ЗАВЕРШИЛА РОБОТУ 25 СЕСІЯ МІСЬКОЇ РАДИ

ЗАВЕРШИЛА РОБОТУ 25 СЕСІЯ МІСЬКОЇ РАДИ

\"ЗАВЕРШИЛАПленарне засідання міської ради міський голова розпочав із привітання депутата Л.Л.Шостака із днем народження. Наступні 6 годин 29 народних обранців працювали активно, жваво обговорюючи запропоновані рішення. Загальний інтерес і вболівання викликав аналіз ходу виконання міської програми охорони навколишнього природного середовища міста на 2008-2012 роки. Про відповідну діяльність у цьому важливому для новоград-волинців напрямку проінформували присутніх В.М.Матвійчук — голова постійної депутатської комісії з питань розвитку ЖКГ та екології, С.І.Лавренюк — начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та мобілізаційної роботи міської ради та Л.М.Прохор — головний санітарний лікар, В.Г.Федорчук — секретар міської ради.
Згідно з інформацією В.М.Матвійчука, реалізуючи Програму охорони навколишнього природного середовища міста Новограда-Волинського на 2008-2012 роки проводилась робота щодо зменшення зливів стічних вод від будинків приватного сектора через дренажно-зливові системи у відкриті водойми міста. Розпочато паспортизацію громадських та приватних криниць. Вже паспортизовано 36 громадських криниць та 606 приватних. Впорядковано З природних джерела. Збудовано бювет питної води на вул.Рокоссовського, розпочато роботи із будівництва бювету на вул.Пушкіна, просвердлено за державною програмою свердловину під бювет питної води на вул.Ушакова. Паспортизовано 64 відкриті водойми на території міста, 24 з яких закріплені за підприємствами.
Виведено з експлуатації вугільну котельню КЕЧ на території військового містечка №2 (вул.Житомирська). 11 підприємств розробили проекти викидів забруднюючих речовин. Введено в дію сучасні технології для очищення викидів від забруднюючих речовин уповітря на ПП «Меблева фабрика «Мірт» (фільтрувальна система «Нестро»).
Паспортизовано 35 із 44 радіотехнічних об'єктів операторів стільникового зв'язку, одну РТО на території котельної загальноосвітньої школи №10 закрито.
Розроблено проект «Краса, духовність та енергозберігаючі технології врятують світ», який отримав малий грант від «Української асоціації європейських студій», що дасть змогу продовжити роботу з реалізації основного проекту, а саме — розпочати створення екологічного класу під відкритим небом.
Разом з тим через низку організаційних, фінансових факторів чимало заходів Програми не виконувались.
Призупинено роботу з ВАТ «Укртелеком» стосовно винесення за межі міста ЛТЦ-913. Не створено на базі державної екологічної інспекції мобільного пункту контролю за викидами від двигунів автомобільного транспорту.
Так, через повну відсутність фінансування не розроблялась технічна документація по встановленню меж санітарно-берегової зони та водоохоронних поясів зони водозабору. Не відновлено якісну роботу споруд очистки поверхневих вод на вул.Щорса, Природній, Ціолковського, II пров.Чехова.
Розпочато роботу з організації приймання стоків з вигрібних ям приватного сектору на зливовій станції. Однак призупинено розробку проекту каналізування південної частини міста.
\"ЗАВЕРШИЛАПостійна комісія з питань ЖКГ та екології вважає, що конче необхідними заходами з охорони навколишнього природного середовища в місті, над реалізацією яких постійно і спрямовано необхідно працювати, є:
По заходах з охорони атмосферного повітря, по охороні водних ресурсів та водопостачання, по заходах щодо поводження з відходами, по охороні та раціональному використанню земельних ресурсів.
Ведуться організаційні роботи над проектом виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства «Реконструкція енергетичного обладнання системи водопостачання та водовідведення у місті Новограді-Волинському», головною метою якого є модернізація господарства шляхом впровадження енергозберігаючих технологій, забезпечення в повному обсязі потреб населення міста якісними послугами з водопостачання та водовідведення, зменшення виробничих витрат на 15% за рахунок економії електроенергії, зменшення кількості неврахованої води до 30%, покращення стану водосховища та якості води. Загальна сума, що необхідна для реалізації Проекту, становить 36960000 грн.
За повідомленням головного санітарного лікаря району Л.М.Прохор, біля 40 тисяч населення міста (71%) використовує воду міського водогону. Придонні шари р.Случ особливо в місці водозабору замулені, що негативно впливає на якість очистки води, так як очисні споруди не справляються, особливо в паводковий період.
Заміна коагулянту на більш ефективний (поліхлорид алюмінію) дещо покращила якість очистки води. В цьому році, в порівнянні із попереднім, не було перевищень концентрації залишкового алюмінію в мережі.
Безперечно впливає на якість води незадовільний стан розподільчої мережі. Зношеність якої становить 70%. Планова заміна та ремонт мереж не проводяться, про що свідчить кількість аварійних втручань — 99, частина з яких усувається несвоєчасно.
Санепідслужбою в поточному році було досліджено 268 проб води із міськводогону за бактеріологічними та санітарно-біохімічними показниками. Відхилень не встановлено. Проведено переоблік криниць — 21 шт. Додатково поставлено на облік — 11. Досліджено 46 проб води із криниць за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками, встановлено 20 відхилень.
Досліджена вода 5-ти джерел за бактеріологічними показниками. Відповідає основним показникам лише джерело на вул. Леваневського.
Занепокоєння викликає те, що стан зливової каналізації вкрай занедбаний. В тому ж стані лишились споруди заводу «Сільгоспмашин», напівзруйновані на вул.Щорса. Забиті сміттям, піском у провулку Ціолковського.
До цього часу продовжується несанкціонований скид госпфекальних стічних вод від приватних домоволодінь на вул.Щорса та в районі заводу сільгоспмашин.
Терміново необхідно вжити заходів щодо каналізування 8-ми квартирного будинку у провулку Войкова, 29, продовжувати розпочату роботу із господарями, які не санкціоновано підключились до систем зливової каналізації, особливо в районі вул. Щорса. Вода р.Случ вище міста не має відхилень за бактеріологічними показниками.
Як повідомив начальник відділу з надзвичайних ситуацій та мобілізаційної роботи міської ради С.І.Лавренюк протягом останніх років серйозною проблемою для міста є підтоплення його окремих територій. Це стало характерним не тільки під час весняних повеней, але і в літній період під час сильних дощів та злив.
У ході обстеження території міста, враховуючи в тому числі і звернення громадян, складена схема підтоплень, до якої входить порядку 15 районів міста, а це майже всі, крім правобережжя.
У минулому році було підтоплено близько 450 будівель та прибудинкових територій. Причинами є підвищений рівень грунтових вод в окремих районах міста, порушення правил забудови без врахування уже існуючої системи водовідведення та відсутність контролю за будівництвом, відсутність взагалі системи водовідведення в окремих районах міста, захаращення систем водовідведення, в тому числі і природних, побутовими відходами, сміттям тощо; руйнація існуючої дренажної системи та зливової каналізації під впливом часу та відсутність робіт щодо їх ремонту та обслуговування, пасивність та відсутність бажання окремих громадян власними силами виконувати незначні об'єми робіт із ліквідації підтоплень на власних прибудинкових територіях. Однією із причин є те, що система зливової каналізації в місті безпорадна, не прийнята на баланс ні одним із комунальних підприємств і, як наслідок, не ремонтується та не обслуговується протягом багатьох років.
Поширення підтоплень на території міста та невжиття своєчасних заходів по їх ліквідації призводять до погіршення стану навколишнього природного середовища та несуть інші негативні наслідки, зокрема ерозію та виснаження грунтів під впливом підтоплень, погіршення екологічної ситуації внаслідок попадання з грунтовими водами нечистот з приватних туалетів, вигрібних ям на прилеглу територію, в тому числі колодязі, природні джерела, систему водовідведення, тощо. Це може привести до руйнування житлових будинків та господарських споруд тощо.
За словами Сергія Івановича, для вирішення проблем підтоплень на території міста необхідно: провести детальне обстеження районів підтоплень, відновити схеми дренажу, водовідведення, зливової каналізації, природних систем водовідведення, які на даний час відсутні, скласти кошториси, визначити об'єми робіт та встановити черговість ліквідації районів підтоплень, визначити комунальне підприємство, якому передати на баланс всі зливові та дренажні системи із спорудами передочистки зливових вод, пристінні дренажні системи, дворові і квартальні колектори дренажних систем багатоквартирних будинків.
Підсумовуючи інформації, пропозиції депутатів міської ради С.Ф.Портянка, О.І.Журбенка, обласної ради В.В.Вітренка, міський голова Микола Боровець дав доручення щодо доповнення обов’язків посадових осіб відділу з надзвичайних ситуацій та інспекції благоустрою ще й обов’язками займатися питаннями охорони навколишнього середовища. Микола Петрович звернув увагу на незадовільну роботу екологічної інспекції міста, звернувся до громадських організацій, освітніх установ відповідного напрямку з пропозицією активно проводити роботу з захисту навколишнього природного середовища, спонукати громаду на бережне ставлення до водних ресурсів, зокрема місцевих річок — основних джерел води в місті.
За словами міського голови, основні завдання влади на найближче майбутнє — розробити міську програму збереження річки Случ та організувати роздільний збір сміття в місті.
Вже декілька місяців триває робота над новими Правилами користування системою централізованого комунального водопостачання та водовідведення в місті. Обговорення їх проекту депутатами міської ради тривало понад годину, але прийняття рішення було відкладено на наступну сесію. Депутати міської ради після піврічного обговорення, внесення змін та доповнень, консультацій із фахівцями затвердили нові Правила забудови міста. З їх змістом можна буде ознайомитись на сайті міста www.novograd.osp-ua.info у рубриці «Нормативна база» та черговому Інформаційному бюлетені — додатку до газети «Лесин край».
Про виконання своїх посадових обов’язків звітувала заступник міського голови В.С.Титяневич, яка координує роботу 9 управлінь та відділів міської ради, а саме: управління освіти та науки; праці та соціального захисту населення; відділів культури і туризму, фізичної культури і спорту, охорони здоров’я, у справах сім’ї та молоді, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, інформації та зв’язків із громадськістю.
Наразі створено базу та кадрове забезпечення цілого ряду ініціатив, які вилились у прийняття міських Програм: розвитку системи охорони здоров’я населення міста на 2007-2011 роки; профілактики захворювання дітей у навчальних закладах та формування здорового способу життя учнівської та студентської молоді на 2006-2010 роки, виховної роботи з дітьми та молоддю міста на 2004-2009 роки, «Обдаровані діти» на 2009-2013 роки тощо. Як результат поступово поліпшується якість надання освітянських послуг, напрацьовано базу для реформування галузі охорони здоров’я з метою наближення медичних послуг до людей і покращання якості вторинної медичної допомоги, збережено мережу закладів культури, спорту, соціальної сфери, позашкільної освіти. Ведеться постійна робота щодо поліпшенню якості заходів. Знято соціальну напругу завдяки чіткому виконанню державних соціальних програм, кропіткій роботі з громадськими організаціями: Товариством Червоного Хреста, міськими організаціями інвалідів, релігійними конфесіями, благодійними фондами, міською організацією ветеранів, спілкою афганців та чорнобильців.
Якщо немає можливості допомогти нашому жителю в рамках існуючого законодавчого поля, міська влада шукає виходи на громадські організації і благодійні фонди, з якими напрацювали тісні зв’язки, зокрема з норвезьким — «Відкрите серце», всеукраїнським — «Оазис життя», американським — «Місія в Україну», іншими.
Завдячуючи ряду міських ініціатив з проведення масових акцій «Пробіг заради життя», Гра «Патріот», «Сімейний фестиваль», виготовлення рушника громадської злагоди, відкриття музею льону, робота над історією міста, нові екскурсійні маршрути є можливість проводити їх, одержуючи фінансування з обласного бюджету.
Плідною є співпраця з міською організацією жінок, асоціацією місцевих краєзнавців, спадкоємців Перемоги, учнівським парламентом.
Налагоджено і підтримуються контакти з іноземними містами — побратимами, ведеться культурний обмін, ми в пошуках нових грандів, в яких вже навчились брати участь.
Серед невирішених проблем — відсутність приміщення для соціальної допомоги людям, які опинились в кризі.
Свій виступ Валентина Степанівна супроводжувала демонстрацією численної кількості друкованої продукції про місто, його історію та сьогодення, адже хочеться, щоб щоденна праця залишала позитивні сліди. Вона запропонувала розробити проект облаштування центральної вулиці — від пам’ятника Шевченку до пам’ятника Лесі Українці: виготовити та встановити паркові скульптури героїв творів нашої видатної землячки, прикрасити вулицю новими клумбами, газонами, долучитись до цього всім депутатам міської ради, підприємцям та установам.
Враховуючи клопотання трудових колективів, об’єднань громадян, міська рада вирішила нагородити відзнакою міста Новограда-Волинського орденом «Звягель» Бущенко Г.С. — начальника Центру поштового зв’язку №4 Житомирської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», Лосовського А.А. — ветерана праці, голову Наглядової Ради ВАТ «Хлібозавод», Тодорович Л.М. — директора комунального підприємства «Новоград-Волинськтеплокомуненерго».
Враховуючи клопотання політичних партій, об’єднань громадян, за активну участь у житті територіальної громади, значний внесок у соціально-економічний, культурний розвиток міста, звання «Почесний громадянин міста Новограда-Волинського» присвоєне Гоголадзе Таріелу Шалвовичу — голові товариства «Лесі Українки» в Грузії, меру міста Сурамі (1996-2007) та Кроту Костянтину Йосиповичу — командувачу 130 Гвардійського стрілецького полку 44 Гвардійської стрілецької гвардії підполковника, кавалера орденів Червоного прапора, Суворова ІІІ ступеня, Леніна, Вітчизняної війни І ступеня, депутата Новоград-Волинської міської ради депутатів трудящих, обраного 17 грудня 1950 року (посмертно).
Всього депутати міської ради прийняли 25 рішень. Насамкінець на розгляд депутатського звернення Г.Б.Цапліна (депутатська група КПУ) до міського голови М.П.Боровця щодо діяльності КП «Тризна» з інформацією виступив начальник відділу благоустрою управління ЖКГ та КВ, депутат міської ради В.Є.Мисін, який роз’яснив порядок застосування тарифів на ритуальні послуги КП «Тризна». Міською радою прийняте рішення, згідно з яким управлінню житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради потрібно підготувати та винести на розгляд чергового виконавчого комітету уточнення вартості ритуальних послуг з проведення реєстрації надмогильних споруд, видачі свідоцтв на ці споруди та здійснення технічного нагляду при їх встановленні.
Також буде проведено службове розслідування фактів вимагання грошей з людей за в’їзд автомобілів на кладовище в урочищі «Ржатківка» і застосовано до винних працівників відповідні заходи дисциплінарної відповідальності.
С.ЧАЧИНА, начальник відділу інформації та зв’язків з громадськістю міської ради