ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: Я ЗМІНЮ ІМІДЖ ВЛАДИ — ВОНА СТАНЕ ПАРТНЕРОМ У ВІДНОСИНАХ ІЗ БІЗНЕСОМ

ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: Я ЗМІНЮ ІМІДЖ ВЛАДИ — ВОНА СТАНЕ ПАРТНЕРОМ У ВІДНОСИНАХ ІЗ БІЗНЕСОМ

Підприємці з усієї країни з’їхалися до Українського дому в Києві, щоб поділитися наболілими проблемами з Лідером Партії регіонів Віктором Януковичем.
МАЛИЙ БІЗНЕС НА МЕЖІ ЗНИКНЕННЯ
Приватні підприємці — це та ланка суспільства, на якій в європейських країнах тримається майже вся економіка. А в Україні? «Ми платимо податки, а що отримуємо натомість?» — звучало в кулуарах риторичне питання. Найбільше усіх непокоїть той факт, що теперішня влада встигла «зібрати» частину податків із прибутку… за 2010 рік! Ще не заробили, а вже втратили. І це тоді, коли малий та середній бізнес на межі банкрутства: тільки у першому кварталі цього року більше 150(!) тисяч суб’єктів господарювання, які працювали на єдиному податку, припинили свою діяльність; ще 100 тисяч підприємців вийшли з фіксованої системи оподаткування.
— Уряд, по суті, оголосив війну бізнесу, — наголосив Віктор Янукович. — Війну, в якій є, мабуть, тільки одне правило, — відсутність будь-яких правил з боку уряду. Його стиль — ручне управління. Наприклад, влада вводить державне регулювання цін на все більшу кількість товарів. Ми з вами знаємо, чим такі ініціативи закінчувалися раніше — частина підприємств піднялась, частина зникла назавжди. Якщо так продовжуватиметься й надалі, то невдовзі ціни на всі товари регулюватимуться державою.
Слід зазначити, що Партія регіонів завжди виступала на стороні підприємців. І, перебуваючи в опозиції, всіляко намагається допомогти представникам малого та середнього бізнесу. Так, завдяки народним депутатам із фракції Партії регіонів вдалося не допустити прийняття рішення щодо збільшення максимальної ставки єдиного податку з 200 гривень до 500. А саме таку ініціативу висунув уряд на початку цього року. Аналогічна ситуація була й зі спробою Кабміну підвищити в десятки разів ринковий збір, запропонувавши на ухвалення законопроект про місцеві податки та збори. У випадку його затвердження були б спустошені усі ринки країни.
— Відповідно до Закону України «Про систему оподаткування в Україні» зміни в законодавство вносяться виключно через прийняття відповідних законів, — нагадав Лідер Партії регіонів. — Але теперішній владі закони тільки заважають. Уряд змінює податкове законодавство через ухвалення розпоряджень Кабінету Міністрів. Тобто, по суті, в Україні формується практика порушення законодавства, в першу чергу, самою державою. Про яку довіру до влади з боку платників податків тоді йдеться?
ВІД КОНСТАТАЦІЇ ФАКТІВ — ДО ДІЄВИХ ПРОПОЗИЦІЙ
Лідер Партії регіонів переконаний, що для стабільності в податковій сфері необхідно прийняти Податковий кодекс для встановлення прозорих та зрозумілих механізмів взаємодії держави і платників податків. Крім того, представники малого та середнього бізнесу неодноразово скаржилися Віктору Януковичу на надзвичайно високі ставки податків. Лідер опозиції чудово розуміє скрутне становище підприємців у теперішній час, тому, наприклад, депутати від його партії внесли на розгляд парламенту законопроект, який знижує ставку податку на прибуток на період кризи до 20%. Крім того, звучали слова на тему зближення податкового та бухгалтерського обліків. Такий крок дозволить підприємствам зекономити на веденні одного обліку замість двох.
Аналізуючи стан будівництва, обсяг виконаних робіт в якому тільки цього року у порівнянні з минулим скоротився на 54%, Віктор Федорович запевнив, що спростить і здешевить отримання дозволів на будівництво.
Особливо актуально у ці дні прозвучало і питання кредитування. Адже у сучасних умовах підприємці не мають можливості розвивати бізнес, оскільки позбавлені кредитної підтримки.
— Нині процентна ставка за кредитами для малого бізнесу рідко опускається нижче 30%, і навіть такі кредити практично недоступні, — з сумом зазначив Віктор Янукович. — Ті підприємці, які розвивали свій бізнес і залучали кредити в іноземній валюті до кризи, зараз вимушені переплачувати за цими позиками.
Промовці підтримали пропозиції Віктора Федоровича, поділилися проблемами, з якими зіткнулися у своїх регіонах, — у Львові і Донецьку, у Криму та Чернігові. Усю країну — із заходу на схід, із півдня на північ — об’єднали загальнонаціональний крах економіки, тиск теперішньої влади і — віра у зміни на краще. Зміни, що зможуть здійснитися завдяки заміні існуючої влади.
У той час, коли в Українському домі активно обговорювалися конкретні проблеми та шукалися можливі шляхи порятунку малого та середнього бізнесу, навколо рясніло від популістських лозунгів «тієї, яка працює».
Олена ШАЦЬКИХ