ВІЙСЬКОВІ — ВЖЕ З ЕЛЕКТРИКОЮ. І НАВІТЬ СТРІЛЯЮТЬ ІЗ ТАНКІВ

ВІЙСЬКОВІ — ВЖЕ З ЕЛЕКТРИКОЮ. І НАВІТЬ СТРІЛЯЮТЬ ІЗ ТАНКІВ

\"ВІЙСЬКОВІНа військовому полігоні, що поблизу села Олександрівка, знову стріляють. Це бійці танкових батальйонів 30-ої окремої механізованої бригади разом із колегами з 72-ої ОМБр, що дислокується в Білій Церкві, відпрацьовують ведення вогню в умовах оборонного бою. Вправа, котру виконують танкісти, на військовій термінології звучить як стрільба штатним артилерійським пострілом. А поміж собою — просто «штатка».
\"ВІЙСЬКОВІЗгідно з програмою бойової підготовки, «штатка» проводиться один раз на рік. Як правило, такі навчання супроводжуються приїздом вищого командування. Цього разу перевірити готовність танкістів прибув заступник командира 8-го армійського корпусу із бойової підготовки, полковник В.І.Бондарчук. Він особисто після кожного залпу виїжджав на бойові рубежі, аби оглянути влучність стрільби і дати оцінку танковим екіпажам.
До речі, від оцінки, котру отримує екіпаж за виконання вправи, напряму залежить розмір премії. Так що стріляти «аби куди» не вигідно ще й у матеріальному плані. Власне, оцінки танкові екіпажі отримували переважно позитивні. Траплялося чимало й відмінників. Що дало підстави командиру 30-ої бригади, підполковнику О.В.Нестеренку, відзначити — попри як ніколи обмежене фінансування з боку держави, з яким у цьому році зіткнулися українські військові, 30-та бригада не втрачає набутих навичок та майстерності. От лише постріляти з танків у русі (так, як це робили ще в минулому році) можливості немає, оскільки бережуть кожен літр дизпального. Тож, доводиться вести вогонь із місця.
\"ВІЙСЬКОВІКрім цього, комбриг повідомив, що принаймні станом на сьогодні вирішено проблему з енергопостачанням об’єктів Новоград-Волинського гарнізону. Із 345 тисяч гривень боргу перед обленерго було погашено 135 тисяч. І хоча ще понад двісті тисяч гарнізон «висить», енергетики подали напругу на раніше відключені об’єкти. 7 серпня з’явилося світло у штабі бригади, на бригадному полігоні та частково — в парку бойових машин. Одну з ключових ролей при вирішенні питання відіграв колишній командир бригади, а нині — командувач військ Південного оперативного командування, генерал-лейтенант Петро Литвин.
Утім, додав підполковник Нестеренко, електропостачання гарантовано буде до 15 серпня. Що далі — повторне відключення у разі відсутності подальших проплат з боку Міноборони, чи буде все гаразд, — наразі у начальника гарнізону на це питання відповіді немає.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА

\"ВІЙСЬКОВІ