ЯК УБЕРЕГТИ СВОЇ ГРОШІ ВІД ЗЛОДІЇВ

Під час кризи на зміну банкам досить часто приходять панчохи. А отже, цю панчоху потрібно заховати надійніше. Однак не варто видавати перелік надійних схованок, адже злодії теж уміють читати. Тому, давайте розберемося, як заплутати, або по-простому — обдурити, непроханих гостей.
ЗЛОДІЙ СТЕЖИТЬ ЗА ТОБОЮ: ДИВИМОСЯ ЧИ НЕМАЄ ПОМІТОК НА ДВЕРЯХ
Квартирні злодії також бувають різними. «Профі» ніколи не лізуть до квартири без підготовки: спочатку проводять стеження за об’єктом, дізнаються про складності замків, до найменших дрібниць вивчають режим і звички мешканців, наявність сигналізації і собак.
Уважний чоловік може помітити таке стеження: якщо в під’їзді або біля подвір’я частіше стали з’являтися незнайомі люди, чи навколо ваших дверей виникають підозрілі предмети і знаки (обгорівши сірники, жмутики паперу, незрозумілі помітки на стінах), — правоохоронці пропонують подвоїти пильність.
ЩОБИ НЕ ПОТРАПИВ ДО КВАРТИРИ: ГРАТИ — СПОСІБ ПРОСТИЙ, АЛЕ СПРАЦЬОВУЄ
Збити злодія з пантелику або ускладнити йому проникнення до квартири можна кількома способами. Не завадить залишити голосно працююче радіо. Непроханий гість може подумати, що в будинку хтось є, і відмовиться від задуму. Ніколи не завадить пара зайвих замків з високим рівнем складності, двері обов’язково повинні відчинятися на зовні, а не в середину, так їх складніше зламати.
Про грати на вікнах, якщо ви живете на першому поверсі, говорити не доводиться, рідко який злодій серед білого дня дертиметься через металеву перепону. Зменшує ймовірність крадіжки і присутність охоронця в парадній, він завжди знає мешканців в обличчя і не пустить незнайомих людей. Завжди надійним засобом од незваних гостей лишається охорона і пильність сусідів.
ЯК ЗАПЛУТАТИ СЛІДИ: ЛЯКАЄМО ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯМ
Якщо злодій все ж таки проник до квартири, то часу в нього небагато, діятиме він швидко. Так що, не ховайте всі гроші в одному місці. Можна відкласти у «схованку», наприклад, у шухляду шафи для одягу, певну суму, а решту збережень сховати більш надійніше. Злодій клюне на «скарб» і не перевертатиме все догори дригом, адже часу в нього обмаль. Декотрі залишають на видному місці платіжки за послуги відеоспостереження. Психологічно такі хитрощі досить дієві.
За статистикою, всього 30% злодіїв — досвідчені професіонали з набором технічних засобів, які допомагають швидко і без шуму потрапити в квартиру. Усі решта — випадкові «нальотники», серед яких багато наркоманів, яким би тільки двері зламати та винести все, що під руку потрапило.
Досить часто причиною крадіжки стає звичайна неуважність мешканців: незачинені двері, кватирки, квартири без сигналізації. Був навіть випадок, коли нахабний злодій обікрав сім’ю, котра спала. Скориставшись тим, що двері були незачинені, проник у квартиру і спокійнісінько «обчистив» одну із кімнат.
ВІЗЬМІТЬ НА ЗАМІТКУ
Перелік місць, на які квартирні злодії звертають увагу в першу чергу — криштальні вази. Багато хто навіть не ховають туди, а для «зручності» просто складають гроші, ювелірні вироби, документи. Кришталь, вироби із порцеляни привабливі для злодіїв, хоча і не користуються такою популярністю, що була в радянські часи.
Книжки. Практично завжди злодії неодмінно «перетрусять» домашню бібліотеку, нагадують правоохоронці. Обов’язково промацають обкладинки і палітурки, а разом з тим перевірять, чи немає в шафі потайного сейфа. Та ж ситуація з компакт-дисками і відеокасетами.
Білизна і одяг. У більшості випадків злодії обнишпорять кишені не лише в нових, а й старих речах: піджаках, халатах, у підкладках пальто.
Меблі. Це погане місце для схованки. Не важливо, ліжко це чи піаніно. Злодій-професіонал обов’язково простукає всі порожнини, дверцята, задні й нижні стінки, зазирне під стіл, скриє підкладки крісел і м’яких стільців. А якщо залишите яку-небудь шухляду закритою на ключ, злодій обов’язково її зламає, разом з тим пошкодивши меблі.
Побутова техніка. Навіть якщо в ній нічого не знайдуть, то її просто заберуть, адже коштує немало. Та й схованка з часом виявиться, це вже зрозуміло. До речі, за словами спеціалістів, останнім часом побутову техніку виносять рідше, ніж десять років тому.
Картини, дзеркала, килими на стінах. Наївно щось приклеювати скотчем до задніх стінок. Чи прикривати картиною вмонтований сейф у стіну. Картину обов’язково зірвуть.
Кухня. Тільки в кінокомедіях домогосподарки в банки з-під круп ховають гроші і пістолет. Досвідчений злодій обов’язково не обійде увагою шафи, стіл, стільці, холодильник, плиту. Він і у вентиляційний люк та шахту зазирне.
Санвузол. Злодійська професія з’явилася не вчора. Цілі покоління злодіїв передають своїм послідовникам премудрості життя. Тому наївно думати, що пакет з грошима, захований у звичайному бачку для змиття, залишиться непоміченим. А за унітазом взагалі ліпше нічого не ховати, туди також зазирне злодій. Та й у томі місці підвищена волога, через яку можуть пошкодитися речі.
Цифри. В середньому в Києві щодня обкрадають десять квартир. Із усієї кількості крадіжок по гарячих слідах вдається розкрити 30% злочинів, а деякі розкриваються в ході подальшої оперативної роботи. Щоправда, в таких випадках злодії вже встигають збути награбоване, і з них нічого взяти.
До речі. В першу чергу, увагу «квартирників» приваблюють помешкання на околицях міста, рідше — в центрі. В більшості випадків злодії беруть тільки гроші і ювелірні вироби. Інколи — антикваріат.
Хутряні вироби, цінні папери і мобільні телефони часто лишаються не зачепленими. Такі речі важко збути з рук і дадуть за них небагато. А ось цифрові фотоапарати і відеокамери беруть практично завжди.
Підготував Микола МАРУСЯК