БАПТИСТИ УКРАЇНИ ВIДСВЯТКУВАЛИ 400-ЛIТТЯ ЗАСНУВАННЯ БАПТИСТСЬКОГО ЄВАНГЕЛЬСЬКОГО РУХУ

БАПТИСТИ УКРАЇНИ ВIДСВЯТКУВАЛИ 400-ЛIТТЯ ЗАСНУВАННЯ БАПТИСТСЬКОГО ЄВАНГЕЛЬСЬКОГО РУХУ

27 серпня було відкрито загальнослов’янську конференцію служителів, присвячену святкуванню річниці євангельсько-баптистського руху. Учасники ділилися інформацією про стан баптистських братств у країнах СНД та баченням подальшого їхнього розвитку. Гостями були служителі із США та Ізраїлю.
Відкрилася конференція вітальним словом єпископа, президента Всеукраїнського союзу церков ЄХБ В’ячеслава Нестерука та проповіддю єпископа Союзу Церков ЄХБ Білорусі Олександра Фиристюка на тему христової любові та дружби усередині братства. Після цього почалися тематичні пленарні засідання під проводом голови духовно-консультативної ради ВСЦ ЄХБ Григорія Коменданта.
По закінченню пленарного засідання відбулося представлення баптистських братств країн СНД, під час якого розповідалося про їхнє життя та молитовні потреби.
Як повідомила представник інформаційного служіння ВСО ЄХБ Кароліна Волинко, тематично зустріч розбили на декілька блоків, які відповідають різним історичним етапам життя баптизму: заснування, пробудження руху, часи релігійних гонінь та період свободи.
30 серпня у Палаці «Україна» п’ятитисячну аудиторію привітали Глава УГКЦ Патріарх Любомир (Гузар), перший віце-прем’єр Олександр Турчинов, нардеп Володимир Стретович, глава п’ятидесятників Михайло Паночко та інші почесні гості.
Перед концертом оргкомітет святкування провів прес-конференцію з лідерами баптистського руху. Голова Держкомнацрелігій Юрій Решетніков зазначив активне залучення баптистської церкви у житті країни. «Євангельські християни-баптисти сьогодні посідають четверте місце серед усіх релігійних організацій. Але найважливішим не стільки кількісний, як якісний рівень баптистів», — продовжив він. У коментарі кореспондентові РІСУ Миколі Малусі Ю.Решетніков зазначив, що вага баптистів в українському суспільстві буде тільки збільшуватися.
Нагадав учасникам заходу про вплив баптистського руху на формування цінностей у суспільстві голова Російського союзу ЄХБ Юрій Сіпко: «Зокрема, ми проповідуємо про відокремлення Церкви від держави, високі моральні стандарти». Доповнив колегу президент ВСО ЄХБ В’ячеслав Нестерук, який повідомив про високий авторитет тих баптистів, які залучені у діяльності Верховної Ради, Кабінету Міністрів тощо.
Відзначив силу українського баптизму на континенті генеральний секретар Європейської баптистської федерації Тоні Пек. «Сьогодні в Європі нараховується близько 800 тис. баптистів і 200 тис. з них — українці», — прокоментував він.
Під час концерту баптистів привітали зі святом духовні лідери України — Глава УГКЦ Патріарх Любомир (Гузар), єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ Віталій Скомаровський і перший єпископ ВСЦ ХВЄ п’ятидесятників Михайло Паночко.
Серед державних осіб з вітальним словом виступили перший віце-прем’єр Олександр Турчинов, нардеп Володимир Стретович, голова Держкомнацрелігій Юрій Решетніков, представники Секретаріату Президента та київського міського голови.
У коментарі Патріарх Любомир охарактеризував відзначення річниці як свято ідентичності баптистів. Також Глава УГКЦ додав, що подібний захід примушує християнські Церкви різних конфесій і деномінацій подумати про те, як сповнити покликання Христа: «Ми, християни, поділені, але мусимо шукати спільними силами, як виконати наказ Христовий — йти у світ, проповідувати і навчати людей».
Релігійно-інформаційна служба України