У РАЗІ ПОРУШЕННЯ ПРАВ ПІЛЬГОВИКА — ЖАЛІЙТЕСЯ ВЛАДІ

У РАЗІ ПОРУШЕННЯ ПРАВ ПІЛЬГОВИКА — ЖАЛІЙТЕСЯ ВЛАДІ

На автобусному маршруті «Новоград-Волинський — Суховоля» з 1 листопада не перевозять пільговиків — із такою проблемою звернулася до редакції «Звягель-Інформу» місцева жителька. Може, районна влада ухвалила нове рішення чи ще якісь зміни відбулися — таке було питання до журналістів і прохання з’ясувати, що й до чого. Словом, чи правомірні дії водія та приватного перевізника, котрий обслуговує цей маршрут?
На наше звернення заступник голови РДА В.І.Степанюк, котрий курує транспортні питання, відповів, що жодних змін у схемі перевезення пільгових категорій населення на приміських маршрутах не було.
Як і раніше, діє розпорядження голови РДА Миколи Іванюка від 18 травня цього року, яким передбачено щоденний безкоштовний проїзд у приміських автобусах для інвалідів війни та осіб, прирівняних до них; учасників бойових дій; членів сім’ї загиблого (померлого) інваліда війни та учасника бойових дій; ліквідаторів та потерпілих від аварії на ЧАЕС, віднесених до першої категорії; ліквідаторів аварії на ЧАЕС (друга категорія); Героїв Соціалістичної Праці; дітей-інвалідів, інвалідів І-ІІ груп та однієї особи, яка супроводжує інваліда першої групи.
Відповідно до цього ж розпорядження, три дні на тиждень — у вівторок, середу та четвер — 50% вартості проїзду сплачують діти війни; ветерани праці; пенсіонери за віком; ветерани військової служби та органів внутрішніх справ і учасники війни.
До слова, представники влади не відкидають можливості таких випадків, коли між водіями автобусів та пільговиками виникають суперечності та тлі питання, скільки платити за проїзд. Та й перевізники, з огляду на хронічні проблеми із відшкодуванням витрат на обслуговування безоплатних пасажирів, можуть грішити самоуправством та нововведеннями, що суперечать прийнятому владою розпорядженню.
Тож, якщо права пільговика порушуються, тобто, водій автобуса відмовляється виконувати розпорядження влади і неправомірно вимагає плату за проїзд, варто звертатися безпосередньо до райдержадміністрації. При цьому бажано вказувати не тільки маршрут, а й номер автобуса, час рейсу та прізвище водія.
Олег БРЮХАНОВ