БЮВЕТ ПО ВУЛИЦІ ПУШКІНА БУДЕ В НАСТУПНОМУ РОЦІ

БЮВЕТ ПО ВУЛИЦІ ПУШКІНА БУДЕ В НАСТУПНОМУ РОЦІ

ВЛАДА ДАЄ 80% ГАРАНТІЇ
Альтернативне забезпечення міста питною водою кульгає на обидві ноги. Принаймні, поки що. Бюветів, як відомо, на сьогодні по місту лише два — у центрі та в «Зелених». Із наявністю природних джерел, та ще й таких, щоб вода відповідала санітарним нормам, теж пощастило не всім.
Власне, доки з централізованим водопостачанням не виникає перебоїв, відсутність інших джерел не відчувається. Але ж пригадуєте, як зовсім нещодавно водоканал лякав міську громаду загрозою відключення, зумовленою боргами за електроенергію. Ось тоді, коли подачу води припиняли, жителі таких мікрорайонів, як «Болгарбуд», «Морське» та й інших зрозуміли, що без альтернативних джерел приходиться сутужно.
Міська влада при кожній слушній нагоді рапортує, що в місті не припиняється реалізація програми щодо створення джерел альтернативного водозабезпечення. Але ж бювет питної води по вулиці Пушкіна, запланований на 2009-ий рік, так і не зроблено. Лише ось нещодавно завершили відносно недорогий проект по вулиці Ціолковського. Там за підтримки Програми розвитку ООН благоустроїли природне джерело, розташоване на березі річки Смолка.
Начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Володимир Мисін повідомив, що продовження робіт щодо бювету на вул.Пушкіна запланували на наступний рік. Із того, що виконано зараз, — пробурена свердловина, підведені комунікації та закладено фундамент (див. фото). На це витрачено 9 тисяч гривень, що зібрали мешканці навколишніх будинків, та 12 тисяч бюджетних коштів. Щоб довести все до ладу, потрібно ще 220 тисяч гривень. Влада сподівається, що ці гроші вдасться знайти у бюджеті розвитку міста на 2010 рік.
Бювет у мікрорайоні «Морське» — другий на черзі. Про це сказав міський голова, відповідаючи на запитання під час прямої телефонної лінії з новоград-волинцями. Цю ж інформацію підтвердили і в управлінні житлово-комунального господарства. Але сподіватися, що бювет у «Морському» не за горами, — не варто. У плані соціально-економічного розвитку міста на наступний рік його не передбачається. «Два джерела за один рік міський бюджет не потягне», — визнав Володимир Мисін.
А от «Болгарбуд» навіть обіцянками не годують. Альтернативне джерело водопостачання у цій частині міста — це взагалі справа дальньої перспективи, — зізнаються в тому ж таки управлінні ЖКГ. Передісторія така, що два роки тому було зроблено свердловину, взято проби води, а та виявилася неякісною практично за всіма показниками. Щоб вона стала придатною до вживання, потрібно встановити багатоступеневу систему очистки. Обладнання, звісно ж, не дешеве.
Що ж до інших джерел питної води громадського користування, то в санепідемстанції повідомили, що в них на обліку перебуває 7 природних джерел. Із них — у чотирьох вміст у воді нітратів значно перевищує допустиму норму. А саме — в обох джерелах, що по вулиці Щорса, на Водопровідній та на Володарського. Останнє з цього переліку — так зване, «Лесине джерело» — за показником нітратів серед лідерів (90 мг/дм.куб. при нормі в 45). Але це не заважає джерелу зберігати стабільну популярність серед новоград-волинців.
Найкраща ж вода, за висновками санепідемстанції, у природному джерелі, що по вулиці Леваневського, за штабом бригади.
На обліку райСЕС знаходиться ще й близько двох десятків громадських криниць. Проби води в них беруться регулярно. І показують, що дев’ять криниць поять новоград-волинців неякісною водою. Це — обидва колодязі по вулиці Лисіна (колишня — Свердлова, 10 і 20), решта — за адресами: вул.Лесі Українки, 50, Горького, 31, 50-річчя Жовтня, 89, Червоноармійська, 28а, Дружби, 138, Житомирська, 64. А найвища концентрація нітратів (138,4 мг/дм.куб.), як не дивно, в тій криниці, що біля церкви в районі «Світанок».
Усе це доводить, що міській владі варто пожвавити діяльність, спрямовану на забезпечення міста якісною водою. І, якщо не виходить по фінансах будувати два бювети в рік, то, бодай, той один, давно обіцяний жителям вулиці Пушкіна, спромогтися завершити. І не збавляти оборотів. А там, років за десять, може, й кожному мікрорайону вдасться зробити такий подарунок, як джерело чистої питної води.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА