ГРИП. ПРОФІЛАКТИКА І ТРАВОЛІКУВАННЯ

У першу чергу слід звернути увагу на профілактику цього захворювання.
Крім загальновідомих порад профілактики грипу (мити руки, мити і дезинфікувати посуд, носити захисну маску і т.ін.), заздалегідь велику увагу необ-хідно приділити підвищенню опору інфекційним захворюванням нашого організму. А це фізичні вправи, щоденне (в розумних межах) загартування, належний режим праці і відпочинку і т.ін. Все це стосується людей похилого віку, як більш схильних до захворювання.
Отож щоразу, коли виникає загроза грипу або застуди, як профілактичну терапію, необхідно приймати настоянку коріння ехінацеї (аптечний препарат), або можливо приготувати самому (1:10 на 70%-му спирті).
З профілактичною метою настоянку ехінацеї слід приймати по 20 крапель три рази на день за 20-30 хв. до їди.
На початку захворювання на грип (при появі перших ознак) необхідно 2-3 рази прийняти по 40-50 крапель на невелику кількість перевареної води, а пізніше — по 10 крапель щогодини. І так доти, поки не відчуєте поліпшення.
Настій трави ехінацеї. Одну ложку подрібненої трави заливають склянкою окропу. Настоюють 15-20 хв. Проціджують. Рекомендується вкинути в настій будь-який виріб із срібла (наприклад, ложку). Срібло діє бактерицидно, що забезпечує більшу ефективність настою навіть при кімнатній температурі. Приймають по столовій ложці тричі на день за 20 хв. до їди. Курс лікування — до 25 днів.
Як профілактичний засіб під час епідемії грипу, а також при захворюванні на нього, рекомендується їсти свіжий часник по 2-3 зубці щоденно, а також вдихати пару часнику, повторюючи це 3-4 рази на день.
Корисно також вживати часникові краплі (по 1 краплі на язик, потримавши трішечки в роті, потім проковтнути). Можна й просто змочити шматок ватки в часниковім соку і закласти його в ніс.
Для приготування крапель необхідно розтовкти очищену головку часнику, залити склянкою холодної кип’яченої води і добре збовтати. Настояти 10-15 хв. Процідити. Застосовувати 3-5 днів.
Перевіреним народною медициною засобом є медово-часникова кашка: очищений часник натирають на тертці, змішують з медом у співвідношенні 1:1 і приймають по одній десертній ложці перед сном, запиваючи теплою кип’яченою водою. Рослин, яких боїться грип, немало.