АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК ЗНАЙШОВ РОБОТУ ГЕНПРОКУРОРУ

АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК ЗНАЙШОВ РОБОТУ ГЕНПРОКУРОРУ

Корупцію можна побороти лише посиленням кримінальної відповідальності. А викорінити її, вважає кандидат на пост Президента України Арсеній Яценюк, необхідно починати з політичної корупції в парламенті країни. Про це політик говорив минулого тижня на зустрічах у Криму, де питання корупції також є дуже актуальним.
Яценюк визнає: за останні п’ять років рівень корупції тільки зріс.
— Якщо раніше в корупції була так звана централізація — брали багато, але дуже мало людей, — то сьогодні беруть стільки ж, але велика кількість людей, — заявив політик.
Керуючись принципом «риба гниє з голови», лідер «ФРОНТУ ЗМІН» пропонує почати боротьбу не з низів, а саме у вищих ешелонах влади.
— Там фракції, які контролюють бюджет, використовуючи його лише для поповнення власних партійних кас. Звідси формування всієї правоохоронної системи і залежність судової влади від тих чи інших депутатів і партій. Там ядро корупції, — упевнений Яценюк.
Перемогти цю вже налагоджену за роки систему, на його думку, можна тільки шляхом зміни виборчого законодавства і виборів до парламенту за відкритими партійними списками. До речі, до місцевих органів влади Арсеній Петрович пропонує застосувати такий самий метод відкритих списків. Адже сьогодні, за його даними, до частини місцевих рад проходять люди, які не живуть в регіоні, яких не знає ніхто із місцевих жителів.
— Не функція президента говорити про те, що бандитам — тюрми, адже вийшло так, що бандитам дісталися вілли, а от тюрми — народу. Завдання президента — змусити генпрокурора працювати. Десяток посадять — мільйони побачать, — підкреслив Арсеній Яценюк.
Мабуть, такі рецепти сьогодні ризикне запропонувати тільки незаангажований політик, який не залежить від олігархів, в чиєму найближчому оточенні немає людей із сумнівним минулим. Тож цю важливу і небезпечну для багатьох із тих, хто прагне до влади, заяву Крим почув і сприйняв.
До речі, саме в Криму «ФРОНТ ЗМІН» розпочав організацію телемостів. Тепер мешканці навіть віддалених населених пунктів мають змогу напряму поспілкуватися з кандидатом на пост Президента України Арсенієм Яценюком. І не лише поставити своє запитання відомому політику і почути відповідь на них, а й порівняти власну оцінку того, що відбувається в країні, з оцінкою людей з інших міст. Так за три дні кримського візиту поспілкуватися з Арсенієм Яценюком змогли близько 50 тисяч жителів автономії з 33 міст і селищ Криму.
Марія ПЕТРОВИХ