ПОКРОВА ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦI

ПОКРОВА ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦI

Покрова Пресвятої Богородиці — християнське свято, відмічається церквами східного обряду 14 жовтня.
За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.
Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.
За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист (покров). Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.
Відзначення свята Покрови має дуже глибоку історію в Україні. Особливе шанування Богородиці з Візантії також перейшло й до Русі-України після прийняття християнства князем Володимиром.
Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорізьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови.
Свято Покрови Пресвятої Богородиці деякими невипадково вважається днем створення Української повстанської армії (УПА). Цього дня, починаючи з 2005 року, в містах України відбуваються хода та мітинги прихильників українського націоналізму.