ГІМНАЗІЯ ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ УВІЙШЛА В ТРІЙКУ КРАЩИХ ШКІЛ ЖИТОМИРЩИНИ

ГІМНАЗІЯ ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ УВІЙШЛА В ТРІЙКУ КРАЩИХ ШКІЛ ЖИТОМИРЩИНИ

За результатами незалежного тестування Новоград-Волинська гімназія імені Лесі Українки увійшла в трійку лідерів середніх навчальних закладів Житомирщини. Цей показник свідчить про те, що ЗНВО дає глибокі знання, тут створена хороша матеріальна база, працюють справжні фахівці своєї справи. І наша наступна розмова з керівником цього навчального закладу — Ю.А.РОШКОЮ:
— Яким був 2008-2009 навчальний рік для освітнього об’єднання?
— Не побоюся сказати, що рік цей був для нашого навчального закладу дуже успішним. Освітнє об’єднання ставить на перше місце особистість учня і характеризується процесами оновлення, самовираження, самоконтролю, бажання самореалізуватися, співпрацювати. Змінити дитину в позитивному напрямку, сформувати внутрішню культуру, дати їй міцні знання, навчити ними користуватись на практиці — ось основне призначення вчителів освітнього об’єднання. Всі ми працюємо над тим, щоб виховати людину гарну, щасливу, успішну, вільну, мудру, творчу, духовно багату.
У нашому навчальному закладі все це починається ще в дитячому садочку, структурному підрозділі освітнього об’єднання. Саме тут досвідчені вихователі готують своїх підопічних до нелегкого, але такого творчого і цікавого навчання у прогімназії та гімназії одного з найкращих загальноосвітніх закладів міста.
Щоб ця підготовка була цікавою і ненав’язливою для дитини, педагогічні працівники дошкільного закладу перебувають у творчому пошуку, дбають про підвищення свого методичного та професійного рівня (участь вихователів ДНЗ освітнього об’єднання у науково-практичній конференції міжрегіонального рівня «Нащадки Лесиної пісні»: особистісний вимір дитинства» та фестивалі проектів «Світ мистецтва — для дітей», де було успішно захищено проект «Світ краси і добра в роботах Катерини Білокур». Також на базі ДНЗ було проведено методоб’єднання для вихователів старших груп міста «Захоплюючий світ нетрадиційного малювання» (методист ДНЗ В.В.Лесик, вихователь О.І.Романюк).
Не поступається ДНЗ і наступна сходинка ЗНВО — прогімназія (початкова школа). Традицією вже стала Мала Олімпіада з української мови, математики та природознавства, інтелектуальні ігри, конкурси і марафони серед учнів початкової школи. Гордістю початкової школи є переможці міських інтелектуальних марафонів серед учнів 4-х класів: Люлевич Анастасія, Летушев Олексій (вчитель Осінська Г.К.); переможниця міського конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика серед учнів 3-х класів — Волощук Іванна (вчитель Розбицька Г.А.).
Звичайно, є чим похвалитися і гімназії. Її вихованці успішно брали участь у Всеукраїнській олімпіаді з базових дисциплін (38 призерів у ІІ етапі та 11 — у ІІІ етапі Всекраїнських предметних олімпіад), міжнародній математичній олімпіаді «Кенгуру» (показали відмінний результат — 13, добрий — 52), Всеукраїнському фізичному конкурсі «Левеня» (19 учасників, показали відмінний результат — 3, добрий — 7), Всеукраїнському природничому конкурсі «Колосок» (65 учасників, серед них мають «Золотий колосок» — 8, а «Срібний колосок» — 47 учнів) та конкурсі знавців російської мови «Російське ведмежа». Учениця 6 класу Рудюк К. (вчитель Шостак-Тюфанова Н.М.) стала переможницею міського етапу конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.
Команда учнів гімназії брала участь у фестивалі учнівських проектів, захищаючи проекти «Каток» та «Вода плюс». Здобутки — призові місця та цінні подарунки.
Значні надбання мають наші гімназисти і в спорті на міському рівні. Призові місця завоювали учні з легкоатлетичного кросу, баскетболу, гандболу, футболу. За підсумками 2008-2009 навчального року гімназія посіла ІІІ загальнокомандне місце в 56-й міській спартакіаді школярів міста.
Команда учнів гімназії на VI міських змаганнях юних геологів — екологів виборола ІІ місце серед шкіл міста, а учні 9-А класу Котонос Денис та Дмитренко Сергій зайняли призові місця на обласному етапі цих змагань.
Збірна команда гімназистів брала участь у Міжнародному турнірі «Дебати» у місті Бердянську. А в лютому 2009 року команда виборола ІІ місце на Міжнародному дебатному турнірі у місті Дніпропетровську (куратор Іванченко С.В.).
— Юрію Антоновичу, що, на ваш погляд, має бути визначальним у взаємостосунках вчителя і учня?
— На жаль, дуже часто працівники освіти користуються стереотипом — учитель завжди правий. Інколи ми забуваємо, що учень теж має свою думку, право на здійснення своєї мрії. Але дуже добре, що сучасного гімназиста не зупиняє боязнь того, аби ніхто не сказав, що ти вириваєшся вперед. Так, учень 8-Б класу ЗНВО «Гімназія ім.Лесі Українки-ДНЗ» Щербатюк Олександр не побоявся «вирватись вперед» і вирішив відправити незвичайну СМС-ку на сайт «Нового каналу» до передачі «Підйом». І, мабуть, відправив у щасливу хвилину, бо його повідомлення про першоквітневий розіграш у класі визнали найбільш вдалим. Тож уже наступного дня ведучі «Підйому» оголосили, що після передачі вони — Сергій Притула, Ольга Фреймут та Олександр Педан — вирушають до Новограда-Волинського у 8-Б клас гімназії ім. Лесі Українки. Ця чудова новина буквально розлетілась по всій школі, а, дякуючи активності наших учнів, про це швидко дізналися учні інших шкіл.
Що тут почалося! Це потрібно було бачити! Ми вразили київських гостей гостинною зустріччю. Схвильований Притула признався: «Це наша така перша подорож до провінційної школи, але якщо скрізь так будуть зустрічати, то нас на довго не вистачить. Це супер! Ми і не сподівалися на таке». Гості втомилися роздавати автографи, відповідати на запитання.
Звичайно, все це було б неможливим без висококваліфікованого та дружнього педагогічного колективу, який рухається в ногу з часом, а іноді й випереджає його в творчому пориві, беручи гідну участь у різноманітних заходах всеукраїнського, обласного та місцевого рівнів.
— Юрію Антоновичу, як вдалося Новоград-Волинській гімназії вийти в лідери на рівні області по результатах незалежного тестування?
— Ми знаємо, що норми освіти є стандартами мінімальності. Тобто, вони фіксують мінімальний обсяг завдань, які перед нею ставить держава. Оцінка якості кінцевого результату навчання і виховання (рівень вихованості кожної дитини проявлявся і в спілкуванні з викладачами і відповідальними за пункт проведення) здійснювалась на основні об’єктивних критеріїв, які закріплені у новій формі оцінювання — тестах. Вони підводять підсумок багаторічної вчительської роботи з формування особистості учня, перевіряють, чи надали вчителі сучасному учню життєво необхідних знань і умінь, здатність приймати рішення, застосовувати нові інформаційні технології, бути мобільним, адаптивним та здатним навчатися протягом життя. Тому один з найважливіших показників позитивних результатів створення сприятливого освітньо-виховного середовища в ЗНВО «Гімназія ім.Лесі Українки-ДНЗ» — це аналіз результатів незалежного тестування, за якими загальноосвітнє об’єднання — беззаперечний лідер серед загальноосвітніх закладів міста, а також ми увійшли в трійку кращих на Житомирщині. Крім того, п’ятеро випускників на зовнішньому незалежному оцінюванні набрали 195 балів і вище з шести предметів. Це — Іпатенко О.Л., (історія України), Карплюк І.О., (українська мова та література), Кравчук Т.В., (українська мова та література), Падун О.В., (німецька мова), Слободянюк О.О, (німецька мова, українська мова та література). Ще наші випускники, підтвердивши високий рівень знань ЗНВО, є лідерами за кількістю отриманих атестатів із відзнакою.
Ці факти переконливо доводять, що всі працівники ЗНВО «Гімназія ім.Лесі Українки-ДНЗ» приклали максимум зусиль для того, щоб 2008-2009 навчальний рік був успішним та заклали міцний фундамент для ще успішнішого, сподіваємось, 2009-2010 навчального року.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА