ЧИ ТЕПЛО ВЗИМКУ У БУДИНКАХ БЕЗ ОПАЛЕННЯ?

Саме таке питання виникло у мене, коли довідався про те, що нині, за сучасними технологіями зводиться настільки енергоефктивне житло, що в ньому опалення взагалі відсутнє. Чи тепло взимку у таких будинках, наскільки дорого їх побудувати і за рахунок чого в них зберігається тепло — всі ці питання озвучені в нашій наступній розмові з начальником відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій міської ради Іриною Леонідівною Гудзь, яка також є муніципальним координатором українсько-німецького технічного співробітництва Проекту GTZ «Енергоефективність у будівлях».
Ірина Леонідівна разом з начальником відділу містобудування, планування та кадастру управляння містобудування та архітектури міської ради Дмитром Сергійовичем ГУДЗЬ взяли участь у тематичному семінарі з розробки Муніципальних енергетичних планів. Захід відбувся 2-4 вересня в Пущі-Озерній.

— Ірино Леонідівно, які ще міста України взяли участь у цьому заході?
— Це Новоград-Волинський, Миргород, Чернігів та Івано-Франківськ Саме представники цих міст-партнерів Проекту отримали можливість індивідуальної роботи з австрійським енергоекспертом Клеменсом Лейтгебом, щодо актуального стану Муніципальних енергетичних планів, а також відкритої дискусії та відповідей на запитання, що виникають у ході їх розробки.
Особливо змістовною та цікавою була презентація німецького архітектора Маріо Бодема у висвітленні основи успішних проектів санації. Презентував чудові проекти енергоефективної архітектури.
— У чому суть таких проектів і наскільки активно вони використовуються в європейських країнах?
— У європейських країнах будують будинки (вартість будівництва лише на 4-8% більша за звичайну), які потребують лише 1,5 кубічних метрів на рік деревини для опалення та забезпечення будинку гарячою водою.
Постійне зростання цін на енергоносії і комунальні послуги примушує проектувальників і будівельників замислюватися про можливість економії електроенергії і тепла в будівлях. До теперішнього часу в розвинених країнах вже розроблений цілий ряд можливих рішень для зменшення втрат тепла і електроенергії, і створено декілька концепцій енергоефективних будівель, в яких ці рішення застосовуються комплексно.
У будівельній галузі найпопулярнішою концепцією сьогодні є спорудження пасивних будинків. Застосовуючи ультрапотужну ізоляцію та доволі складну конструкцію дверей та вікон, архітектори проектують житло, обрамлене у герметичну, повітронепроникну оболонку, що практично унеможливлює будь-які втрати тепла.
— А звідки надходить тепло у такі будинки?
— Пасивний будинок може прогріватися не тільки сонцем, а також теплом від побутових електроприладів і навіть від тіл його мешканців. У таких будинках немає ані продувів, ані холодних керамічних підлог, ані необхідності постійного переховування під ковдрою, допоки не запрацює опалення, якого там і не існує.
— Які стандарти дозволяють вважати будинок «пасивним»?
— У різних країнах прийняті різні стандарти, при комплексному дотриманні яких будівлю можна вважати «пасивною». Для Європи стандарт пасивного будинку передбачає споживання енергії не більше 15 кВт/год на квадратний метр будівлі без урахування витрати електрики, постачання теплої води.
— Коли вперше було зведено «пасивні» будинки і скільки їх нараховується нині?
— У 1999 році у Фрайбурзі (Німеччина) був побудований багатоквартирний «пасивний будинок», в якому економія первинних енергоносіїв, включаючи електрику, досягла 79% при вартості будівництва лише на 7% вище, ніж для звичайного будинку.
Сьогодні по всьому світі функціонують біля 15000 пасивних будинків, левова частка з котрих побудована в останні роки в німецькомовних країнах та Скандинавії.
У пасивних будинках, крім інших джерел енергії, використовується і енергія сонця. Сонячне тепло через великі вікна, розташовані на південній стороні, надходить всередину будинку, прогріваючи його приміщення, а спеціальна конструкція вікон допомагає уникнути втрат тепла через них.
Пасивні будинки не потребують втручання людини, проте багато архітекторів передбачають вимикач, що вимикається, наприклад, під час відпустки або вмикається для циркуляції повітря перед вечіркою, хоча й є можливість відкрити вікна.
У Німеччині додаткові кошти будування пасивного будинку наразі незначні і надалі знижуються, що обумовлено їх зростаючою популярністю, а також широким асортиментом привабливих компонентів, що виробляються серійно.
— Наскільки можливим є будівництво такого житла в нашій країні?
— Україна володіє великим потенціалом для використання енергії Сонця. Якщо ваш будинок має достатню площу даху, то можна встановити сонячний колектор, здатний перетворювати енергію сонячних променів у теплову, нагріваючи при цьому суміш води і гліколя.
Після нагрівання теплова енергія нагрітої суміші води і гліколя подається в теплоносій, а звідти — до теплового насоса, який і забезпечує опалювальні потреби жителів будинку. При раціональному використанні цих систем, отриманої енергії повинно вистачити на забезпечення гарячою водою і опалювання будинку протягом всієї холодної пори року.
— Отже, все так просто вирішується?
— На жаль, при експлуатації сонячної енергії таким чином існує декілька проблем. Однією з них є залежність від погодних умов — при похмурих, дощових і легкохмарних днях кількість отриманої сонячної енергії буде незначною, оскільки тепло не накопичуватиметься. І навпаки, при сонячній і жаркій погоді утворюється зайве тепло і електроенергія, існуючі способи утилізації яких досить дорогі, хоч і використовуються в деяких країнах. Наприклад, «зайве» тепло можна «зберігати» в термосі-акумуляторі під будівлею. На жаль, вартість таких акумуляторів не дозволяє використовувати його в приватних господарствах нашої країни, хоча в Європі вони вже широко застосовуються.
Альтернативою колекторам сонячної енергії є сонячні батареї, що зараз набувають популярності в житловому будівництві Європи.
Для України, що займає одне з перших місць у світі зі споживання імпортних енергоносіїв, використання сонячної енергії, може бути дуже актуальним. Отже, в майбутньому слід чекати підвищення попиту на сонячні колектори або батареї і розширення використання сонячної енергії.
Концепція «енергоефективного будинку» тісно пов’язана з екологічними питаннями, оскільки від кількості тепла, що виробляється, і електроенергії залежить кількість викидів парникових газів у навколишнє середовище.
— Що ще запам’яталося з семінару?
— Цікавою була презентація дипломованого австрійського інженера Кристофа Аманна про різноманітні заходи санації — фонд ремонту, готівкові кошти мешканців, банківські кредити, міжнародні кошти та ін.
Клеменс Лейтгеб презентував найкращі міжнародні проекти, програми субсидіювання, консультаційні програми та програми підвищення свідомості.
Учасники семінару ще раз переконалися в необхідності використання всього потенціалу задля зниження енергоспоживання у наших містах. Важливим завданням територіальної громади є сприяння енергозбереженню серед всього населення.
— Але ж для цього потрібні значні кошти?
— Проте енергозбереження призводить до скорочення витрат, навіть якщо спочатку необхідно здійснити певні інвестиції. За якийсь недовгий час вони повністю окупляться. Тому нині до вирішення цих питань і втілення в життя новітніх технологій впритул стоять і українські міста, в ряді яких — і Новоград-Волинський.
Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ