюваності людей свинячим грипом заслухане на спільному засіданні надзвичайної протиепідемічної та протиепізоотичної комісій райдержадміністрації та засіданні протиепідемічної комісії при виконавчому комітеті міської ради, розроблені та затверджені заходи з недопущення епідемічних ускладнень із свинячого грипу в районі.
Що таке свинячий грип? Це гостре респіраторне інфекційне захворювання, що викликається одним із кількох вірусів свинячого грипу. Вірус типу «А», що вразив людей у США та Мексиці, — це новий вірус грипу, що не виявлявся раніше на території Північної Америки. Вірус стійкий до противірусних препаратів, передається від хворих повітряно-крапельним шляхом та при контакті на відстані 180 см.
Жодних даних немає про те, що свинячим грипом можна захворіти, споживаючи належним чином оброблену свинину. Збудник захворювання гине під час термічної обробки при температурі 70°С. Особа з інфекцією, викликаною, вірусом грипу свиней, вважається заразною протягом 7 днів після початку хвороби, діти — більш тривалий період часу. Як правило, його клінічні симптоми схожі з проявами сезонного грипу, але клінічна картина може бути різною — від безсимптомної інфекції до важкої пневмонії, яка здатна призвести до смерті. Основні симптоми свинячого грипу — нежить або закладеність носу, біль у горлі, кашель, чхання, підвищення температури тіла вище 37,8°С, відмова від їжі, млявість.
Що робити, щоб не захворіти на свинячий грип. В першу чергу, відкласти ділові та туристичні поїздки в регіони, де виявлені випадки захворювання, це стосується таких країн як США, Мексика, Канада, Нова Зеландія, країн Західної Європи та ін. Якщо вашу поїздку неможливо відкласти, будьте особливо уважні, не відвідуйте людних місць, уникайте користування громадським транспортом, не стійте та не сидіть поряд з людьми із ознаками респіраторної інфекції — нежиттю кашлем, почервонілими очима. Необхідним буде носити чотирьохшарову марлеву пов’язку або хірургічну маску. Проте довго використовувати захисну маску не бажано, якщо маска промокає, то ризик зараження лише збільшується.
У випадку , якщо ви повернулися менш ніж 10 днів тому із країн, де зафіксовані випадки розповсюдження та інфікування збудником свинячого грипу, будьте особливо уважні до свого здоров’я. При перших проявах симптомів ОРВІ негайно звертайтесь до лікаря.
Більшість людей заражається через тривалий, тісний контакт з інфікованими свиньми. Тому важливо дотримуватися особистої гігієни під час будь-яких контактів з тваринами і особливо це важливо під час забиття та відразу після забиття тварин, щоб запобігти контакту зі збудниками хвороби. У зв’язку з тим, що вірус свинячого грипу передається переважно повітряно-крапельним шляхом, необхідно виконувати санітарно-епідемічний режим, передбачений при епідеміях респіраторних вірусних інфекцій. Коли ви кашляєте або чхаєте, прикривайте ніс і рот одноразовою серветкою або хустинкою, мийте руки з милом, особливо після того, як ви кашляли або чхали (у випадку, якщо немає можливості часто мити руки, використовуйте вологі спиртові серветки, які після використання потрібно викинути.) Намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, особливо, якщо ви знаходитеся у громадських місцях, частіше провітрюйте приміщення. А головне — дотримуватися здорового способу життя, зокрема, достатньо спати, вживати багату на поживні речовини їжу та залишатись фізично активним. Слід пам’ятати, що вас може вберегти тільки ваш здоровий глузд і правильний підхід до даної проблеми.
І.ГАРБОВСЬКИЙ, епідеміолог