БЕРЕЖІТЬСЯ БЛИСКАВКИ

Електричні розряди під час грози несуть постійну загрозу людям. Блискавки, в яких зосереджена величезна руйнівна енергія, можуть влучати в різні об’єкти, збудовані людьми. Але якщо на великих спорудах є можливість нейтралізувати їх удари через блискавковідводи, то окремо розташовані приватні житлові помешкання, особливо сільські, зовсім не захищені від прямих попадань блискавки та її вторинних проявів, що призводить до виникнення пожеж будівель та споруд у разі прямого попадання блискавки.
Протягом 2008 року на території нашого району від прямих попадань блискавки виникло три пожежі, в результаті яких було знищено 4 будівлі та завдано матеріальних збитків на суму 12000 гривень.
Тому державний пожежний нагляд нагадує керівникам підприємств, установ та організацій, а також власникам приватних житлових помешкань про необхідність обладнання будівель та споруд справними пристроями блискавкозахисту, що розташовані на відкритій місцевості, особливо в сільських населених пунктах.
Я.КОВАЛЬСЬКИЙ, начальник відділу державного пожежного нагляду Новоград-Волинського районного управління ГУ МНС України в Житомирській області