ЗВЯГЕЛЬСЬКИЙ СИЛАЧ ПІДТВЕРДИВ КЛАС

ЗВЯГЕЛЬСЬКИЙ СИЛАЧ ПІДТВЕРДИВ КЛАС

Олександр Дідовець — це ім’я, без сумніву, відоме всім новоград-волинцям. Ще б пак — наш земляк — славетний спортсмен, не раз своїми досягненнями у гирьовому спорті змушував переписувати книги рекордів. Нещодавно Олександр Миколайович повернувся з Чемпіонату світу серед ветеранів, що проходив у Керчі (Крим).
На цій першості звягельчанин посів третє місце у ваговій категорії понад 80 кг з результатом 280 балів (91 — поштовх і 189 — ривок), нагадаю, що вправи виконуються двома гирями по 24 кг. А в командній естафеті збірна України, в складі якої виступив і наш земляк, стала чемпіоном. Цей вид змагань віддалено нагадує легкоатлетичну естафету, от тільки передають спортсмени один одному не паличку, а гирі, і кожному учаснику дається рівно дві хвилини на виступ. Крім Олександра Дідовця, до складу команди увійшли: Ю.Курячий (Чернігівська обл.), О.Цегельник (Чернівецька обл.), М.Сазонов (Луганська обл.) і єдина жінка (!) — заслужений майстер спорту Л.Черепаха (Запорізька обл.). Підсумковий результат — 261 бал, що дозволило на 60 балів випередити збірну Росії, яка завоювала срібло. Третє місце — у збірної Криму.
Своїми враженнями ділиться О.Дідовець:
— Загалом настрій від чемпіонату позитивний. Трохи важкувато доводилося, бо стояла нестерпна спека. Моє третє місце — результат цілком прогнозований, зважаючи на склад учасників.
Уже кілька турнірів поспіль я маю честь виступати на відкритті змагань. Серед гирьовиків уже сформувалася своєрідна шоу-команда, яка показує нетрадиційні вправи. Скажімо, мій товариш Руслан Паламарчук з Рівного жонглює 40-кілограмовими гирями і закидує снаряд собі на шию. Цей номер потрапив у Всесвітню книгу рекордів Міжнародної федерації гирьового спорту. Я ж робив вправу «Метелик» — одночасно з помосту беру 2 гирі кожною рукою. Наступна вправа — ставлю гирю на гирю і вижимаю. Глядачі просто шаленіють від цього видовища. Взагалі-то я нікого не копіюю, всі номери придумав сам.
Користуючись нагодою, хочу щиро подякувати моїм спонсорам, без яких не відбулася б поїздка на чемпіонат.
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА