ВІД ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ — ДО КРАЩОГО ЖИТТЯ

ВІД ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ — ДО КРАЩОГО ЖИТТЯ

Закінчення. Початок у №22 «ЗІ» від 29.05.09
— Ірино Леонідівно, як починалося впровадження проекту «Енергоефективність у будівлях» в Україні, і які ще міста візьмуть у ньому участь?
— В Україні, як і в більшості країн Європи, понад 40% первинних енергетичних ресурсів споживається у будівлях. Цей сектор є найбільшим споживачем енергії в національній економіці, випереджаючи промисловість і транспорт. Тож не дивно, що суттєві труднощі у реформі житлово-комунального господарства України значною мірою пов’язані з низькою ефективністю споживання енергії у будівлях.
У зв’язку з цим в рамках Українсько-Німецької Угоди про Технічне Співробітництво було погоджено проект технічної допомоги «Енергоефективність у будівлях». Федеральне Міністерство Економічного Співробітництва та Розвитку Німеччини залучило компанію GTZ до реалізації цього проекту разом з українськими організаціями-партнерами: Міністерством з питань житлово-комунального господарства та Міністерством регіонального розвитку та будівництва.
Одним з головних пріоритетів цього проекту є покращення енергетичної ефективності в муніципалітетах через розробку стратегій їх впровадження в чотирьох пілотних містах України. Це Івано-Франківськ, Миргород, Чернігів та Новоград-Волинський.
— Які заходи проводитимуться в рамках цього проекту?
— Розробляються довгострокові стратегії щодо поліпшення енергоефективності у будівлях, і для їх впровадження буде проведено ряд відповідних заходів – енергоаудити, створення баз даних для моніторингу, проведення навчальних поїздок, консультації стосовно модернізації будівель та розробка фінансових механізмів для залучення енергосервісних компаній.
У нашому місті вже створено відділ з енергоефективності, визначено енергоменеджера — Оксану Миколаївну Мартинюк, яка пройшла курс спеціального професійного навчання у Києві.
Також планується налагоджувати співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями, енергосервісними компаніями, донорськими організаціями, професійними асоціаціями, неурядовими організаціями та місцевими органами влади з інших міст України для зміцнення спроможності названих чотирьох міст-партнерів у провадженні відповідних заходів з енергоефективності.
— Як все починалося у Новограді-Волинському?
— 20 січня 2009 року експерти з Німеччини та Австрії вперше відвідали Новоград-Волинський з робочим візитом, під час якого відбулася нарада з представниками міської влади, керівниками комунальних підприємств, представниками галузі освіти, культури та охорони здоров’я, головами ОСББ. На ній було визначено основні напрямки діяльності у розробці стратегії щодо поліпшення енергоефективності у громадських та приватних будинках.
6 березня 2009 року відбулася зустріч міського голови Миколи Боровця з директором проекту «Енергоефективність у будівлях» Бербель Швайгер, під час якої було підписано меморандум про співпрацю.
Новоград-Волинський став першим містом, з яким було підписано офіційну угоду. Вже завершено коло ознайомчих візитів міжнародних експертів до міст – учасників проекту.
— Які суми коштів можуть бути задіяними у цьому проекті?
— Загальна сума фінансування на реалізацію проектів у чотирьох обраних містах з боку німецької компанії складе близько 2 мільйонів євро.
На даний час представники проекту вже здійснюють методичне забезпечення і передачу відповідних знань на всіх етапах розробки міського плану енергоефективності, здійснили аналіз економічної ефективності, розробили концепції фінансування, провели енергетичний аудит у кількох будинках.
29 квітня відбулася нарада робочої групи українсько-німецького проекту, в якій взяли участь міський голова Микола Боровець, його заступники, головний архітектор міста, представники об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, у яких буде впроваджуватися зазначений проект.
— Які саме будинки обрали для участі в проекті?
— Обраними будинками стали дім по вулиці Соборності, 13 (ОСББ «Згода»), по вулиці Житомирській, 31 (ОСББ «Зоря»), Шевченка, 35/1 (ОСББ «Колорит») та Соборності, 4 (ОСББ «Перспектива»).
Представники проекту оглянули визначені будинки, зустрілися з їх мешканцями, обговорили питання технічного, економічного та організаційного характеру щодо енергозбереження в цих будівлях.
18 травня в рамках проекту нашому місті відбувся семінар та робоча нарада, на яку прибули не лише представники міст-учасників проекту, а й міські голови та їх представники з багатьох міст Житомирщини та інших областей України.
На даній зустрічі говорилося про те, що енергоносії з кожним роком дорожчають, і найближчим часом очікується їх подорожчання ще в декілька разів. Тому питання енергоефективності будівель стають ще більш актуальними. І хоч такі заходи потребують немалих коштів, проте, зважаючи на зростаючу ціну газу та електроенергії, ці кошти швидко окупляться. Було наведено приклади європейських країн, де такі проекти вже десятками років впроваджуються у життя.
Потрібно також відзначити співпрацю з міжнародним освітнім проектом SPARE. В розрізі цієї співпраці нам надали підручники з енергозбереження для шкіл міста – надзвичайно цікаві та необхідні. Слід згадати, що з 1 вересня з цієї тематики у школах міста буде введено спеціальний курс, визначені вчителі, роботу яких фінансуватиме ПРООН. На сесії міської ради ми прийняли рішення про вступ до асоціації «Енергоефективні міста України». Це об’єднання органів місцевого самоврядування, створене з метою задоволення його членів, а, відповідно, територіальних громад, у сучасній інформації, нових технологіях, інвестиціях, розвитку співробітництва та обміну досвідом з українськими та закордонними партнерами щодо ефективного та ощадливого використання енергетичних ресурсів. Для того, аби перенести на терени цих міст європейський досвід, прийнято умови зменшити використання енергоресурсів за наступне десятиріччя на 20 відсотків.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА