МАЙБУТНІМ МАМАМ

Не переживайте, помітивши неприємні зміни, що відбуваються зі шкірою під час вагітності. Якщо правильно й постійно доглядати за собою, цього можна уникнути.
Щодня приймайте прохолодний душ, розтирайте тіло (і неодмінно груди) твердою мочалкою або лазневою щіткою. Витирайтеся твердим рушником. Після миття змазуйте тіло кремом (хоча б двічі-тричі на тиждень), що містить вітамін А. Незабаром доведеться годувати дитину грудьми, тому шкіру навколо сосків регулярно протирайте
3-відсотковим розчином борної кислоти.
Косметичні засоби, застосовувані в період вагітності, повинні заповнювати недостатні функції ослабілого захисного шкіряного покрову. При сухій шкірі обличчя за 20-30 хвилин до вмивання змазуйте сметаною або яким-небудь жирним кремом (бажано без активних добавок, типу «проти зморшок»), залишки якого потім зніміть паперовою серветкою.
Нормальну й жирну шкіру обличчя вмивайте липовим чаєм, настоєм листя петрушки, 1-відсотковим водяним розчином борної кислоти. Перед сном обличчя протріть лосьйоном, що підходить для вашого типу шкіри.
Найпоширеніша проблема шкіри, якої декому вдається уникнути, — гіперпігментація (так звана маска вагітності). Вона виражається у різко окреслених пігментних плямах (хлоазмах), що з’являються на деяких ділянках обличчя (переважно на чолі, в області скронь, на верхній губі й шиї) із самого початку вагітності. Особливо схильні до цього ті, у кого багато ластовиння. Зазвичай хлоазми самі зникають через місяць-півтора після пологів, але іноді зберігаються багато років.
Майте на увазі, що хлоазми особливо посилюються, якщо перебувати на відкритому сонці. Обов’язково використовуйте денний крем (а також тональний) із сонцезахисним фільтром.
Якщо ви вирішили боротися із хлоазмами просто під час вагітності, користуйтеся тільки слабодіючими засобами: кисляком, соком лимона, петрушки, огірка, капусти; дуже сальну шкіру щодня протирайте горілочним настоєм хрону, огірка.
Але й після пологів краще застосовувати засоби легкої дії. Лікувати хлоазми спеціальними косметичними засобами можна тільки після закінчення годування дитини грудьми. Усілякі вибілювальні засоби, що містять ртуть, саліцилову кислоту, вагітним і жінкам, що годують грудьми, протипоказані. Можна порадити тільки вибілювальні маски. Наприклад, таку: натріть на тертці свіжий огірок, змішайте його з такою ж кількістю крему для сухої шкіри й нанесіть на обличчя. Через 10-15 хвилин змийте.
Ще один рецепт: сік лимона розітріть із 2 ст. ложками меду й накладіть суміш на обличчя на 10-15 хвилин.
Іноді наприкінці вагітності з’являються тріщинки в кутах рота. Вони зазвичай довго не гояться. Змазуйте їх у такому разі соком лугової волошки, маззю з настою евкаліпта, змішаного з маргарином або внутрішнім гусячим жиром.
При вагітності іноді посилюється діяльність сальних залоз, що може призвести до рясного потовиділення. Якщо душ і водні процедури не рятують, а простий дезодорант «раптом» почав викликати подразнення шкіри, спробуйте застосувати не дуже сильно парфумований тальк.
Можна протирати тіло туалетним оцтом.
Також ви можете приготувати порошок-дезодорант: змішайте по 1 ч. ложці аптечної бури, борної кислоти й тальку.
Інший рецепт: заваріть 2 ст. ложки дубової (або вербової) кори, польового хвоща (або ліщини) окропом і дайте настоятися. Процідженим відваром регулярно протирайте ділянки тіла, що пітніють.
Якщо попрілості не гояться, спробуйте примочки з морквяного соку.