РУСЛАН КИРИЛЮК: «ГРА В ОДНІ ВОРОТА — НЕДОПУСТИМА»

Завершується сільськогосподарський рік, і вже можна підвести підсумки щодо того, наскільки він був успішним. Тож, 2 листопада відбулася колегія РДА з питань завершення посіву озимих культур сільгосппідприємствами району під урожай 2010 року та підготовки галузі тваринництва до зимівлі. По цих питаннях наша наступна розмова з начальником управління АПК РДА, кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, що і в яких об’ємах хлібороби району вже посіяли?
— Рік минулий зафіксував найбільший за останнє десятиліття обсяг посіву озимих (за цим показником ми другі в області), а саме — 16,8 тис. га, і набір цих культур був чи не найрізноманітнішим в області — крім традиційних пшениці та жита сільгосппідприємства займаються вирощуванням ячменю, тритікале, ріпаку та суріпки на зелений корм.
— Якою була для звягельщини цьогорічна посівна?
— Цьогорічна посівна кампанія проходила в надто важких умовах. Я б навіть сказав, що цьогорічна посівна — це, практично, подвиг хліборобів району. Складна економічна ситуація призвела до відміни дотацій за посіяний гектар сільгоспкультур. У 2008 році по всіх програмах АПК з держбюджету було виділено 8,6 млн. грн. — 100%, копійка в копійку. У 2009 році виділено лише 102 млн. грн. (СТОВ «Оберіг»). Обвал цін на вирощений з небувалими показниками якості хліб призвів до різкого зниження рентабельності зернового господарства, через брак коштів у переробників, сільгосппідприємства недоотримали значного фінансування за реалізовану рослинницьку і тваринницьку продукцію. Натомість, ціни на матеріально-технічні ресурси тримаються високо і ростуть чи не з кожним днем.
До важкого стану в економіці долучилася ще й природа. Основний строк посіву озимини в нашому регіоні припадає на кінець серпня-вересень місяць, саме в цей період випала довготривала посуха. Загалом за вегетацію рослин з початку року випало тільки 278 мм опадів, що в два рази менше, як у минулому, та в 1,6 раза менше середнього багаторічного показника.
Отож сільгосптоваровиробники приступили до сівби озимого клину в надто важких умовах, особливо це стосувалося підготовки грунту під посів. На важких суглинистих грунтах Яруньської зони його обробіток, з великими труднощами, можна було проводити лише потужними агрегатами іноземного виробництва, застаріла вітчизняна техніка тут була майже безсилою. На піщаних грунтах Брониківської зони трактори всіх марок, оснащені грунтообробними агрегатами, просто буксували, провалюючись у легкий, мов попіл, грунт.
— Наскільки суттєво ця ситуація вплинула на строки посіву?
— Посів було розпочато 25 серпня, на декаду пізніше, як торік.
— Яка ситуація в галузі тваринництва?
— Галузь тваринництва на сьогодні переживає складний період. Із 35 наявних господарств тваринництвом займається лише 21, молочним скотарством — 17, свинарством — 5, вівчарством — 4 і птахівництвом — 1.
За 9 місяців поточного року в цілому по району не вдалося стабілізувати спад у чисельності поголів’я худоби і птиці, а відтак — і зменшення обсягів виробництва валової продукції галузі тваринництва.
Чисельність поголів’я великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах району становить 9519 голів, що на 737 голів, або на 7 відсотків, менше проти відповідного періоду минулого року, в тому числі поголів’я корів молочного стада нараховується 3540 голів, що на 554 голови, або на 13,5 відсотків, менше до відповідної дати минулого року. 80 відсотків наявного поголів’я корів сконцентровано у восьми сільгосппідприємствах.
Поголів’я свиней становить 1833 гол., або більше проти відповідного періоду минулого року на 213 голів (13%). Овець нараховується 360 голів, зменшення їх становить 34 голови. Птиці — 181,2 тис. гол., що менше на 80,2 тис. гол., або на 30% (СТОВ «Птахівник»). У цьому році господарство комплектувало стадо молодняком для збільшення чисельності курей-несучок та нарощування обсягів виробництва яєць.
Найсуттєвішого зменшення загальної чисельності поголів’я ВРХ допущено у:

  • ПСП «Граніт», с.Токарів — 265 гол.;

  • СТОВ ім.Б.Хмельницького, с.Повчино — 161 гол.;

  • ТзОВ «Корецький аграрій», с.Пищів — 80 гол.;

  • ПП «Оранта», с.Коритище — 80 гол.;

  • ПП «Терези-5», с.Гірки — 74 гол.


Через наявність дефіциту кадрів, зокрема телятниць, в окремих господарствах (ПП «Поляна», СТОВ «Оберіг») практично весь новонароджений молодняк ВРХ збувається на ринку без будь-якого дорощування, чим наносяться втрати в обсягах вирощування м’ясних ресурсів, а відтак — і накопичення обігових коштів, зводиться нанівець селекція і відтворення стада.
— Отже, проблема кадрів дається взнаки?
— Варто зауважити, що не менше проблем у питаннях кадрового забезпечення і в решти господарств, проте, попри всі негаразди, у ПСП «Граніт», ПП «Оранта», ПОСП «Перемога» практично весь життєздатний молодняк залишається для подальшого вирощування.
Обсяги валового виробництва молока за 9 місяців поточного року становлять 7006 тонн. Це менше до відповідного періоду на 407 тонн, або на 5,5%. Надій молока на корову становить 2214 кг, що більше проти минулого року на 253 кг. Найсуттєвішого зменшення валового виробництва молока допущено у сільгосппідприємствах: ТзОВ «Корецький аграрій» — 370 тонн, ПОСП «Перемога» — 147 тонн, П/ПО/СП «Золота нива» — 72 тонни та ПСП «Граніт» — 61 тонну.
Вирощено худоби і птиці в живій масі з початку року 897 тонн, або на 166 тонн менше до відповідного періоду минулого року. Реалізовано м’яса в живій масі 774 тонни, або на 600 тонн менше, ніж було на відповідну дату минулого року. Слід зауважити, що по причині припинення виробничої діяльності свинокомплексу у ТОВ «Дари ланів» зменшення становить 454 тонни.
Проте, вселяє деякого оптимізму те, що обсяги вирощування м’яса в живій вазі на 123 тонни, або на 16%, переважають над обсягами його реалізації, а це означає, що в районі все-таки відбувається накопичення м’ясних ресурсів і заощадження матеріальних ресурсів.
— Які чинники спричиняють спад у галузі тваринництва?
— Головними чинниками, що стримують процеси стабілізації чисельності поголів’я худоби, а відтак і обсягів виробництва продукції тваринництва, і надалі є неадекватність рівня реалізаційних цін на продукцію тваринництва у порівнянні з закупівельними цінами на промислову продукцію та енергоносії, у процесі чого відбувається інтенсивне вимивання обігових коштів у сільськогосподарського товаровиробника, і останній змушений на проведення весняно-польових робіт, жнив та осінньо-польових робіт продавати низьковаговий молодняк та корів молочного стада.
Згідно з попередніми даними, галузь тваринництва збиткова у 5 господарствах, сума збитку — 378 тис. грн. Для порівняння — в минулому році збиткових було 13 господарств із сумою збитку 1,5 млн. грн.
— Який стан справ на даний час із впровадженням інвестиційних проектів?
— Протягом 2008-2009 маркетингового року Новоград-Волинщина здійснила ряд інвестиційних проектів в галузь АПК, але, на превеликий жаль, тільки місцеві проекти себе виправдали, тобто це — ПП «Галекс-Агро» та СТОВ «Птахівник». Маємо нині надзвичайно велику проблему з Українською Молочною Компанією, яка орендувала сільськогосподарські угіддя, що знаходяться на території Барвинівської сільської ради. На даний час можна говорити про повний крах цієї компанії.
— З якої причини?
— Це питання до кінця ще не вивчене, але серед головних причин можна вважати аграрну політику щодо закупівельних цін на тваринницьку продукцію (на чому і спеціалізується УМК), крах банківської системи у державі щодо кредитування АПК. Тож в цьому році названою компанією не посіяно жодного гектара землі. З 14 жовтня УМК почала розривати договори на оренду землі.
— Тобто, цей проект, який проіснував півтора року, так і не відбувся?
— Так. Власники компанії офіційно заявили, що їх рішення остаточне і зараз вивозять матеріально-технічні засоби — це ті майнові паї, які були закуплені у людей.
— Руслане Миколайовичу, як на вашу думку, чого можна сподіватися на найближче майбутнє в галузі АПК?
— Ще раз хочу підкреслити той факт, що за останніх 10 років ще не було такого мізерного фінансування по державних програмах, як у цьому році — маю на увазі, зокрема, сільськогосподарські підприємства і супровідні структури. Разом з тим, у країнах Євросоюзу на кожен гектар ріллі виділяється 300-700 євро прямої дотації.
Також зі слів Л.П.Козаченка, голови конфедерації аграрних товаровиробників України, при щорічному споживанні у нашій країні м’яса 2 млн. 100 тис. тонн, урядом на 2009 рік виділено дозволів на ввезення в Україну дешевого імпортного м’яса у кількості 2 млн. 300 тонн. То куди ж діватися вітчизняному товаровиробнику з такими цінами? Прогноз невтішний.
— Руслане Миколайовичу, останнім часом значно зменшився асортимент молочної продукції в магазинах. Чим це викликано?
— Тим, що переробник перерубав гілку, на якій сидить. З такими низькими цінами на молоко ця галузь виробнику стає невигідною, поголів’я корів стрімко падає, а, відповідно, і виробництво молока. Ось така недалекоглядна політика. Як на мене, то мають бути створені як виробником, так і переробником, спільні підприєства, бо гра в одні ворота — недопустима.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА