ВІТАЛІЙ ОКУНЕЦЬ: «МЕНІ ПОТАЛАНИЛО ПРАЦЮВАТИ У ПРЕКРАСНОМУ КОЛЕКТИВІ»

ВІТАЛІЙ ОКУНЕЦЬ: «МЕНІ ПОТАЛАНИЛО ПРАЦЮВАТИ У ПРЕКРАСНОМУ КОЛЕКТИВІ»

25 червня митники відзначають своє професійне свято — День митної служби України. З цієї нагоди наша наступна розмова з начальником митного поста «Новоград-Волинський» В.Є.ОКУНЦЕМ:
— Віталію Євгеновичу, коли була створена митна служба і які її основні завдання?
— Наша служба була створена 18 років тому, а, значить, нині святкує своє повноліття. Бо коли людині виповнюється 18 років, то це означає, що вона вже остаточно виросла, і попереду стоять високі і серйозні цілі. Наша служба особливо усвідомлює усю відповідальність за виконання задач, які покладає на нас держава.
За ці вісімнадцять років багато чого змінилося в суспільстві. Відповідно і завдання митниці з часом трансформувалися. Від найперших цілей — забезпечення цілісності митної території України та розширення її міжнародних зв’язків — до сучасних функцій, котрі полягають у захисті економічної безпеки держави, наповнення її бюджету.
За ці роки зазнала широкого розвитку і розгалуження митна інфраструктура, модернізувалося технологічне обладнання нашої діяльності, а ще утворилася хороша команда справжніх фахівців, висококваліфікованих, досконало підготовлених кадрів.
Звичайно, нам є що удосконалювати. І найперше, найголовніше, без чого не може бути справжнього розвитку, — це висока моральність кожного митника, щоденне усвідомлення того, що нашими пріоритетами є, перш за все, інтереси держави. В цьому напрямку постійно працюємо, розвиваємося, докладаємо всіх зусиль та професійних навичок.
— А в чому полягає специфіка саме Новоград-Волинського митного поста?
— Оскільки на Поліссі багато деревообробних підприємств, то багато експертних операцій проводимо саме з ними. Це Новоград-Волинський, Ємільчинський, Городницький та Баранівський лісгоспи. Найбільше платежів до державного бюджету надходить від «Церсаніт-Інвест», ТОВ «Техна» та «Новоград-Волнського м’ясокомбінату». До речі, Новоград-Волинський м’ясокомбінат є також найбільшим платником по всій житомирській митниці.
— Чи багато порушень було зафіксовано протягом цього року?
— За п’ять місяців цього року ми склали три протоколи про порушення митних правил. Це були приватні підприємці, які не дотрималися вимог митного законодавства щодо експорту лісоматеріалів. До речі, із створенням сучасного митного терміналу, що знаходиться по вулиці Чехова, 1, вважається одним з кращих на митниці, ми маємо можливість ретельніше проводити митний огляд вантажів, що відправляються і надходять, а також це дає нам можливість значно спростити процедуру кожного документа.
Крім того, щоб досягнути ще більшої прозорості і відкритості у роботі митної служби, було запроваджено принцип «єдиного вікна» та «прозорого офісу». Це означає, що підприємець подає в одне «вікно» весь пакет необхідних документів на оформлення, а працівники митної служби здійснюють митний контроль та оформлення товарів і тут же віддають всі папери підприємцю. Тому немає нині вже традиційних черг до інспекторів митного поста, не потрібно бігати по різних кабінетах, аби оформити документи.
Ми маємо достатньо сучасне комп’ютерне обладнання, яке також дуже допомагає у роботі, на даний час створені всі умови праці в постійній зоні митного контролю для працівників суміжних служб — екологічної, фітосанітарної, санепідемічної та ветеринарної. Все це робить нашу працю ще більш оперативною та доступнішою.
— Що б ви хотіли побажати колегам з нагоди свята?
— Хотілося б відзначити, що мені пощастило працювати у прекрасному колективі, де трудяться справжні фахівці своєї справи. І у цей святковий день зичу кожному міцного здоров’я і оптимізму, службового зростання і творчих злетів, теплих людських стосунків як на службі, так і поза нею, незмінної підтримки щирих друзів, віри, надії і любові. Нехай у кожній родині буде мир і злагода, нехай втілюються у життя всі плани і справджуються усі добрі надії та сподівання. Успіхів у всіх починаннях!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА