АЛЬТЕРНАТИВНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВОДОЮ — ДЕ ВОНО?

Через проблеми з каналізацією багатоповерховий будинок у «Морському», в якому проживають 36 сімей, три дні простояв без водопостачання. Виникло питання — де взяти води, доки з тих чи інших причин її централізована подача припинена? Ось це, як з’ясувалося, дійсно проблема.
У навколишніх колодязях (що всі до єдиного розташовані на приватній території й без дозволу господаря туди не зайдеш) нині рівень води катастрофічно впав. Через це та в силу інших об’єктивних причин господарі дворів, де є колодязі, дозволяли набрати всього декілька відер. А більшість хазяїв взагалі зачиняють ворота на замок. І їх теж можна зрозуміти.
Природного джерела в «Морському» не було й немає. А ось для бювету, що мав розташуватися навпроти коледжу, свердловину пробурили ще понад рік тому. Але з якихось невідомих причин її закоркували, і всі подальші роботи над спорудженням бювету згорнули. Відверто, не зрозуміле рішення. Особливо в світлі того, що міська влада регулярно звітує про активну реалізацію програми альтернативного забезпечення Новограда-Волинського водою.
Так, на сьогодні по місту діють два бювети — у центрі та в «Зелених». Але ж є й інші густозаселені мікрорайони. Той же «Болгарбуд», «Морське». Наразі ми говоримо лише про 36 квартир і три дні без води. А що буде, коли десятки багатоповерхівок з якихось причин опиняться без централізованого водопостачання, повноцінних альтернатив якому поки що не видно? Адже відсутність води — це не лише побутові незручності, це — ще й загроза поширенню інфекцій, хвороб, що виникають через погано вимиті руки чи продукти харчування.
Гадаю, такі локальні надзвичайні ситуації, що нерідко виникають по місту, мають стати тими тривожними дзвіночками для влади, після яких послідують рішучіші дії щодо облаштування в місті альтернативних джерел водозабезпечення.
Олег БРЮХАНОВ