Отруєння грибами: не переплутайте їстівні з отруйними

На жаль, отруєння грибами — не рідкісний випадок. Недосвідчені грибники часто плутають їстівні гриби з отруйними і вживають їх у їжу. Грибами можна отруїтися, незалежно від правильного приготування. Наприклад, бліда поганка — смертельно отруйний гриб, отрута зберігається навіть при багаторазовій термічній обробці. Тому, коли збираєте гриби, не беріть ті, які викликають у вас сумніви. Потрібно навчитися надавати першу долікарську допомогу, яка відіграє велику роль у порятунку життя хворого.
Перші симптоми отруєння проявляються приблизно через дві години: це пронос, переймоподібні болі в шлунку, напади блювоти, нездужання. Ви повинні терміново викликати екстрену медичну допомогу. Ще небезпечніше, якщо симптоми отруєння проявляються понад шість годин після вживання грибів — підозра на те, що хворий отруївся блідою поганкою. До вищевказаних симптомів можуть додаватися: посилення потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, галюцинації, втрата свідомості.
До приїзду «швидкої» перше, що потрібно зробити, — це промити хворому шлунок теплою, кип’яченою, підсоленою водою. Потім натиснути пальцями на корінь язика, тим самим викликати блювоту. Цю процедуру повторити кілька разів. Після чого випити активоване вугілля: 1 таб. на 10 кг маси тіла. Забезпечити хворого частим теплим питтям та спокоєм.
При виклику лікаря обов’язково повідомте, що хворий отруївся грибами. Гриби або їх залишки бажано передати медикам на експертизу, щоб поставити точний діагноз.
Щоб не отруїтися, потрібно дотримуватися правил:

  • Збирати можна тільки ті гриби, які вам добре знайомі.

  • Не варто збирати пластинчасті гриби — серед них може бути бліда поганка, яка є смертельною.

  • Забороняється вживання грибів, які ростуть поблизу автомобільних доріг і залізниць, міських парків, скверів, сміттєзвалищ, сховищ отрутохімікатів. Насамперед тому, що вони мають властивість накопичувати токсичні речовини.

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.

  • Не можна давати грибні страви дітям, вагітним та людям похилого віку, організм яких не перетравлює грибну клітковину.

  • Перед приготуванням гриби слід ретельно перебрати, промити в проточній воді, варити протягом 10-15 хвилин в підсоленій воді. Потім воду злити, гриби ще раз промити і лише після цього їх можна тушкувати чи смажити. Загалом термічна обробка грибів має проводитися не менше, ніж 1,5-2 години.

  • Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно викинути. У день збору або не пізніше наступного ранку гриби повинні бути піддані кулінарній обробці.


ПАМ’ЯТАЙТЕ! При перших ознаках отруєння необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Будьте завжди уважні і обережні при збиранні та вживанні грибів!
І.КРАВЧЕНКО, завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»